Torba yasa görüşmeleri yine tamamlanamadı

Haber Giriş : 18 Mart 2005 00:02, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

TBMM'de bir süredir görüşmeleri süren ve "Torba Yasa" olarak adlandırılan tasarının görüşmelerine, önümüzdeki Çarşamba günü devam edilecek. Görüşmelerin uzaması nedeniyle Genel Kurul'da verilen aranın ardından 10 bin polis memuru alımına ilişkin tasarının görüşmelerine geçildi.

TBMM Genel Kurulu'nda torba yasa olarak adlandırılan tasarının görüşmeleri sürerken oturumu yöneten Başkanvekili Sadık Yakut, oturuma beş dakika ara verdi. Verilen aranın ardından komisyon ve hükümet yerine oturmayınca tasarının görüşmeleri ertelenirken, sırada bekleyen 10 bin polis memuru alımına ilişkin tasarının görüşmelerine geçildi. Edinilen bilgiye göre torba yasanın görüşmelerinin çalışma süresinin bitimi olan saat 21.00'e yetişmeyecek olması ve polis memuru alımına ilişkin tasarının da Genel Kurul'dan bir an önce geçmesi gerektiği üzerine böyle bir uygulamaya gidildi. Torba Yasanın görüşmelerine ise önümüzdeki Çarşamba günü devam edileceği bildirildi.

YASADA YAPILAN DEĞİŞİKLİKLER
TBMM Genel Kurulu'nda görüşmeleri önümüzdeki haftaya sarkan 'Torba tasarının' bugün kabul edilen maddelerine göre, emeklilik veya yaşlılık aylığı alanların, aylıkları kesilmeksizin, kamu kurum ve kuruluşlarında herhangi bir şekilde çalıştırılmaları yasaklanıyor. Ancak bu hüküm, cumhurbaşkanı tarafından atananlar, Bakanlar Kurulu veya müşterek kararname ile atananlar, TBMM'ce yapılan seçimler sonucu görev verilenler, yüksek öğretim kurumlarının öğretim üyeliklerine yapılacak atamalar ile milletvekilliğinin bitmesinden sonra yeniden öğretim üyesi olarak atananlar için uygulanmayacak.

Torba Yasa Tasarısı'nın kabul edilen bir başka maddesine göre de Devlet Demir Yolları Genel Müdürlüğünün kaynak sıkıntısını çözmek için kuruma ait taşınmazların satışı öngörülüyor.
Tasarıya göre havaalanlarının işletilmesi ihale yolu ile üçüncü şahıslara kiralanabilecek. Bu düzenleme tasarıda 'Atıl havaalanları için' öngörülüyordu ancak. Genel Kurul'da yapılan değişiklikle 'Atıl' ibaresi çıkarılarak Türkiye genelindeki tüm havaalanlarının işletmesinin özel sektöre devredilmesinin yolu açıldı.

SAĞLIK HARCAMALARINA DENETİM
S
ağlıkla ilgili harcamalara ait faturalar genel sonuçlar verecek şekilde, örnekleme metodu ile incelenecek. Yapılan inceleme sonucunda her bir döner sermayeli sağlık kuruluşunun faturalarında tespit edilen hata oranı, o kuruluşun incelenen döneme ait bütün faturalarına uygulanmak suretiyle ödeme yapılacak. Örnekleme metoduyla fatura inceleme ve kontrol ihtiyaç halinde yeminli mali müşavirler ile bağımsız denetim kuruluşlarına da yaptırılabilecek.

TMO'nun daha önce oluşmuş görev zararı ile Türkiye Şeker Fabrikaları'nın şeker ihracı ve şeker satışlarından doğan zararlarının bu kuruluşlarının sermaye artırımından kesilmesi ve şirketlerin sermayelerinin ise oluşan zarar kadar artırılması da düzenleniyor. Böylece, TMO'nun 500 milyon euroyu, Şeker fabrikalarının ise 275 milyon euroyu bulan zararları görev zararı sayılarak Hazine tarafından kapatılmış olacak.
İHA

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber