Ergenekon hakimlerine tazminat kıskacı

Kaynak : Bugün
Haber Giriş : 15 Kasım 2010 09:12, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Haberal, hakimlerin 9 defa cezalandırılmasını istedi. Yargıtay bu skandal başvuruyu da kabul etti.
Ergenekon davasının tutuklu sanığı Mehmet Haberal'ın tazminata mahkûm ettirdiği 9 hâkime 8 dava daha açtığı ortaya çıktı. Yargıtay 4. Hukuk Dairesi'ne başvuran Haberal, tahliye talebini reddeden 9 hâkimin, reddettikleri her tahliye talebi için ayrı ayrı tazminat ödemelerini istedi. Tazminat talebinin 4. Hukuk Dairesi tarafından kabul edildiğini hatırlatan avukatlar, "Bu karar doğrultusunda 9 hâkim reddettikleri her tahliye talebi için de tazminat ödesin. Müvekkilimiz daha önce 9 kez tahliye için başvurmuş, reddedilmişti" dedi.
Ergenekon soruşturması kapsamında 17 Nisan 2009'da tutuklanmasına karar verilen Haberal, o günden bu yana hastanede. Haberal'ın tahliye talebi 5 profesörün imzasının bulunduğu 'sağlam' raporu doğrultusunda 9 hâkim tarafından reddedilmişti. Haberal'ın avukatları Yargıtay 4. Hukuk Dairesi'nin 9 hâkimi tazminata mahkûm etmesinin ardından bir adım daha attı.

30 KASIM'DA GÖRÜŞÜLECEK
Müvekkillerinin daha önce 9 kez tahliye talebinde bulunduğuna işaret eden avukatlar, "9 hâkim daha önce reddettikleri her tahliye talebi için de tazminat ödesin. Müvekkilimiz daha önce de 9 kez tahliye talebinde bulunmuş, tahliyesi hukuksuz yere ertelenmişti" ifadelerini kullandı.
9 hakimi tazminata mahkum ederek skandal bir karara imza atan Yargıtay 4. Hukuk Dairesi bu talebi de kabul etti. Haberal'ın açtığı ikinci tazminat davası 30 Kasım'da Yargıtay 4. Hukuk Dairesi'nde görüşülecek. Başvuru onaylanırsa hâkimler Haberal'a 9 kez tazminat ödeyecek. Tazminat bedeli Hukuk Genel Kurulu'nda belirlenecek ancak talep ölçü alındığında 9 hakimin 9 kez bin 500'er TL ödemesi gerekecek.

YARGITAY'I KRİZ BEKLİYOR
Ergenekon davası kapsamında tutuklu bulunan 27 kişinin de Haberal modelini uygulamanın hazırlığını yaptığı ileri sürülüyor. 27 tutuklunun Haberal gibi Yargıtay'a başvurması halinde Yargıtay Hukuk Genel Kurulu her sanık için 2 ayrı oturum yapacak. Önce Yargıtay 4. Hukuk Dairesi'nin kararını denetleyecek. Kararı onaması halinde ikinci oturumda tazminat miktarları belirlenecek. Toplamda 27 tutuklu için 56 oturum yapacak. Tutukluların Haberal gibi kaç kez itiraz yaptığı bilinmiyor. İtiraz sayıları arttığında rakam daha yüksek olacak. Doğu Perinçek'in hakimler hakkında 160 bin TL'lik tazminat davası açtığı öğrenildi.

Gökhan ÖZDAĞ / ANKARA

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber