Füze kalkanı kurulacaksa komuta Türkiye'de olacak

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 16 Kasım 2010 08:54, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Erdoğan, füze kalkanı konusunda net konuştu: Topraklarımızın genelinde böyle bir şey düşünülüyorsa zaten kesinlikle komuta bize verilmeli, aksi takdirde böyle bir şeyin kabulü mümkün değil

MUSTAFA MEYDAN ANKARA

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, füze kalkanı konusunun ana merkezini NATO'nun teşkil ettiğini belirterek, ?NATO kapsamı içerisinde, NATO'nun bir üyesi olarak şüphesiz ki bu kapsamda atılacak bir adım. Ve bu işin komutasının kime verileceği hususu. Bunun, özellikle topraklarımızın genelinde böyle bir şey düşünülüyorsa zaten kesinlikle bu bize verilmeli, aksi takdirde böyle bir şeyin kabulü mümkün değil? dedi.

GÜNDEMDEKİ SORUYA ?ŞÜPHESİZ' CEVABI

Bangladeş ziyaretinin ardından Türkiye gelen Erdoğan önemli açıklamalarda bulundu. Atatürk Havalimanı Devlet Konukevi'nde basın toplantısı düzenleyen Başbakan, G-20 Zirvesi'nde liderlerle yaptığı görüşmelere dair bilgi verdi. Erdoğan, bir gazetecinin, ?Obama'yla olan görüşmenizde füze kalkanları konusu gündeme geldi mi?? sorusuna da, ?Şüphesiz geldi? cevabını verdi.

AKSİ TAKDİRDE OLMASI MÜMKÜN DEĞİL

Füze kalkanıyla ilgili değerlendirmelerini Obama'ya bildirdiğini belirten Erdoğan, ?Bu noktalardaki hassasiyetiniz, bizim de hassasiyetimiz olacaktır' dedik. Tabii, bu işin ana merkezini NATO teşkil ediyor. NATO kapsamı içerisinde, NATO'nun bir üyesi olarak şüphesiz ki bu kapsamda atılacak bir adım. Ve bu işin komutasının kime verileceği hususu. Ki bunun özellikle topraklarımızın genelinde böyle bir şey düşünülüyorsa zaten kesinlikle bu bize verilmeli, aksi takdirde böyle bir şeyin kabulü mümkün değil? diye konuştu.

TEKNİK KADROLARIMIZ ÜZERİNDE ÇALIŞIYOR

Füze savunma sistemiyle ilgili ön şartları bulunduğunu ve bunu da ilgili kişi ve kurumlara aktardıklarını belirten Başbakan şöyle devam etti: ?Bir diğer asla herhangi bir ülke adı burada belirtilemez. Tabii yerleşim noktası bunların, çok çok önemli. Ve serpilme denilen konu çok çok önemli. Bu serpilme nerede olacak, nasıl olacak, bu önemli. Hangi irtifada olacak, bunlar önemli. Bütün bunların zaten teknik kadrolarımız üzerinde çalışmalarını yapıyorlar. Silahlı Kuvvetlerimizde bunun çalışmaları ayrıca yapılıyor. Ve Lizbon Zirvesi'nde de bu görüşülecek. Eğer mutabakat sağlanırsa ne ala, sağlanmazsa söyleyecek bir şey yok.?

Küskünlükler hiçbir zaman kalıcı olmadı

Erdoğan, Kurban Bayramı dolayısıyla yayımladığı mesajında, bayramın, millete, İslam alemine ve bütün insanlığa huzur, barış ve mutluluk getirmesi temennisinde bulundu. ?Bizim kültür ve inancımız darda kalana sahip çıkmayı, mazlum ve mağdurun hakkını savunmayı, muhtaç ve yoksulu korumayı, öksüz ve yetimleri sevindirmeyi, komşusu açken tok yatmamayı gerektirir? diyen Erdoğan şöyle devam etti: ?Bizler 73 milyon insanımızla ortak bir tarihi, ortak bir kültürü, ortak bir medeniyeti paylaşıyoruz. Tarih boyunca yaşadığımız her tecrübe, bizi, birbirimize hemhal kıldı, kardeş kıldı. Zaman içinde dostluğumuzu, kardeşliğimizi, birlik ve beraberliğimizi gölgeleyen bazı hadiseler yaşansa da kırgınlıklar, küskünlükler, hiçbir zaman bu coğrafyada alıcı bulamamış, kalıcı olamamıştır. Aziz milletimiz sabırla, sağduyuyla, metanetle, olgunlukla her türlü zorluğun, her türlü sıkıntının üstesinden gelmeyi başarmış, ihtilafları değil ittifak noktalarını öne çıkararak, barış içinde bir arada yaşamayı sürdürmüştür. İnanıyorum ki bugünden sonra da aynı şuur ve sorumlulukla, istikrar ve güven içinde ülkemizi daha aydınlık yarınlara ulaştıracağız. İnsan hakları, demokrasi, hukuk devleti, milli birlik ve dayanışma yolunda büyük mesafeler kat ettik. Önümüzdeki dönemde milletimizden aldığımız yetkiyle bu reformlarımızı daha da hızlandıracağız.?

NATO'dan destek

NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen, Türkiye'nin füze savunma sistemine onay için şart koştuğu, ?Herhangi bir ülkenin tehdit olarak gösterilmemesi'' talebine destek verdi.

Esnafla dertleşti

Erdoğan, babası Ahmet Erdoğan'ın Beyoğlu Kulaksız Mezarlığı'ndaki kabrini ziyaret etti. Erdoğan, ziyaretinin ardından mezarlıktan çıkışta vatandaşlarla bir süre sohbet etti. Erdoğan, daha sonra Kasımpaşa'da merhum abisi Mehmet Erdoğan'ın eşi Bedriye Erdoğan'ı ziyaret etti. Ziyaretin ardından eşi Emine ve kızı Sümeyye Erdoğan'la semt pazarına giden Başbakan, esnaf ve vatandaşlarla sohbet etti.

Mihrimah Sultan Camisi'ni ibadete açtı

Başbakan, Vakıflar Genel Müdürlüğü'nce restorasyonu tamamlanan Edirnekapı Mihrimah Sultan Camisi'ni öğlen namazını kılarak hizmete açtı. Namazın ardından cami önünde vatandaşlara hitap eden Erdoğan, Kanuni'nin 1562'de vefat eden kızı için Mimar Sinan'a yaptırdığı Mihrimah Sultan Camii'nin 3 senede inşa edildiğini belirterek, ?Ama biz bu camiyi 11 yılda restore edebiliyoruz. Ne yazık ki ileri gitmiyoruz. Geri gidiyoruz? dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber