Metrobüsle, günde 100 bin aracı trafikten çektik

Kaynak : Türkiye
Haber Giriş : 21 Kasım 2010 23:51, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İETT Genel Müdürü Baraçlı, dünya ülkelerinin trafik problemini çözmek için metrobüsü incelemeye aldığını belirterek ?Günde 100 bin aracı trafikten çektik? dedi

> Mustafa SEZER - İSTANBUL

İstanbul trafiğinde büyük bir rahatlamaya sebep olan, binlerce insanı ilk defa toplu taşımayla tanıştıran metrobüs, birçok dünya ülkesine de örnek oluyor. İstanbul'un Avrupa yakasında Avcılar'dan başlayıp Anadolu yakasında Söğütlüçeşme'ye kadar 63 dakikada ulaşmayı mümkün kılan metrobüsle ilgili bilgi veren İETT Genel Müdürü Hayri Baraçlı, metrobüs sayesinde İstanbulluların her gün 1.5 milyon lira tasarruf ettiğini söyledi. Baraçlı, ?100 bin aracın trafikten çekilmesini sağladık. Trafik rahatladı, sıkışık trafikte harcanan yakıt miktarı azaldı. Hesaplamalarımıza göre metrobüsle günde 1.5 milyon lira civarında tasarruf yapılıyor. Öte yandan zaman kazandırıyoruz. İnsanlara 5.5 yıllık zaman tasarruf ettiriyoruz. Çünkü günde 52 dakika, yılda 28 gün demek. Ayrıca insanlar stres yaşamadan yolculuk ediyor. 623 tona yakın karbondioksit de havadan eksildi? dedi. Dünyanın dört bir yanından, sıkışık trafiğe pratik bir çözüm yolu olan metrobüs sistemini görmeye gelenler olduğunu söyleyen Baraçlı, ?Orta Doğu'dan Avrupa'dan, Afrika'dan gelenler var. Kendi sistemleriyle kıyaslayıp bunu uygulamanın yollarını arıyorlar. Metrobüs, taşımacılıkta bir model. Araç takibi, kontrol merkezi, şoför eğitimi gibi konularda hizmet almak isteyenler de var? dedi. 140 yıllık kurum olan İETT'nin metrobüs sayesinde hızlandığını belirten Baraçlı, ?Çünkü 42 kilometreyi 63 dakikada gidiyor. Kurum, arıza, bakım, onarım, yönetim, organizasyon ve müşteri şikayetlerine odaklanma gibi konularda farklı bir bakış kazandı? diye konuştu.

NAKİT BİTİYOR, KUYRUK AZALIR

Yoğun saatlerle ilgili vatandaşların şikayetleri olduğunu söyleyen

Baraçlı, ?Bunun için nakit geçişi kaldırdık. Akbil ve elektronik kartlarla kuyruklar azalacak? dedi.

ÖZEL ŞİRKET GİBİ ÇALIŞIYORUZ

İETT Genel Müdürü Dr. Hayri Baraçlı, İETT'yi bir özel şirket gibi yönetmeye gayret gösterdiklerini söyledi. İETT'nin bir kamu kurumu olmasından dolayı kâr etmenin ilk öncelik olmadığını ifade eden Baraçlı, ?Ama biz bir şirket gibi çalışıyoruz. Maliyetleri indirme gibi bir hedefimiz var ve bunu kaliteyi azaltmadan gerçekleştirmeye gayret gösteriyoruz. Uyguladığımız bakım modeliyle daha verimli nasıl işletebiliriz, birim zamanda yolcu sayısını nasıl artırırız bunun hesabını yapıyoruz. Ancak sadece daha fazla zarar etmemeyi başardık. Birçok noktada maliyetleri önleyemiyoruz? diye konuştu.

Başka hatlara dametrobüs istiyorlar

İETT Genel Müdürü Dr. Hayri Baraçlı, metrobüsle İstanbul'un ana damarlarından birini rahatlattıklarını belirterek, ?Ama İstanbul'un birçok damarı var. Onlardan da talep geliyor. Özellikle Avcılar'dan Beylikdüzü'ne uzatılması isteniyor. Metrobüsle ilgili Beylikdüzü-Avcılar dışında şu anda proje yok ama ayrılmış yol projemiz var. Bu da Topkapı-Taksim arasında olacak. Burada sağ şerit ayrılmış olacak. Yoğun saatlerde orayı otobüsler kullanacak? dedi.

Sanatçılar ve iş adamları da biniyor

Her kesimden vatandaşın metrobüsü kullandığını söyleyen Baraçlı şöyle konuştu: ?Müşteri profilimiz, vatandaş profilimiz metrobüsle değişti. Şimdiye kadar toplu taşımayı kullanmamış birçok kesim metrobüsü tercih ediyor. Bir çok sanatçı iş adamı gibi kesimlerden insanlar hızdan kazanmak için metrobüse biniyor. Benim arkadaşlarım arıyor. ?Randevuma metrobüs sayesinde yetiştim, metrobüs olmasaydı oraya zamanında gidemezdim' gibi teşekkür telefonlarını alıyorum ve bu da beni çok mutlu ediyor.?

Akıllı duraklar çok yakında hizmette

Hayri Baraçlı metrobüsün dışındaki bölümlerde de iyileştirme çalışmalarının devam edeceğini belirterek akıllı durakların yakında hizmete gireceğini anlatarak ?Bu duraklarda vatandaşlar bekledikleri otobüsün ne kadar bir süre sonra durağa geleceğini öğrenebilecekler. 4 bin tane olan kapalı duraklarda bu hizmeti uygulamaya sokacağız? dedi. Baraçlı, otobüsleri de yenileme aşamasında olduklarını bildirerek otomobillerin klimalı olmasının yanı sıra engellilerin de rahatça binebilecek özellikler taşıyacağını söyledi.

Rakamlarla metrobüs

> E-5'ten 133'ü İETT, 76'sı özel halk otobüsü olmak üzere 209 adet otobüs çekildi.

> 1296 minibüs trafikten alındı.

> 80 bin özel araç trafiğe çıkmıyor.

> Günde 1.59 milyon TL değerinde 494 bin litre yakıt tasarrufu sağlandı.

> İnsanlar günde 50 dakika, yılda 28 gün, ortalama ömre göre 5.5 yıl kazandı.

> Günde 600-700 bin kişi metrobüsle seyahat ediyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber