Atamadan 10 gün önce manavda 'devir teslim'

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 23 Kasım 2010 09:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Zamanın YÖK Başkanı Erdoğan Teziç'le bir türlü görüşemeyen YÖK Başkanı Yusuf Ziya Özcan'ın bir dedektif gibi iz sürdüğü ve görüşmeyi bir markette yapabildiği ortaya çıktı. Özcan anısını AKŞAM'a anlattı

YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan, kendisinden önce bu görevi yürüten Prof. Dr. Erdoğan Teziç ile Ankara'da bir manav reyonunda yaşadığı görüşmeyi AKŞAM'a anlattı. Teziç'in YÖK Başkanı olduğu dönemde gerçekleşen sohbeti bir dedektif gibi iz sürerek kendisi hazırlayan Özcan, bu görüşmeden tam 10 gün sonra YÖK'ün başına geçti. İşte YÖK Başkanı Prof. Özcan'ın ağzından, bu çok özel görüşmenin ayrıntıları: 'Kurulma aşamasında İstanbul Şehir Üniversitesi mütevelli heyetindeydim. Ankara'da olduğum için YÖK'te onay bekleyen dosyasıyla ben ilgileniyordum. Aylarca oyalandım. Tepki verdim. 'Size bilgi vermemiz için bize emir verilmesi lazım' yanıtını verdiler. Daha da sinirlendim ve 'Burası askeriye mi?' diye çıkıştım.

TEZİÇ'İ MARKETTE YAKALADIM: Daha önceleri Teziç Hoca'yı yürüyüş yaparken görmüştüm. Hoca'nın yürüyüş yaptığı yerde bir de market var. Zaman zaman yürüyüşün ardından markete uğrayıp meyve falan alıyor. Marketi telefonla aradım ve 'Teziç Hoca gelirse bana mutlaka haber verin' dedim. Birkaç gün sonra marketten, 'Teziç Hoca burada' diye telefon geldi. Ceketi kravatı taktığım gibi soluğu markette aldım. Teziç Hoca'yı meyve reyonunda buldum.

GELECEK BAŞKAN BİTİRİR: Hemen kendimi tanıttım. Derdimi anlattım. 'Sizden yardım istiyorum' dedim. Manav reyonunun önünde, kravatlı ceketli bir adamla, spor kıyafetler giymiş bir başka adam konuşuyor. Komik bir kare. Kartımı verdim, 'İlgili şahsa iletirseniz çok sevinirim' dedim. Teziç Hoca kartı aldı, 'Genç adam söz veriyorum bu konuyla ilgileneceğim. Ama görev süremin dolmasına bir hafta kaldı. Yeni başkan bu işi bitirir' dedi. 'Bizim iş yine kaldı' diye umutsuzca ayrıldım.

ŞİMDİ İŞİ SİZ HALLEDİN

Aradan tam 10 gün geçti ve ben o makama oturdum. 'Hayırlı olsun' diye arayan ilk isimler arasında Erdoğan Teziç de vardı. 'Beni tanıdınız mı?' diye sordum. Önce kahkahayı patlattı sonra da, 'Ben sizi unutur muyum genç arkadaşım. Size 'bu işi yeni gelecek kişi çözer' demedim mi. Buyurun şimdi işi halledin' yanıtı verdi, gülüştük. Başkan olur olmaz, ilk yaptığım iş YÖK'ün Vakıf Üniversiteleri birimine gitmek oldu. Görevliler, beni görünce ne yapacaklarını şaşırdılar. Dosyalar o günden beri aksamadan geliyor.

Z. Kıvanç EL / ANKARA

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber