Tarım-Orkam Sen, iddiaları cevapladı

Haber Giriş : 18 Mart 2005 13:44, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

KAMU EMEKÇİSİ ARKADAŞ

Orman Genel Müdürlüğü çalışanları yalanlarla ve yanlış bilgilerle yanıltılmaktadır
Sendikamıza yönelik karalama kampanyalarını boşa çıkaralım
Ekonomik, sosyal ve demokratik haklarımızı kararlılıkla savunalım

Son günlerde gerek Orman Genel Müdürlüğü yetkilileri ve gerekse sözde sendika olduğunu iddia eden oluşumlar tarafından asılsız ve dayanaktan yoksun olarak çeşitli iddialar ortaya atılmaktadır.

Orman Genel Müdürlüğüne bağlı işyerlerinde çalışanlara 2004 yılından başlamak üzere ödenen "aylık maktu fazla çalışma ücreti"nin sendikamızın yargıya başvurması üzerine iptal edildiği ve çalışanların mağdur olduğu iddia edilmektedir.

İptali istenen yasa değil yasaya aykırı olarak hazırlanan ve çalışanları mağdur eden yönetmelik hükümleridir.

Sendikamız; Orman Kanununda değişiklik öngören ve Orman Genel Müdürlüğü çalışanlarına aylık maktu fazla çalışma ücreti ödenmesini öngören 5192 sayılı kanunun iptali ve yürütmesinin durdurulmasına yönelik hiçbir girişimde bulunmamıştır.

Çevre ve Orman Bakanlığı'nın Düzenlediği ve söz konusu kanunda yapılan değişiklik nedeniyle çalışanlara hangi oranda ve koşullarda aylık maktu fazla çalıma ücreti ödeneceğini belirleyen yönetmeliğin bazı maddelerinin yasaya aykırılığı ve haksız uygulamaya neden olduğu gökçesi ile sendikamız iki maddesinin iptali ve yürütmesinin durdurulması için Danıştay'a dava açmıştır.

Orman Genel Müdürlüğü Yönetmeliğin hazırlanması aşamasında sendikanızın dile getirdiği haksız düzenlemeleri yerinde görmüş ancak, gerekli düzenleme yapmayı ise gündemine almamıştır.

Orman Genel Müdürlüğünün bu tutumu sendikamızı yönetmeliğin bu haksız hükümlerini iptali amacıyla yargıya başvurmasına neden olmuştur.

Sendikamız her türlü haksız uygulama ve hak gasplarına yönelik kararlı mücadelesini sürdürüyor.

5192 sayılı kanun şu hükümleri içermektedir;
"657 sayılı Devlet Memurları Kanununa tâbi memurlardan. Orman Genel Müdürlüğünün teşkilâtı kadrolarında orman yangınlarıyla mücadele nöbeti tutanlar ile taşra teşkilâtı Kadrolarında orman yangınlarıyla mücadele, orman koruma ve sınırlandırma faaliyetlerinde fiilen görev yapanlara döner sermaye bütçesinden karşılanmak üzere Mayıs ayı başından Kasım ayı sonuna kadar ayda 10000 gösterge rakamının memur aylık katsayısı ile çarpımı sonucu bulunacak tutarı geçmemek üzerce aylık maktu fazla çalışma ücreti ödenebilir. Fazla çalışma ücreti, personelin kadro unvanı, görev mahalli, çalışma sûreleri, görevin önem ve güçlüğü dikkate alınarak Maliye Bakanlığının uygun görüşü üzerine Çevre ve Orman Bakanlığınca çıkarılacak yönetmelikle belirlenir. Bu kapsamdaki personele bir yılda ödenecek çalışma ücreti toplamı, Orman Genel Müdürlüğüne bağlı işletmelerin bir önceki yıldaki toplam döner sermaye gelirlerinin % 10'unu geçemez, Bu hüküm uyarınca fazla çalışma ücreti Ödenen personele\bu dönemde ayrıca herhangi bir fazla çalışma ücreti ile 12, Maddede öngörülen ödeme yapılamaz.

Yönetmelik yasaya aykırıdır ;
Yasada çalışanlar için hiçbir şekilde aylık sınırlı bir süre belirtilmemesine rağmen, çıkardığı yönetmelikte aylık 50 saat sınırlaması getirmektedir. Halbuki kanun koyucu yasanın gerekçesinde orman yangınları ile mücadele, sınırlama ve koruma faaliyetlerinde fiilen görev yapan çalışanların mağduriyetlerinin giderilmesine, iş kolunda işçiler ve memurlar arasında aynı işi yapmakla beraber farklı ücret uygulaması ile haksızlığa uğradıklarından hareketle herhangi bir sınırlama getirmeksizin bu görevi yürütenlere fazla çalışma ücreti Ödenmesi gerektiğini dile getirmektedir.

Yasa fazla çalışma ücretinden yararlanacaklardan, orman yangınları ile mücadele, sınırlama ve koruma hizmetlerinde fiilen görev yapanları öne çıkarmaktadır. Oysa yönetmelikte Orman Bölge Müdürü 10.000 puan ile bu uygulamadan en Üst düzeyde yararlandırılırken, orman yangınlar ile mücadelede, sınırlandırma ve koruma faaliyetlerinde çalışan ve ücret düzeyi açlık sınırının altında olan çalışanlar 6.000 puan ile mağdur edilmektedir.

Sendikamızın iptal istemi yönetmelik hükümlerini içermektedir.

Yönetmeliğin 7. Maddesi ve ekli cetvellerin iptali halinde bakanlık mahkemenin öngördüğü süre içerisinde yönetmeliği yeniden mahkemenin tespitleri ve sendikamızın istemleri doğrultusunda düzenlemek zorundadır.

Yönetmeliğin ilgili maddelerinin iptali kanunun iptali anlamına gelmez. Yasa yürürlüktedir. Bazı aklı evvel Genel Müdürlük yetkilileri ve sözde çalışanın haklarını savunduklarını iddia eden sendikalar, yönetmeliğin ilgili maddelerinin yeniden düzenlenmesi halinde acaba hangi fare deliğine kaçmayı düşünüyorlar?

Oturduklan koltuklardan ve yaslandıkları yöneticilerden icazet alarak sendikacılık yaptıklarını zannedenler, bu dedikodular ve iftiralar ile uğraşmak yerine çalışanlar lehine ne yaptıklarım açıklama cesaretini göstere bilirler mi?

Çalışanların mağduriyeti hiçbir zaman söz konusu değildir.

TARIM ORKAM - SEN; her zaman olduğu gibi bu konuda da üyelerinin ve çalışanların emeğini, alın terinin karşılığını savunmakta, haksız uygulamalara karşı mücadele etmektedir.

Kamu Emekçisi Arkadaş,

Hak gaspları hiçbir dönemde olmadığı kadar artarak devam etmektedir. Hükümet Bütçe Kanununda yapmış olduğu düzenleme ile Tarım iş yerlerinde ödenen döner sermaye kar paylarını%50 oranında gasp etmiştir.

Seyyar görev tazminatlarımız, yemek, kreş, servis ve giyim yardımlarımız budanmaya ve yok edilmeye devam ediliyor.

Sendikamızın Hukuk Mücadelesi Kazanımlarla Sürüyor
Danıştay ikinci dairesi 2004/831 Esas nolu kararı ile 24 Orman İşletme Müdürlüğünün ve Ankara 12, İdare Mahkemesinin 2004/1539 Esas sayılı kararı ile 39 Orman Fidanlığının Yasalara aykırı bir biçimde kapatılmasına dur demiştir, İktidarın keyfi ve hukuk tanımaz Uygulamaları bir kez daha bu kararla yargı duvarına çarpmıştır,
Kamusal alanı tasfiye etmekte sınır tanımayan bakanlık; çarptığı yargı duvarı nedeniyle Ürettiği yalanların arkasına sığınarak sendikamızı hedef almaktadır.

Kamu Emekçisi Arkadaş,

Sendikan TARIM ORKAM - SEN' e sahip çık. Sendikan haklarının savunucusu ve takipçisidir. Emeğinin ve alın terinin karşılığını alşamnı sağlayacak biricik örgütündür.

Emeğinin ve alın terinin karşılığını almanı sağlayacak biricik örgütündür.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber