Çubukçu: Andımız kaldırılmadı

Haber Giriş : 26 Kasım 2010 14:33, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu, Türkiye'deki kitap okuma alışkanlığının birçok Avrupa ülkesinin çok gerisinde olduğunu söyledi. Bakan Çubukçu, Türkiye'de kitap okumamanın değil, okumanın yadırgandığını ifade etti.

Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu, bir dizi inceleme ve ziyaretlerde bulunmak için Konya'ya geldi. Çubukçu, ilk olarak Selçuk Üniversitesi Ahmet Keleşoğlu Eğitim Fakültesi Konferans Salonu'ndaki, ''Konya'daki İlköğretim Okullarının Kütüphanelerini Destekleme Projesi'' kapsamında 60 bin adet kitabın temsili dağıtım programına katıldı.

Programda yaptığı konuşmada kitabın ve okumanın önemine vurgu yapan Çubukçu, kitapların en az hava, su ve ekmek kadar önemli olduğunun altını çizdi. Türkiye'de okuma alışkanlığına ilişkin istatistikî bilgileri paylaşan Milli Eğitim Bakanı, umut ve mutluluk verici olmasa da okuma alışkanlığı geliştirmeye dönük çabaların gelecek adına umut verici olduğunu anlattı.

Türkiye'de toplumun okuma alışkanlığını belirlemeye yönelik yapılan birçok araştırmada, kitap okuma konusunda birçok dünya ülkesinin gerisinde olduğuna dikkat çeken Bakan Çubukçu, ''Japonya'da toplumun yüzde 14'ü, ABD'de yüzde 12'si, İngiltere ve Fransa'da yüzde 21'i düzenli kitap okurken, Türkiye'de durum yüzde 0,1, yani binde 1 düzeyinde." diye konuştu.

Okuma alışkanlıklarının düşük olmasının birçok nedeninin bulunduğunu vurgulayan Çubukçu, "Evlerde kütüphane bulunmayışı, anne babaların ve öğretmenlerin kitap okuma konusunda çocuklara model olmaması, teknolojik araç gereçlerin çocukların ilgisini daha çok çekmesi gibi pek çok faktör okuma alışkanlığının gelişmemesine yol açıyor." dedi.

Okuma kültürünün yeterince gelişmiş olmamasının en çarpıcı ve üzücü sonuçlarından birinin toplumun geniş bir kesiminde kitap okumamanın değil, okumanın şaşkınlıkla karşılanması olduğuna işaret eden Çubukçu, bunun da ötesinde anne ve babaların gözleri bozulacak düşüncesiyle çocukları kitap okumasını istemediğini belirtti.

Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu, okuma kültürünün kazandırılması ve söz varlığını geliştirmesi amacıyla bir eğitim programının hazırlanacağını açıkladı.

Projenin hayata geçirilmesiyle birlikte öğrencilerin okuma kitaplarının ve eğitim materyallerinin ulaştırılmasında, teknolojik imkânlardan da yararlanacağının bilgisini verdi.

Bakan şöyle konuştu: "I-pad'ler aracılığıyla bu kitaplar öğrencilerle buluşturulacak. E-kitap okuma devri başlatılacak. Böylece çocuklarımız iyi birer e-kitap okuyucusu olarak yetişecektir."

İki yıl boyunca devam etmesi planlanan projenin pilot uygulaması Adana, Afyonkarahisar, Ankara, Bursa, Erzurum, Samsun ve Şanlıurfa'da hizmet içi eğitimden geçen öğretmen ile il ve ilçe koordinatörleri tarafından gerçekleştirilecek.

Programa, Konya Valisi Aydın Nezih Doğan, Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek ve Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Süleyman Okudan ile öğrenciler katıldı.


ÇUBUKÇU: ''ANDIMIZ KALDIRILMADI''

KONYA - Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu, ilköğretimde okutulan ''andımızın'' kaldırılması yönünde verilen önergenin Milli Eğitim Şurası Genel Kurulu'nda kabul edilmediğini söyledi.

Çubukçu, AK Parti Konya İl Başkanlığını ziyaret ederek, İl Başkanı Ahmet Sorgun ve diğer partili yetkilileriyle bir araya geldi.

12 Haziran 2011 tarihinde genel seçimlerin yapılacağını hatırlatan Çubukçu, ''Konya bundan önceki seçimlerin hepsinde Hükümete gerekli desteği vermiştir. Ancak referandum oylamasında Konya'nın verdiği destek çok daha büyük anlam taşıyordu. Bu referandum sonucunda halkımız kendi iradesine sahip çıktı'' dedi.

Bir gazetecinin, BDP Milletvekili Sırrı Sakık'ın bugün gazetelere yansıyan ilköğretimde okutulan andımız ile ilgili açıklamalarını hatırlatarak ''Andımız ile ilgili Bakanlık olarak bir çalışma yapacak mısınız?'' sorusuna, şu yanıtı verdi:

''Milli Eğitim Şurası'nda alınmış bir karar yok, bu konuda verilmiş bir önerge söz konusu. Önergeyi Genel Kurul üyelerinden bir öğretmen verdi. Genel Kurulda da bir oylama yapıldı. Andımızın kaldırılması yönünde verilen önerge Milli Eğitim Şurası Genel Kurulu'nda kabul edilmedi, bu konuda bir tavsiye kararı çıkmadı. Bu konu üzerinde çok fazla tartışma oldu, bu kadar fırtına ve gürültü koparılması çok anlamlı değil. Andımız 1937 yılında dönemin Milli Eğitim Bakanı tarafından kaleme alınmış, 12 Eylül ihtilalinde bir takım eklemeler yapılmış bir and, çok da dünyada örneği yok.''

Bu gibi konuların demokratik bir ülkede tartışılabileceğine işaret eden Çubukçu, ''Bunlar öneri olarak alınabilir, önerilir, kabul edilir veya edilmez. Nitekim Şura'da kabul edilmedi, nitekim böyle bir tavsiye kararı yok. Dolayısıyla olmayan bir şey üzerinde bu kadar tartışma yapmayı da ben zaman kaybı olarak görüyorum. Eğitim adına konuşulacak çok şeyimiz var.'' diye konuştu.

AA - CİHAN

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber