Sağlıkta üniversitelerle elbirliğine gidiliyor

Kaynak : Yeni Şafak
Haber Giriş : 29 Kasım 2010 16:24, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

Sağlık Bakanlığı, Marmara Üniversite Hastanesi ile ortak kullanım modeline geçti. Hastanenin ismi bu model ile Sağlık Bakanlığı Marmara Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi oldu. T.C kimlik numarasıyla herkes tedavi görebilecek.

FAZLI ŞAHAN / ANKARA

Sağlık Bakanlığı Tedavi Hizmetleri Genel Müdür Vekili Orhan Koç, Türkiye'de köklü üniversitelerin başında gelen Marmara Üniversitesi Hastanesi ile ortak kullanım modeline geçtiklerini söyledi. Sağlık Bakanlığı Tedavi Hizmetleri Genel Müdür Vekili Orhan Koç, Sağlık Bakanlığı ile tıp fakültesi olan üniversiteler arasında ortak kullanım modelini geliştirmeye çalıştıklarını belirterek, Tam Gün Kanunu'nda bu konuyla ilgili düzenleme yapıldığını söyledi.

ÜNİVERSİTEYE CİDDİ YATIRIMLAR YAPILDI

Koç, Türkiye'nin köklü üniversitelerinin başında gelen Marmara Üniversitesi ile bir protokol imzalandığını belirterek, "Üniversitenin yaklaşık 20 yıldır süren bir hastane inşaat yapımı vardı. Ancak istedikleri modern bir tesise kavuşamamışlardı. Mevcut fiziki mekanları da çok yetersizdi. Pendik'te yaptığımız 550 yataklı, 110 bin metrekare kapalı alanı olan, içine trilyonlarca liralık tıbbi cihaz masrafı yaptığımız bir hastaneyi ortak kullanım modeli ile işletmek istedik. Bizde üstün teknoloji ile donatılmış bir bina; diğer tarafta Marmara Üniversitesi'nde ciddi deneyimi olan uzman kadrosu, hoca kadrosu ve asistan-yardımcı sağlık personeli kadrosu vardı. Bu ikisini bir araya getirecek ortak protokol yaptık" dedi.Üniversitede poliklinik hizmetlerinin kısmen başlatıldığı bildiren Koç, bu hastaneden yararlanmak isteyen hastaların TC kimlik numarası ile başvurmalarının yeterli olduğunu belirtti. Koç, "Üniversitelerimizden gelen hocalarımızın tümü hastalarımıza bizim kurallarımıza göre (yani hiçbir şekilde hastadan özel muayene parası alamaz) devlette çalışan doktor gibi muamele edecektir. Buraya gelen doktorların özel muayenesi de varsa saat 17.00'den sonra gider muayenehanesinde hastasına bakar. Ama burada tam gün esasına göre çalışır" dedi.

PERSONELE EK ÖDEME YAPILACAK

Koç, üniversite sağlık personelinin özlük haklarında hiçbir kaybın da olmayacağına vurgu yaparak, Sağlık Bakanlığı'nın ek ödeme kurallarının, üniversite sağlık personeli için de geçerli olacağını ek ödemelerin yüzde 100'e yakın artacağını açıkladı. Eski sistemde vatandaşların alanında uzman başarılı hocalara ulaşmasının zor olduğunu belirten Koç "Şimdi, hocalarımız ortak kullanımdaki hastanemizde, kendisine ayrılan ofiste, kendisine ayrılan poliklinikte, kendisine ayrılan serviste, ameliyathanede vatandaşlara sağlık hizmeti sunumuna katkı sağlamaktadır" dedi.

Hocalara performansa göre maaş

Sağlık Bakanlığı hastanelerinde bir süredir uygulanan performans sistemi, 1 Şubat 2011 tarihinden itibaren tıp ve diş hekimliği fakültelerinin yanı sıra diğer yükseköğretim kurumlarında da başlayacak. Uygulamaya ilişkin yönetmeliğin gelecek ay yayımlanması bekleniyor. Üniversite Hastaneleri Birliği Derneği'nce düzenlenen toplantıda, Tam Gün Yasasıyla getirilen ve 1 Şubat 2011'de başlayacak üniversite hastanelerindeki performans sistemi, döner sermaye uygulamaları, üniversite rektörlerince tartışıldı.Üniversite Hastaneleri Birliği Derneği Başkanı Prof. Dr. Yunus Söylet, dernek olarak, üniversite hastanelerinin sorunlarını değerlendirmeyi, bunların nedenlerini ortaya koyarak çözüm yolları üretmeyi, bilgi ve deneyimleri paylaşmayı, çağdaş sağlık hizmetiyle birlikte eğitim ve araştırma faaliyetlerini etkinleştirerek ortak hareket etmeyi amaçladıklarını söyledi.Sadece üniversite hastanelerinin sorunlarını değil, tıp eğitimini ve buna ilişkin sorunları da bu süreçte yoğun olarak gündemlerine aldıklarını belirten Söylet, 'İlk toplantımızı geçen yılın Nisan ayında yapmıştık. Bu 6'ıncı toplantımız. Toplantılarda ilgili tüm tarafları toplamayı ve sorunlarımızı ortak akılla çözmeyi amaçlıyoruz' diye konuştu.YÖK Üyesi Prof. Dr. Sait Bilgiç, Tam Gün Yasasının, üniversitelerde döner sermaye sisteminin kuruluşu ve uygulanması ile performansa dayalı ek ödemeler konusunda düzenleme yapma görevini YÖK'e verdiğini anımsattı.

Üniversiteleri CEO'lar yönetsin

Toplantıda, Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Davut Aydın, 'Döner Sermaye İşletmelerinin Yeniden Yapılandırılması: Tek Ortaklı Şirket (CEO) Modeli' başlıklı projesiyle ilginç bir öneri dile getirdi. Küresel gelişmelere bakıldığında eğitim, sağlık, medya ve kar amacı gütmeyen sektörlerin büyüdüğünün görüldüğünü ifade eden Aydın, Türkiye'nin de dünyadaki bu gelişmelere ayak uydurması gerektiğini söyledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber