Topbaş'tan ulaşım ücretleri açıklaması

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 01 Aralık 2010 18:08, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, ulaşım ücretleriyle ilgili düzenlemeleri yaptıklarında Türkiye'deki belediyelerin bu mesafelerdeki taşıma bedellerini de dikkate aldıklarını belirterek, ''İstanbul onlara göre oldukça ucuz'' dedi.

Topbaş, Brüksel'den dönüşünde Atatürk Havalimanında Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi Başkan Vekili ve İstanbul Büyükşehir Belediyespor Kulübü Başkanı Göksel Gümüşdağ, basketbolcu İbrahim Kutluay ile basın toplantısı düzenledi.

Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Topbaş, İstanbul'un 2010 Avrupa Kültür Başkenti seçilmesinden sonra İstanbullular adına yeni bir paye daha aldıklarını, İstanbul'un 2012 Avrupa Spor Başkenti ilan edildiğini belirtti.

Bu payeyi İstanbul'un hak ettiğini ifade eden Topbaş, ''İstanbul, sadece Türkiye'ye karşı değil dünyaya karşı sorumlu bir kent. İstikrarlı bir hükümet ve yerel yönetim iş birliğiyle sivil toplum kuruluşlarıyla da el ele verince Türkiye'nin algılanması, çok farklı bir ölçeğe taşınabiliyor. Ard arda gelen başarılar var. Bunu bir milat olarak görüyorum'' dedi.

İstanbul'un dünyayı etkilemesini arzu ettiklerini dile getiren Kadir Topbaş, sözlerini şöyle sürdürdü:

''İstanbul zaten Türkiye'nin iktisadi başkenti. İstanbul bu çalışmalarını giderek güçlendirerek devam ettirmekte. İstanbul, 2012'de, yediden yetmişe herkesin spor yaptığı ve sporla yaşamını özdeşleştirdiği bir şehir haline gelmeyi kendine ilke ediniyor. İstanbul ve Türkiye'ye olan ilgi çok ciddi ölçekte gelişmiş durumda. Bu da onur verici bir ivme olarak önümüze çıkmakta.''

İstanbul'un artık dünyada kararları uygulayan bir şehir değil, kararların alındığı bir şehir haline geldiğini dile getiren Topbaş, ''Büyük organizasyonlara ev sahipliği yapıyoruz. İstanbulumuza hayırlı olsun. İnanıyorum ki arkasından başka büyük önemli etkinlikler gelecek aynı şekilde bunları birlikte yaşayacağız'' dedi.

2010 yılında İstanbul'da çeşitli etkinliklerin yapıldığının belirten Topbaş, şöyle devam etti:

''2010 yılı, kültürel değerlere sahip çıkılması açısından çok önemli. 2012 de önemli bir anlam taşıyor. Tema, çok spor salonları ortaya çıkarmak değil, yediden yetmişe herkesin tekrar kendisini hissetmesi, kendisini bulması ve sporla özdeşleşmesi anlamına geliyor. Sporun ihmal edilmemesi için insanların sağlıklı spor yapabilme olanaklarına kavuşması için bu spor başkentliği Avrupa'da gündemde.

Sahillerde, park alanlarında, birçok yerde koyduğumuz birtakım aletlerle de bunu görmekteyiz. Kendi bünyesine en uygun spor tarzını benimseyecek herkes spor yapacak. Bu çalışmaları yaparken halkımızın ve herkesin desteğine ihtiyacımız var. İstanbulluyu, kendini ihmal etmeyen, sağlıklı yaşam için sporla ilişki kuran bir toplum haline getirmek istiyoruz.''

-HAYDARPAŞA YANGINI-

Kadir Topbaş, İstanbul'un en önemli eserlerinden biri sayılan Haydarpaşa Garı'ndaki yangına ilişkin bir soru üzerine ''İtfaiye anında müdahale etti. Bu müdahaleden dolayı, çatının bir bölümünün yandığı, yangının, diğer bölümlere sirayet etmediği söylendi. Kesin raporlar elimize ulaşmadı. Bu tip yapılarda çok hassas davranılması gerekmekte. İhmallerin yapılmaması gerekmekte. İstanbul'un önemli değerlerinden biri olan bu eserin restorasyonu yeniden yapılacaktır, ama bunların olmaması için de tedbirlerin alınması gerekmektedir'' dedi.

Meslek odalarının, ulaşım ücretlerine yapılan zammı protesto etmek için yürüyüş yaptığının hatırlatılması üzerine Topbaş, şunları söyledi:

''Ulaşımla ilgili bizim zam diye nitelendirilen bir fiyat düzenlemesi çalışmamız, esasında enflasyon da dikkate alınarak 1.5 yıl aradan sonra yaptığımız bir çalışma. Sadece bazı bölümler ki bunlardan bir tanesi metrobüstür, orada başlangıçta ücretsiz, sonra bir lira daha sonra yeniden yaptığımız yeni düzenleme var. Biz bu düzenlemeleri yaptığımızda, Türkiye'deki belediyelerin bu mesafelerdeki taşıma bedellerine de dikkat ettik. İstanbul, onlara göre oldukça ucuz. Bazı kesimler özellikle bazı siyasi teşkilatlar, taşıma ücretlerinin olmamasını, bedelsiz olmasını talep etmekteler. O rejimler farklı rejimler, öyle bir imkan ortaya koymanız mümkün değil. Orada, ücretsiz olan rejimlerde, tek istikamette, bir yerden bir yere gidebiliyorsunuz. Bizim uygulamamızda, İstanbul'da istediğiniz yeri dolaşıyorsunuz, istediğiniz kadar binebiliyorsunuz ve bu verilen hizmetin karşılığı değil. Çünkü İETT Genel Müdürlüğümüz, bunu, yılda 138 milyon lira zararla kapatmakta ve Belediyemiz de bu desteği vermektedir. Verdiğimiz hizmetin karşılık bedeli değil. Bir makul seviyede tutmaya özen gösterdik.''

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber