4B Alımlarında, hükümetin 'yaş şartı konulamayacağına' dair iradesi hiçe sayılıyor

Ak Parti hükümeti döneminin ilk yıllarında, çok sayıda adaydan gelen tepki üzerine, ÖSYM aracılığı ile yürütülen memur alımlarında yaş şartı kaldırılmıştı. Ancak, 2006 yılında yapılmış olan düzenlemede, o sırada yoğun olarak ÖSYM aracılığıyla yani merkezi yerleştirme ile personel alındığı için, 4/B'li personel alımı düşünülmemişti. Ancak 4B'li personel ilanları günden güne artmaktadır ve bu ilanlarda çoğunlukla yaş şartı istenmektedir. Hükümetin 2006 yılındaki iradesi açık olup, bunun için yeni bir düzenleme gerekmemesine bize göre rağmen, bu irade görmezden gelindiği için, 4B esaslarında değişiklik yapılmalıdır.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 07 Aralık 2010 00:08, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

4 Haziran 2006 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan düzenleme

"EKMADDE 3 ? Kamu kurum ve kuruluşları, kanunlarda ya da kanunların bu konuya dair düzenleme yetkisi öngördüğü tüzük ve yönetmeliklerde yer alan özel hükümler haricinde, merkezî yerleştirme yapılmasını talep edecekleri kadro ve pozisyonlar için yaş sının tespit edemezler."

Açıklama

Yukarıda yer alan düzenlemede de görüldüğü üzere, değişiklik sadece ÖSYM aracılığı ile yürütülen merkezi yerleştirmeleri kapsamaktadır.

Ancak, 2006 yılında, Bakanlar Kurulunca bu şekilde bir karar alınmış ise bu kararın mantığında, bir mağduriyet yattığı düşünülmüş ise, 4B'li personel alımında da ivedi olarak düzenleme yapılmalıdır.

Örneğin son olarak Sanayi ve Ticaret Bakanlığı 107 sözleşmeli mühendis almaktadır. Adı geçen bu Bakanlık eğer memur alacak olsaydı yaş şartı arayamayacaktı ancak 4B'li personel aldığı için, düzenlemenin açığından yararlanmaktadır.

Kamu kurumu bürokratlarının, Bakanlar Kurulunun 2006 yılında ortaya koymuş olduğu iradesini devre dışı bırakan, görmezden gelen bu uygulamalarını önlemek için 4B Esasları değiştirilmelidir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber