Bazı plastik oyuncaklar sağlığa zarar verebiliyor

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 07 Aralık 2010 13:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bursa İl Sağlık Müdürlüğü Çevre Sağlığı Şubesi tarafından ?Oyuncaklar ve Oyuncak Güvenliği' konulu eğitimde, bazı oyuncakların sağlığa zarar verebileceği vurgulandı.

Bursa İl Sağlık Müdürlüğü konferans salonunda verilen eğitimde, halen yürütülen 'Oyuncakların Piyasa Gözetimi Denetimi' çerçevesinde bilgi verildi. Nilüfer Toplum Sağlığı'nda görevli Çevre Sağlığı Teknisyeni Osman Nahit Ceviz tarafından yapılan eğitimde, Bursa'daki toplum sağlığı merkezlerinde oyuncak denetimlerinde fiilen görev alan ve denetim yapan personele 'Oyuncaklar ve Oyuncak Güvenliği' uygulamalı olarak anlatıldı.

Plastik oyuncakların yapısı hakkında verilen genel bilgilerden sonra hazırlanan sunuma geçildi. Osman Nahit Ceviz, plastik oyuncakların polimerlerin işlenmesiyle üretildiği, polimerlerin işlenmesi esnasında; mukavemet artırıcılar, proses yardımcıları, stabilizanlar (ısı, ışık) dış ve iç kaydırıcılar, plastikleştiriciler, antioksidan malzemeler kullanıldığını söyledi.

Oyuncaklarda dolgu maddeleri ve boyar maddeler kullanıldığını, kullanılan bu maddelerin bir kısmının, sağlığa aykırı maddeler içerebildiğine dikkat çeken Ceviz, ?Plastikleştirici olarak kullanılan ftalatlar, ısı stabilizanı olarak kullanılan kurşun bileşikleri bunlardan bazılarıdır. Polimerleşmeden sonra ortamda monomer kalıntısı kalması da sağlık açısından problem yaratabileceği, kokan ve boyası bulaşan oyuncaklardan çocukların uzak tutulması sağlık açısından önemli.? dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber