Yeni silah tasarı büyük tartışma yarattı

Haber Giriş : 09 Aralık 2010 11:46, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Emniyet ve MİT'e ağır silah ithal etme hakkı tanıyan, pompalı tüfeğe sahip olma yaşını 18 olarak belirleyen tasarı büyük tartışma yarattı.

TBMM İçişleri Alt Komisyonu'nda görüşmeleri süren Silah Kanunu Tasarısı'nda öngörülen birçok değişiklik, silah almayı kolaylaştırması nedeniyle büyük tepki çekiyor.

Özellikle tasarıdaki ?silah ruhsatı almak için tam teşekküllü devlet hastanesinden heyet raporu şartı? yerine ?tek bir hekimin vereceği raporun yeterli görülebilmesi? ve ?6 aylık geçici ruhsat verilmesi?ne olanak sağlayan maddelere ciddi itirazlar var.

Bireysel silahsızlanmaya karşı Türkiye'deki en önemli kampanyaların yürütücüsü olan Umut Vakfı, tasarının kendilerini umutsuzluğa sevk ettiğini bildirdi.

CHP İstanbul Milletvekili Mustafa Özyürek ise ?Ruhsat almayı kolaylaştıran düzenlemeyle ülke bir bakıma Teksas'a döner. Herkes kendi adaletini kendisi sağlamaya kalkar? diye tepki gösterdi.

TBMM İçişleri Alt Komisyonu'nda 4 Ağustos 2009'dan beri görüşmeleri süren tasarı, silah ruhsatı alımını kolaylaştıran bazı yeni düzenlemeler içeriyor.

Tasarıdaki önemli maddelerle mevcut yasalar ve Umut Vakfı'nın önerileri şöyle:

- Meclis'te görüşülen tasarıdaki en önemli değişiklik silah ruhsatı için istenen doktor raporuyla ilgili. Mevcut Silah Kanunu kapsamındaki ?Ateşli silahlar ve Bıçaklar ile Diğer Aletler Hakkındaki Yönetmelik?in 15. maddesine göre, silah ruhsatı almak isteyenlerin ?nörolojik?, ?psikolojik? ve ?fiziki? rahatsızlığı olup olmadığına dair doktor raporu alması gerekiyor. Tam teşekküllü devlet hastanesinden alınan bu raporu 6 kişilik heyet hazırlıyor.

- Silah Kanunu Tasarısı'nın 7. maddesinde ise, heyet raporu şartı ortadan kaldırılarak ?Silah ruhsatı talebinde bulunan kişinin sağlık şartlarının elverişli olup olmadığı bir hekim raporuyla tespit edilir. Ancak hekim kişi hakkında belirli alanda uzman hekim veya heyet tarafından rapor düzenlenmesini isteyebilir? ifadesi yer alıyor.

- Umut Vakfı: Bu madde mevcut uygulamadan geriye gidiştir. Suistimale açıktır. Hekimleri baskı altına alabilir. Bu nedenle hekim raporu değil heyet raponu mutlaka istenmelidir.

- Mevcut yasada ?geçici ruhsat? uygulaması yok.

- Tasarıda ?Silah edinimi ve ruhsata ilişkin esaslar? başlığı altındaki 7. maddenin 2. fırkasında ?Birinci kategori maddesine giren (tabanca vs) silahlarla ilgili olarak silah ruhsatı talebinde bulunan kişiye 6 ay süreyle geçerli olmak üzere silah edinme izni verilir? ifadesi yer alıyor.

- Umut Vakfı: Ruhsat edininceye kadar geçici silah edinme izni ilk defa düzenlenmekte, bireysel silahlanmayı kolaylaştırıcı anlayışı taşımaktadır.

- Mevcut yönetmelikte silah ruhsatı için 21 olan yaş sınırı yeni kanun tasarısında da aynı şekilde korunuyor.

- Umut Vakfı: En azından askerliğini tamamlamış ya da hayattaki sorumluluğun üstlenildiği bir yaş olarak 25 yaş önerilmektedir.

TRT

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber