Devlet Personel Başkanlığı'na geniş yetkiler yolda...

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 10 Aralık 2010 08:01, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

'Personel' güçleniyor memur gözetleniyor

DEVLET Personel Başkanlığı'na geniş yetkiler yolda... Hükümet, Devlet Personel Başkanlığı'nın yetkisini genişletmek için düğmeye bastı.

Devlet Personel Başkanlığı, Torba Yasa ile kamunun en güçlü ve yetkili kurumlarından biri haline dönüştürülüyor. Buna göre, Başkanlık kamudaki tüm personel hareketlerini izleyecek, memurlara ilişkin tüm bilgileri toplayıp, ilgili kamu kurumundan her türlü bilgi ve belgeyi alma hakkına sahip olacak.

TASARI NE DİYOR?

Tasarıda, 'Devlet Personel Başkanlığı, kuruluş kanunlarına ve bütçe türlerine bağlı kalmaksızın, tüm kamu kurumlarının teşkilat yapılarına ve personeline ilişkin konularda gerekli gördüğü bilgi ve begleleri kamu kurum ve kuruluşlarından talep eder. Kamu kurum ve kuruluşları, bu bilgi ve belgeleri vermekle yükümlüdür' deniyor. Kamu kurumlarının da kendi bünyelerindeki tüm atama, yer değiştirme, görevde yükselme ve unvan değişikliğine ilişkin personel hareketlerini Devlet Personel Başkanlığı'na bildirmesi zorunlu tutuluyor. Bu bildirimin yapılmaması halinde doğacak mali hak kaybının veya kamu zararının ilgili kurumun en üst amirine rücu edileceği hükme bağlanıyor.

İSTİSNALAR OLACAK

Torba tasarıda, personel hareketlerini Devlet Personel Başkanlığı'na bildirme konusunda kimi kurumların istisna tutulacağı da hükme bağlanıyor. Tasarıya göre, bu kamu kurum ve kuruluşlarını Bakanlar Kurulu belirleyecek. Yeni düzenleme ile kamu personeline ilişkin bilgilerin güncel olarak kayıt altına alınabileceği ve kamunun elindeki insan gücünün görülebileceği vurgulandı.

MİT KARŞI ÇIKAR

TORBA tasarıyı inceleyen isimlerden biri olan CHP'li Mustafa Özyürek, 'Anlaşılan o ki tüm memurlar takip edilmek isteniyor. Tüm memur hareketleri de izlenmek istiyor. Devlet Personel Başkanlığı bu konuda şu anda hiç birşeye hakim değil, pasif ve atıl durumda. Belli ki hükümet, etkin hale getirmek istiyor. Ancak MİT'in, istihbarat yapan birçok kurumun buna itiraz edeceğini düşünüyorum' dedi.

Ebru Toktar ÇEKİÇ / ANKARA

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber