Gaziantep'te 2 günde 507 kişi karbonmonoksit gazından zehirlendi

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 12 Aralık 2010 18:53, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Gaziantep'te 2 gün içinde sobadan sızan karbonmonoksit gazından zehirlenenlerin sayısı 507 kişiye ulaştı.

Gaziantep Sağlık Müdürü Yemliha Aksoy, basın toplantısında, 11 Aralık'ta saat 04.00'ten bu yana Gaziantep'teki hastanelere 507 kişinin başvurduğunu belirterek, "Zehirlenen 67 kişi yatarak tedavi gördü, diğerlerinin tedavisi ise ayakta yapıldı." dedi.

Yemliha Aksoy, dün karbonmonoksit gazından zehirlenen Emel Aydın ile oğlu Muhammed Enes Aydın'ın da hayatını kaybettiğini hatırlattı. Aksoy, zehirlenmeleri şu nedenlere bağladı: "Sıklıkla kapalı ortamlardaki açık ocaklar, bacası çekmeyen soba, şofben, bacasız gaz sobalarında yakıtın iyi yanmaması."

Zehirlenen kişinin olay yerinden hemen uzaklaştırılması, temiz havaya çıkarılmasını söyleyen Aksoy, ambulans gelene kadar solunumunu engelleyecek maddelerin temizlenmesi ve hastanın battaniyeyle sarılarak vücut ısısının korunması gerektiğine dikkat çekti. Aksoy, kullanılan her türlü ısıtma cihazının kalite belgesi olup olmadığı, garanti süresi, kullanılan yakıtın standartlara uygunluğu, izin belgesi olmayan satıcılardan kömür alınmaması hususlarını hatırlattı.

Soba yakılırken aşırı şekilde doldurulmamasına dikkat edilmesini isteyen Gaziantep Sağlık Müdürü Yemliha Aksoy, şöyle konuştu: "İyi ısınmayan ve alttan yakılan kömür sobalarında karbonmonoksit zehirlenmesi riski artacağından soba tutuşturulurken yakıtın üstten yanması sağlanmalı. Özellikle alçak basınçlı lodoslu havalarda ölüm olaylarında artış görüldüğü için eğer bacalar standartlara uygun değilse alçak basınçlı havalarda soba yakılmamalı, yakılması zorunlu ise gece yatarken mutlaka tam olarak söndürülmeli. Bacalar standartlara uygun ve yalıtımlı olmalı, düzenli olarak temizletilmeli. Yanan soba yatmadan önce mutlaka söndürülmeli."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber