Başbakan arayınca, Bakan Yazıcı müsteşarı ile birlikte gümrük kapısına gitti

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 12 Aralık 2010 19:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Devlet Bakanı Hayati Yazıcı, Habur Sınır Kapısı'nda incelemelerde bulundu. Bakan Yazıcı, araç bekleme sürelerini asgariye indirdiklerini söyledi.

Bakan Yazıcı, Habur Sınır Kapısı'ndaki şikâyetler üzerine Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatı ile Silopi'ye geldi.

Bakan Yazıcı, ilk olarak Şırnak Valiliği İl Özel İdaresi'ne ait TIR parkında incelemelerde bulundu. Yazıcı ve beraberindeki heyet, daha sonra Habur gümrük sahasına geçti. Girişteki peronları inceleyen Bakan, peronda araçları muayene eden memurun bilgisayarından giriş yapan araçları takip etti.

Bakan Yazıcı, yağmura rağmen buradan yürüyerek diğer peronlara geçti. Bakan Yazıcı, bütün peronları yakından tek tek gezerek, şoförlerin sorunlarını dinledi.

Bakan Yazıcı, Irak tarafında bulunan İbrahim Halil Gümrük Kapısı'na da geçerek Irak Gümrük Müdürü Fersat Ali ile bir süre tercüman aracılığı ile görüştü.

Fersat Ali, Bakan Yazıcı'ya, iki gümrük arasında dengeli araç geçişi sağlanırsa hiçbir sorunun yaşanmayacağını söyledi.

Irak tarafından Türkiye'ye giriş bölümünü de gezen Bakan Yazıcı, köprüde araçları kontrol eden Türk askerlerini de ziyaret etti. Sorunlarla ilgili askeri yetkiliden bilgi alan Yazıcı, bir aracın kontrol edilmesini de izledi.

BAKAN İNCELEME YAPARKEN KAÇAK SİGARA BULUNDU

Daha sonra gümrüğe geçen Bakan Yazıcı, Türkiye'ye giriş yapan bir araçta muayene sırasında kaçak sigara bulundu.

Daha sonra kaçakçılık bölümüne geçen Bakan Yazıcı, buradaki güvenlik kameralarını yakından inceledi, görevliden bilgi aldı.

"TÜCCARIN YAKINDIĞI KADAR SIKINTI YOK"

Habur Gümrük Muhafaza Başmüdürlüğü'ne geçen Bakan Yazıcı, burada basına açıklama yaptı.

Habur Sınır Kapısı'nın Türkiye için çok önemli bir kapı olduğunu belirten Yazıcı, burada muazzam bir ticari sirkülasyon bulunduğunu kaydetti.

Dünyada küresel krizin yaşandığını vurgulayan Bakan Yazıcı, Türkiye'nin bunu aştığını söyledi. O süreçlerde bile diğer kapılarda genel olarak ticaret hacminde azalmaların olduğunu ifade eden Yazıcı, burada ihracatımızın hep arttığını söyledi. Her kapıda olduğu gibi bu kapı üzerinde de hassasiyetle durduklarını belirten Yazıcı, zaman zaman burada iş akışı dolayısıyla ticaret erbabı tarafından şikâyetlerin olduğunu ifade etti.

Yazıcı, "Bundan bir iki sene önce de olmuştu, müdahale ettik. Hatta ton başına 100 dolar olan navlun ücretlerini 10 dolara indirdik." dedi.

Bakan Yazıcı, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Araç bekleme sürelerini asgariye indirdik. Birkaç ay önce bu yolda, ticaretin akışıyla ilgili şikâyetler almıştık, bu şikâyetlerin çoğunluğunun da araçların bekletilmesi yönünde olduğunu gördük. Dün yöredeki taşıyıcı örgütleri, ticaret odalarının temsilcileri Mardin'de Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a bu yöndeki şikâyetlerini dile getirdiler. Oysa bu şikâyetlerle ilgili daha önce ağustos ayının başında bir müfettiş gönderdik. Buradaki sorunları çok iyi tespit etmişti. Ama Sayın Başbakanımız dün akşam beni aradı, arkadaş da görevlendirmemize rağmen ben, bugün bizzat müsteşarımı ve diğer arkadaşlarımı alıp geldik. Burada incelemeler yaptık. Görüldüğü gibi buradaki şikâyet konuları ifade edildiği gibi değil. İki peronun çalıştığı belirtilmişti. 10 peron çalışıyor. Gidişte de 4 peron çalışıyor. Türkiye'ye girişte, güvenlik kontrolü yapılıyor.

Evet, idari olarak bazı yapmamız gerekenler var; ama buradaki işleyiş bakımından tüccarın yakındığı oranda bir sıkıntı yok. Ama her sıkıntının, şikâyetin boyutu ne olursa olsun, biz onu ortadan kaldırmak ve asgariye indirmek için çalışıyoruz. İnşallah bir şikâyet konusu olmayacak düzeye indireceğiz. Ancak gümrük olarak buradaki en büyük sıkıntılarımızdan birisi, bu yörede yaşayan vatandaşlarımızın günlük, birkaç kez Kuzey Irak'a gidiş ve dönüş yapıyor olmalarından kaynaklanıyor. Az önce de görüldüğü gibi vatandaş ilk defa girdiğini söylüyor, araçta oturma koltuğunun altına kaçak sigara yerleştirmiş. Tabii ki bunların kontrol edilmesi gerekiyor." ifadelerini kullandı.

Bakan Yazıcı, Habur Gümrük ve Muhafaza Başmüdürü Rıfat Bolat'tan da brifing alarak, yetkililerle basına kapalı toplantı yaptı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber