Adalet Bakanlığının İlanı Nasıl Dava Edilecek?

14.03.2005 tarihinde "Adalet Bakanlığının İlanı, Dava Edilebilir..." başlıklı bir haber yayımlamıştık. Bu haberde, gerek infaz koruma memuru gerekse de aşçı ve kaloriferci alımlarında aranan "askerliğini yapmış olmak şartının" Kanuna aykırı olduğunu, bu hususun Danıştay İdari Dava Daireleri Genel Kurulunca da benzer bir dava için verilen kararla teyit edildiğini belirtmiştik. Ancak, memur alımlarında askerliğini yapmış olma şartını arayan ilanların hukuksuz olduğunun Yüksek Yargı organınca açık olarak belirtilmiş olmasına rağmen Adalet Bakanlığı buna uymamıştır. Devamı için başlığa tıklayın.

Haber Giriş : 22 Mart 2005 11:03, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Burada artık yapılması gerekli olan tek işlem dava açmaktır. Açılacak olan davaya daha önce sitemizde yayımlanmış olan İdari Dava Daireleri Genel Kurul Kararının ek olarak konulması halinde hem ilgili sınavlar hakkında yürürlüğün durdurulması kararı verilebilecek hem de yeni bir süreç başlatılacaktır.

Ancak, dava açılabilmesi için ilgili kişilerin başvuru yapması ve bu başvurunun resmi olarak reddilmesi gerekmektedir. Burada şöyle bir husus vardır. Başvrular, her il açılan ilgili adalet komisyonu başkanlıklarına veya buralara gönderilmek üzere mahallî Cumhuriyet Başsavcılıklarına yapılacaktır. Hiçbir kamu kurumunun yapılan başvuruyu "almıyorum" deme hakkı yoktur. Dolaysıyla başvurunuz şartları taşımadığı için geri çevrilemez. Başvurunuz alınır ama daha sonra size resmi olarak "başvurunuzun ilanda belirtilen askerliğinin yapmış olmak şartını taşımadığı için reddedilmiştir" denir. . Bir kez daha hem adaylara hem de kayıt bürosundaki memurlara önemle belirtmek istiyoruz. Hiçbir memurun yapılan başvuruyu almama gibi bir hakkı yoktur. Buna aykırı işlem yapan evrak memurları şahsen sorumlu olur.

Yukarıda açıkladığımız hususları özetleyecek olursak, başvurunun yapılması, bu başvurunun "askerliğin yapılmamış olması" gerekçesinden dolayı reddilmesi ve bu red üzerine 60 gün içinde idari yargıda yürütmeyi durdurma istemli dava açılması gerekmektedir.

Memurlar.net olarak, Adalet Bakanlığının yaptığı yanlışı bir an önce görmesini umut ediyoruz. Buradaki en büyük sorumlulukta Personel Genel müdürlüğüne aittir. Zira açılan herhangi bir davanın kazanılması Bakanlığı gereksiz bürokrası ile uğraştıracak ve hiç hoş olmayam sınav tekrarı gibi durumlar ortaya çıkacaktır.

Adalet Bakanlığının yayımladığı ilanı görmek için tıklayın.

Yukarıdaki konuda Av. Ebubekir Dere ([email protected]) ile görüşebilirsiniz.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber