Rehber öğretmenleri gelecek kaygısı taşıyor

Haber Giriş : 22 Mart 2005 11:53, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Psikolojik danışman adayları olarak, okul rehber öğretmen kadrolarının ellerinden alınmasına karşı olduklarını belirten Ege Üniversitesi Eğitim Fakültesi Psikolojik Danışma ve Rehberlik (PDR) Bölümü öğrencileri, Milli Eğitim Bakanlığı'nda bu yönde hazırlıklar olduğunu belirterek, konuyla ilgili imza kampanyası başlattıklarını, haklarını sonuna kadar savunacaklarını belirtti.

Okul psikolojik danışmanlarının rehberlik araştırma merkezlerinde toplanması kararını protesto ettiklerini açıklayan Ege Üniversitesi Eğitim Fakültesi Psikolojik Danışma ve Rehberlik (PDR) Bölümü 4. sınıf öğrencisi Emel Güzelmansur, "Milli Eğitim Bakanlığı'nda okul psikolojik danışmanlarının kadrolarının okullardan alınarak, Rehberlik ve Araştırma Merkezleri'nde (RAM) görevlendirilmesi yönünde çalışmalar olduğunu öğrendik. Bu merkezler tarafından yapılacak bir düzenleme ile ihtiyacı olan okullara PDR hizmetlerinin götürülmesinin planlandığı, psikolojik danışma ve rehberlik hizmetlerinin okul temelli olmaktan çıkarılıp, merkez temelli ve problem odaklı hizmetler olarak düzenlenmeye çalışıldığı anlaşılmaktadır" dedi.

Psikolojik danışma ve rehberlik hizmetlerinin öğrencilerin toplumda daha sağlıklı birer birey olmak için tercih ettikleri bir hizmet alanı haline geldiğini belirten Güzelmansur, "Psikolojik danışma ve rehberlik hizmetlerinin etkililiğinin artması için yaygınlaştırılmasına, yerelleştirilmesine ve bu hizmetlerin olabildiğince hizmeti görenlere taşınmasına doğru bir gelişim vardır. Bu bağlamda, hizmetleri genel bir merkez ya da merkezlerde toplamak çağdaş gelişimlerin tersine bir yöndür" diye konuştu.

PDR hizmetlerinin ulaşılabilirliğinin son derece önemli olduğunu açıklayan Güzelmansur, şöyle devam etti: "Talim Terbiye Kurulu ve MEB'in aldığı kararla uygulamaya konulması istenen okul psikolojik danışmanlarının Rehberlik Araştırma Merkezleri'nde toplanması modeli, sorun odaklı-klinik modeli pekiştirmeye yöneliktir. Bu durumda ancak sorunlu öğrenciler söz konusu hizmetlerden yararlanabilecektir. Sonuç olarak okul temelli olmayan PDR hizmetlerinin başarılı olması mümkün görünmemektedir. PDR hizmetleri tüm okul programlarının içinde profesyonelce ve sistemli olarak sunulmalıdır. Psikolojik danışma ve rehberlik hizmetlerinin oldukça kapsamlı olan işlevlerini tam olarak yerine getirebilmeleri için okul temelli PDR hizmetlerinden vazgeçilmemelidir. Merkez temelli PDR hizmetleri verilecek hizmetin işlevlerini azaltacağı gibi niteliğini de düşürecektir."

iha

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber