Türkiye, özel güvenlikte 257 bin kişilik ?ordu'yla Avrupa'nın lideri oldu

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 16 Aralık 2010 22:32, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkiye 257 bin 192 özel güvenlik görevlisiyle Avrupa'nın lideri çıktı. Merkezi Brüksel'de bulunan Avrupa Özel Güvenlik Şirketleri Birliği'nin (CoESS) yayımladığı rapora göre Türkiye, Avrupa'nın en büyük özel güvenlik sistemine sahip ülkesi oldu. Raporda Avrupa ülkelerinin çoğunda özel güvenlik görevlisi sayısının polis sayısını aştığı belirtildi.

MERKEZİ Brüksel'de bulunan Avrupa Özel Güvenlik Şirketleri Birliği'nin (CoESS) yayımladığı rapora göre Türkiye, Avrupa'nın en büyük özel güvenlik sistemine sahip ülkesi çıktı. Avrupa ülkelerinin çoğunda özel güvenlik görevlisi sayısının polis sayısını aştığı belirtilen raporda Türkiye'deki özel güvenlik görevlisi sayısının 257 bin 192 olduğu açıklandı.

176 bin kişi katıldı

Avrupa'da özel güvenlik sisteminin giderek büyüdüğüne dikkat çekilen raporda, halen Avrupa genelinde 1 milyon 639 bin 524 özel güvenlik elemanının görev yaptığı belirtiliyor. Geçen yıla nazaran özel güvenlik görevlisi sayısında 176 bin 888 artış oldu. Şirketler, bireyler ve artan sayıda kamu makamları, özel güvenlik sektörüne başvuruyor.

Almanya 2'nci sırada

Avrupa'nın yedi ülkesinde özel güvenlik elemanlarının polis sayısını aştığı belirtilen raporda, bu ülkelerin çoğunun eski doğu bloku ülkeler olduğu, Macaristan'ın bu ülkelerin başını çektiği kaydediliyor. Rapora göre en az sayıda özel güvenlik görevlisi İtalya, İspanya, Malta, Danimarka, Belçika ve Litvanya'da bulunuyor. Türkiye'den sonra özel güvenlik elemanının en yoğun olduğu ülkeler ise Almanya, Polonya, Fransa, İngiltere, Romanya vee Macaristan oluyor.

750 bin kimlik kartı

Söktörde kimlik kartı sahibi 750 bin kişi bulunduğuna dikkat çeken Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Özel Güvenlik Hizmetleri Sektör Meclis Başkanı Hasan Gazi Özer, şu değerlendirmeyi yaptı: ?2004-2010 arasında 1 milyon 100 bin kişi özel güvenlik eğitimi alıp kimlik kartı sahibi olabilmek için sınava girdi. 750 bini kimliğini almayı başardı. Sektörde çalışan sayısı bakımından Avrupa'nın lideriyiz. Mevcut polis kadrosunun iki katı eleman özel güvenlik görevlisi kimliğine sahip. Sektör son bir kaç yıldır gelişme gösteriyor. Bu konuda alınacak daha çok yol var. Ancak şirketler güvenliğe çok önem vermeye başladı. Bu da bizim alanımızı geliştiriyor.

10 bin kadın çalışan bulunuyor

ÖZEL güvenlik görevlilerinin maaşları hakkında da bilgi veren Hasan Özer, ?Türkiye'nin her ilinde farklı maaşlar bulunuyor. Çalışanlar minimum 750 TL maaş alıyor. Bu, göreve ve ile göre 3 bin TL'ye kadar çıkabiliyor. Kadın çalışan sayısı da 10 bine yaklaştı. Bu alanda en çok kadın çalışana ihtiyaç duyuluyor. Özellikle alışveriş merkezleri ve şirketlerde kadın çalışan ihtiyacı da artıyor? diye konuştu.

Sektörün cirosu 7 milyar dolara ulaştı

SEKTÖRÜN 2010 yılı cirosunun 7 milyar doları geçtiğini dile getiren Hasan Özer, şöyle konuştu: ?Şirketler son dönemlerde kendi elemanları yerine dışarıdan şirketlerle çalışmaya başladılar. Ancak bu oran hala çok düşük. Şirket patronları ?Benim güvenliğimi en iyi kendi elemanım sağlar' anlayışında. Bunun değişmesi ve sektörün profesyonelleşmesi adına çok önemli gelişmeler var. Özel güvenlik şirketlerinin 2010 yılı cirosu da 7 milyar doları geçti. Bu rakamlar her yıl artıyor.?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber