Hızlı treni Türk firma, mühendis ve işçileri hayata geçirdi

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 18 Aralık 2010 00:37, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

- Türkiye'nin ikinci Yüksek Hızlı Tren (YHT) hattı olan Ankara-Konya hattında, resmi olarak bugün başlayacak test sürüşleri 3 ayda tamamlanması ve 2011 baharında yolcu taşınması planlanıyor.

Bugün Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından Konya Garı'nda başlatılacak Ankara-Konya YHT Projesinin test sürüşleri gelecek yılın ilk çeyreğinde sonuçlandırılacak.

TCDD Genel Müdürlüğü, saatte 250 kilometre hıza uygun çift hatlı elektrikli sinyalli olarak inşa edilen hattın deneme seferlerine, 12 Aralıkta ''Piri Reis'' adı verilen test treniyle başladı. İtalya'dan gelen uzmanlarla çalışan TCDD yetkilileri, ilk test sürüşlerinde olumlu sonuçlar elde ettiler.

Gelecek yıl bahar aylarında yolcu taşınması planlanan hatta kullanılmak üzere 6 yeni YHT seti alacak olan TCDD Genel Müdürlüğü, projeyle Konya'nın Ankara'nın yanı sıra İstanbul ve İzmir'e hızlı trenle bağlanmasını sağlayacak.

İki şehir arasındaki toplam 306 kilometreden oluşan ve Polatlı'dan itibaren toplam uzunluğu 212 kilometre olan projenin 94 kilometrelik bölümü, Ankara-Polatlı arasındaki Ankara-İstanbul Hızlı Tren Projesi içerisinde yer alıyor.

Temeli 8 Temmuz 2006'da atılan ve ray döşenmesine Temmuz 2009'da başlanan Ankara-Konya YHT projesi, tamamen Türk firma, mühendis ve işçiler tarafından hayata geçirildi. Ankara-İstanbul hattından, Polatlı'dan ayrılarak güneye doğru inen Ankara-Konya YHT projesi ile saatte 250 kilometre hıza uygun çift hatlı, elektrikli, sinyalli, en son teknoloji kullanılarak yeni demiryolu inşa edildi.

Ankara-Konya YHT projesi, yapımı devam eden Ankara-İstanbul ile gelecek yıllarda yapımı planlanan Ankara-İzmir YHT projeleriyle entegre olacak. Projeyle Ankara-Konya arası konvansiyonel demiryoluyla 10 saat 30 dakika, karayoluyla 3 saati aşan seyahat süresi 1 saat 15 dakikaya, Eskişehir-Konya arası 1 saat 30 dakikaya, Konya-İstanbul arası ise 3 saat 30 dakikaya inecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber