DEÜ Çocuk Hastanesi'nde de mikrop çıktı

Kaynak : DHA
Haber Giriş : 17 Aralık 2010 18:28, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

DOKUZ Eylül Üniversitesi Hastanesi'nde klinik kapattıran VRE adlı mikrop, Dr. Behçet Uz Çocuk Hastalıkları ve Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde (EAH) de görüldü. En az 3 çocuğun gaitasında mikrop bulunması üzerine enfeksiyon tehlikesine önlem olarak Yenidoğan Servisi'ne hasta alımı durduruldu.

Başhekim Prof. Dr. Nurettin Ünal, ?Herhangi bir salgın durumu yok. Genel temizliği iyi yapabilmek için Pazartesi'ye kadar yeni hasta alımını durdurduk? dedi.

DEÜ Hastanesi Başhekimi Prof.Dr. Eyüp Hazan, 15 Aralık'ta Hastane Enfeksiyon Kontrol Komitesi Başkanı Prof.Dr. Nedim Çakır ile birlikte hastane enfeksiyonuyla karşı karşıya olduklarını açıklamıştı. Dahiliye Yoğun Bakım Ünitesinde yatan 21 hastadan 9'unun gaitasında, bu 9 hastadan üçünün de kanında hastane enfeksiyonuna yol açan, kısaca VRE (Vankomisine dirençle enterokok) denilen mikroorganizma saptandığını bildirmişti.

Salgının büyümemesi, hastaların zarar görmemesi için Dahiliye Yoğun Bakım Ünitesi'ne hasta alımının durdurulduğu, tedbirlere başvurulduğu kaydedilmişti. Nitekim hastanede enfeksiyonla mücadele çalışmaları yoğun şekilde sürdürülürken, aynı mikrobun Dr. Behçet Uz Çocuk Hastalıkları ve Cerrahisi Eğitim Araştırmaları Hastanesi'de de görüldüğü ortaya çıktı. Mikrobun Yenidoğan Servisi'ndeki en az 3 çocuğun gaitasında saptandığı, enfeksiyon görülmemesine karşın önlem amacıyla servise hasta alımını durdurduklarını belirten başhekim Prof. Dr. Ünal, DHA muhabirinin sorularını yanıtladı, şunları söyledi:

?Hastanelerde her zaman VRE görülen 1-2 hasta vardır. Böyle 1-2 hasta olduğunda, yenidoğan kliniğimizde çok sıkışıklık varsa biz hasta alımlarını yavaşlatıyoruz. Yayılmadan tedbir için. Bu mikrop belki toplumda sizde de bende de var. Hastane içinde görüldüğünde çocuğun kanına geçerse -normalde bulaşırsa değil- öldürücü olabileceği için odaların çok iyi temizlenmesi gerekiyor. Zaman zaman bunları yapıyoruz. Yenidoğanda hasta sayımız 40'a çıkınca tam dolu oluyor o zaman kontrol zorlaşacak diyerek Sağlık Müdürlüğü'nden rica ettik, pazartesi gününe kadar genel temizliği iyi yapalım diye hasta alımını durdurduk. Dünden bugüne hasta sayımız 26'a düştü. Dünden beri hasta almadık. Ancak prematüre ve prematür yoğun bakıma hasta alıyoruz. Prematürede 20, prematür yoğun bakımda 9 hastamız var. Yenidoğanla birlikte toplam 80 yatağımızın 55'i dolu. Böyle bir hasta varsa başka hastaya geçmesin diye bu hastayı temiz odaya alıyoruz. Alacak odan kalmazsa ne yapacaksın, şu anda yaptığımız işlem bu. Pazartesi gününe kadar hasta alımını yavaşlattık. Yenidoğanda birkaç odayı rahatlatmak için rölantiye aldık, kontrolümüz dışında hasta gelmesin diye yaptığımız birşey bu. Bazen Müdürlük hiç bilmeden Balıkesir'den, Manisa'dan hasta getiriyor onu azaltmak için yapılan bir uygulama bu, yoksa kapatma yok.?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber