'Yolsuzluk', Türkiye'nin en önemli ikinci sorunu

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 22 Aralık 2010 12:23, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Demokrat Eğitimciler Sendikasının (DES) yaptığı araştırmaya göre yolsuzluğun, işsizliğin ardından Türkiye'nin en önemli ikinci sorunu olduğu bildirildi.

DES'ten yapılan açıklamaya göre, yolsuzluk sorununa dikkatin çekilmesi ve sosyal dönüşüm için yarar sağlanması amacıyla bin 49 kişi üzerinde yolsuzluk araştırması yapıldı. Araştırmada, yolsuzluğun, yüzde 79 oranıyla Türkiye'nin en önemli ikinci sorunu olduğu belirlendi.

Araştırmaya katılanların yüzde 44'ü yolsuzluğun, vergi düzenini, yüzde 56'sı sosyal ve ahlaki yapıyı, yüzde 61'i hukuk ve asayiş düzenini doğrudan veya dolaylı olumsuz etkilediğini belirtti. Katılımcılara göre, yolsuzlukların yüzde 72'si belediyelerde gerçekleşirken, katılımcıların yüzde 49'u Türkiye'de zengin olmak için yolsuzluk yapılması gerektiğine inanıyor. Katılımcıların yüzde 90'ı yolsuzluğun; Türkiye'de bürokrasiyi ve siyaseti çürüttüğünü, yüzde 39'u enflasyonu körüklediğini, yüzde 45'i ekonomiye zarar verdiğini, yüzde 77'si haksız rekabet yarattığını, yüzde 67'si devlete ve halka zarar verdiğini düşünüyor. Tüm bireylerin hukuk önünde eşitliği ilkesini ortadan kaldıran ana nedenin yolsuzluklar olduğunu düşünenlerin oranı yüzde 71 olarak belirlenirken, yolsuzluklar nedeniyle kamu makamı, bürokrasi, nüfuz ve mevki sahibi insanların yüzde 55'inin yolsuzluk yaptığı düşünülüyor.

DES Genel Başkanı Gürkan Avcı, araştırma sonucuna ilişkin değerlendirmesinde, araştırmanın, yasal otoriteye karşı duyulan saygı ve itimadın her geçen gün azalmasının asıl nedeninin, yolsuzluklar ve yolsuzluk kaynaklı toplumsal zaaflar olduğunu ifade etti.

Hükümetin, kamu sektöründe yolsuzluk, saydamlık ve hesap verebilirlik ilkelerini hayata geçirmesini isteyen Avcı, şunları kaydetti:

''Türkiye'de acilen kamu hizmetleri reformu, yargı reformu, vergi politikası ve idari reformlar yapılmalıdır. Kamu yöneticileri başta olmak üzere tüm kamu çalışanlarına etik konular ve etik eğitimi verilmelidir. Yatırımlar, vergiler ve diğer mali konular halkın anlayabileceği basitlikle, kavranabilir olmalıdır. Yolsuzluğu önleyici kanunlar sadece yapılmamalı, uygulanmalıdır. Bir hükümet politikası ve programı dahilinde, yolsuzluk konularında toplumsal farkındalık ve seferberlik bilinci oluşturulmalıdır. Yolsuzlukla mücadelede, kolluk kuvvetlerine olduğu kadar, sivil toplum kurumu/kuruluşu temsilcilerine de özel sektör ve donanımlı sivil vatandaşlara da eğitim verilmelidir. Hükümet, yolsuzlukla mücadele alanında yapılanları bir beyaz kitapta toplayarak halka dağıtmalıdır.''

Bu arada, araştırma raporunun, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a ve siyasi partilerin genel başkanlarına da gönderildiği belirtildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber