Annesi ölünce tayin özrü almayan doktor, hukuk mücadelesini kazandı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 23 Aralık 2010 12:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Annesinin hastalığını gerekçe göstererek ''özür tayini'' ile İzmir'e gelen doktor, annesinin vefat etmesinin ardından başka bir ile tayin edilmek istenmesi üzerine açtığı davayı kazandı.

Türk Sağlık-Sen İzmir 1 No'lu Şube Başkanı Ahmet Doğruyol AA muhabirine yaptığı açıklamada, Balıkesir Devlet Hastanesi'nde görev yapan doktor Erkan Tokaç'ın İzmir'deki annesinin rahatsızlığını ''özür'' göstererek 2007 yılında tayin talebinde bulunduğunu ve 14 Mayıs 2007'de aile hekimliğine geçerek Çiğli-Evka-5 Sağlık Ocağı'nda görev yapmaya başladığını anlattı.

Doğruyol, Tokaç'ın annesinin 19 Kasım 2007'de vefat ettiğini, bunun üzerine özrünün sona ermesi nedeniyle Sağlık Bakanlığı tarafından 2010 yılında Kütahya Devlet Hastanesi'ne atanmak istendiğini dile getirerek, şunları söyledi:

''Arkadaşımız İzmir'e geldikten sonra annesi vefat ediyor ve 1-2 yıl daha Sağlık Bakanlığı arkadaşımızın aile hekimliğini uzatıyor. Annesinin vefatıyla özrü kalkmış oluyor. 2010 yılı sonunda bakanlık ''aile hekimliğini, sözleşmeyi yenilemeyeceğiz'' diye tebliğde bulunuyor. Farklı bir pozisyonda hizmet verdiğinden dolayı doktor arkadaşımızın özrü kalksa bile başka bir yere gönderilemeyeceği için yürütmeyi durdurma talebiyle sendikamızın avukatı aracılığıyla dava açıldı. İzmir 1. İdare Mahkemesi bunu reddetti. Bunun üzerine İzmir Bölge İdare Mahkemesi'ne yürütmenin durdurulmasıyla ilgili dava açıldı. Mahkeme, doktor arkadaşımızı haklı gördü ve başka bir yerde görevlendirilemeyeceğine hükmetti, yürütmeyi durdurdu.

Bu Türkiye'de örnek bir dava. Türkiye genelinde aile hekimliği uygulanan illerde buna benzer sıkıntılar yaşanıyor. İlimizde de 60 civarında arkadaşımız aynı durumda. Eş durumuyla gelmiş sonra boşanmış, sağlık durumuyla tayin olmuş ve sağlık durumu ortadan kalkmış kişiler bu davayı emsal göstererek haklarını arayabilirler. Bu dava aile hekimlerimiz içinde bu durumda olanlar için önemli bir dava ve sendikamızın başarısı.''

-AVUKAT MESUT KILIÇ

Türk Sağlık Sen 1 No'lu Şube'nin ve doktor Erkan Tokaç'ın avukatı Mesut Kılıç ise aile hekimleri kadrolarının bağımsız şekilde sözleşme karşılığında görev yaptığını, Aile Hekimliği Pilot Uygulaması Hakkında Kanunun 3. maddesinin ''sözleşmeli olarak çalışan aile hekimi ve aile sağlığı elemanları kurumlarında aylıksız veya ücretsiz izinli sayılırlar ve bunların kadroları ile ilişkileri devam eder'' hükmünü ihtiva ettiğini belirterek, ''Nasıl ücretsiz izinli bir personel hakkında işlem yapılamazsa, aile hekimleri hakkında da işlem yapılamaz'' görüşünü dile getirdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber