'Sendikalar toptan pazarlama işini bırakıp biraz da sendikacılık yapmalı'

Haber Giriş : 24 Mart 2005 01:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bazı sendika ve konfederasyonların memurun hak ve çıkarlarını korumak yerine bankaların, sigorta şirketlerinin ve müteahhitlerin pazarlama birimleri gibi çalıştığına dikkat çeken BASK Genel Başkanı Resul AKAY, ?Sendikacılığı tüccar zihniyetiyle yakınlaştırmaya çalışanlar büyük bir yanlışın içindedirler? dedi.

Gazetelerde zaman zaman tam sayfa sendika ilanlarına rastlanmaya başlandığına dikkat çeken AKAY, bu ilanların neredeyse tamamının bir ürün pazarlamak için yola çıkan banka, sigorta şirketi veya inşaat şirketlerince desteklenen ilanlar olmasının dikkat çekici olduğunu da sözlerine ekledi. Adeta bir promosyon sendikacılığı yürütüldüğünü savunan AKAY bu işleri yapan sendikalara ve konfederasyonlara yüklenerek şunları söyledi:

?Türkiye'de kamu sendikacılığı hareketi ne yazık ki sermaye gruplarının oyuncağı haline getiriliyor. Memurun hak ve çıkarlarını koruması gereken kuruluşlar IMF ve Dünya Bankası politikalarıyla ülkemize dayatılan ve sosyal güvenliğin özelleştirilmesine yönelik girişimlere bilerek veya bilmeden alet oluyorlar.

?Sosyal Güvenliğin özelleştirilmesine payanda olanlar sendikacı olamazlar??

Bu gibi sendikaları zaman zaman bireysel kredi pazarlayan, bankaların kredi kartı portföyünü genişletmeye çalışan kuruluşlar olarak görüyoruz. Kamu çalışanları kredi kartlarına fahiş gecikme faizleri uygulayan bankalar yüzünden mağduriyet yaşarken, ne yazık ki bu sözde sendikalar aynı bankalarla işbirliği yaparak memurlara kredi kartı pazarlamaya çalışıyorlar. Bankalarla, Sigorta Şirketleriyle, İnşaat Şirketleriyle 5 yıldızlı otellerde imzalanan protokollerle, memurun geleceği pazarlanıyor.

Toplu görüşmeler sürerken kamu çalışanlarının hakları için hiçbir varlık gösteremeyen konfederasyonlar ve sendikalar, Holdinglerin bankaları ve şirketleriyle kol kola girerek 5 yıldızlı otellerin lobilerinde basın toplantısı düzenliyor ve sigorta poliçesi pazarlıyorlar?

Kamuoyuna seslenmek istiyorum. Lütfen hiçbir vatandaşımız, yaşanan bu esef verici gelişmeleri kamu sendikacılığı kapsamında değerlendirmesin. Elbette ki kamu sendikacılığı bu değildir ve hiçbir zaman da olmamıştır. Promosyon sendikacılığı veya pazarlama sendikacılığı gibi kavramlar sendikal mücadelenin literatürüne sokulmak istenmektedir. Ancak memuru sadece Pazar olarak gören sermaye yaklaşımlarına hizmet eden bu gibi kuruluşlar, elbetteki sendikal mücadelenin onurlu potasında eriyip gideceklerdir.

?Bazı sözde sendikalar sermaye kuruluşlarına hizmet etmektedirler.?

Kamu çalışanları ekmeklerini biraz daha büyütebilmek için sendikalara üye olmakta ve haklarının aranmasını istemektedirler. Buna karşılık bazı sözde sendikalar sermaye kuruluşlarına hizmet etmektedirler. Türkiye kamuoyu bu yanlışları görüp de sendikacılık hakkında yanlış fikirlere kapılmamalıdır. Elbette sendikacılık bu değildir ve sağduyulu kamu çalışanı kendisini holdinglere ve kartellere pazarlamaya çalışanlara gereken cevabı verecektir.?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber