Emniyet ve lojmanlarda kaçak kömür kullanılmış

Kaynak : DHA
Haber Giriş : 30 Aralık 2010 17:04, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

ZONGULDAK'ta, hava kirliliğine karşı alınan tedbirler kapsamında bir polisin de katılımıyla yapılan denetimlerde, İl Emniyet Müdürlüğü ve Adliye lojmanları ile Öğretmenevi'nde, İl Mahalli Çevre Kurulu tarafından yakılması yasaklanan yıkanmamış ve elenmemiş kömür kullanıldığı saptandı. Vali Erdal Ata, konuyla ilgili genelge yayınlayacağını, bu tür kömür kullanan kurumlar hakkında soruşturma başlatılacağını söyledi.

İl Çevre ve Orman Müdürlüğü, kış aylarıyla birlikte kentte artan hava kirliliğine karşı denetimlerini sıklaştırdı. İl Çevre ve Orman Müdürlüğü ile birlikte Belediye Zabıta Müdürlüğü, Sanayi ve Ticaret Müdürlüğü ve İl Emniyet Müdürlüğü'nden birer görevlinin yer aldığı denetleme ekibi, 26 Kasım ile 14 Aralık tarihleri arasında, bazı kamu kurumu binalarıyla diğer konutlarda denetleme yaptı. Binaların kazan dairelerine kadar giren ekipler, kullanılan kömürleri inceledi. Denetimlerde, 28 site ile birlikte, Bahçelievler Mahallesi'ndeki İl Emniyet Müdürlüğü Lojmanları, Adliye Lojmanları ve Öğretmenevi binasında, hava kirliliğinin artmasına neden olan ve İl Mahalli Çevre Kurulu tarafından yakılması yasaklanan yıkanmamış ve elenmemiş kömür kullanıldığı saptandı.

Daha ucuz olduğu için kaçak kömür tercih edilen binalarla ilgili tutanak düzenlenirken, konut başına 395 lira para cezası uygulanacağı belirtildi. Tutanak düzenlenen diğer 3 kuruma ise kurum yetkililerinin devreye girip kömürleri hemen iade etmeleri üzerine para cezası kesilmeyeceği belirtildi.

VALİ ATA, GENELGE YAYINLAYACAK

Söz konusu kurumların, yakılması yasaklanan kalitesiz kömür kullandıklarından bilgisi olduğunu belirten Vali Erdal Ata, ilgili kurumların uyarıldığını ve kömürleri iade etmelerinin sağlandığını söyledi. Bu olayın ardından diğer kamu kurumlarına yönelik denetimlerin de yapılmasını istediğini belirten Vali Ata, "Arkadaşlar tespitlerini yapıyor. Bu yönde tespit oldukça da gereğini yapacağız. Ayrıca genelge yayınlıyorum. Bundan sonra böyle bir şey olduğu taktirde, ilgili kurum yetkilisi hakkında soruşturma açacağım" dedi.

Hava kirliliğinin kentte ciddi bir sorun olduğunu belirten Vali Erdal Ata, "Hava kirliliğinin asgari düzeye indirilmesi için hem kamunun hem de vatandaşların yapması gerekenler var. Vatandaşların, kalitesiz kömür yakmamaları gerekir. Bu konuda İl Mahalli Çevre Kurulu'nun aldığı kararlar var. Bunlara uyulması ve mutlaka yıkanmış, temiz, kalorisi yüksek kömürlerin yakılması, nispeten hava kirliliğinin daha az olmasını sağlayacaktır. Vatandaşların ucuz diye yıkanmamış kömürü tercih etmemeleri gerekir. Biraz pahalı da olsa kaliteli, yıkanmış kömür alıp havamızın kirlenmemesi için üzerlerine düşen görevi yapmaları gerekir" diye konuştu.

1 TON YIKANMAMIŞ KÖMÜRDE KÜL ORANI YÜZDE 35

İl Çevre ve Orman Müdürü Nazmiye Uzun ise 1 ton yıkanmamış kömürde kül oranının yüzde 30- 35 olduğunu, bunun yakılması sonucu ortaya çıkan kirliliğin ise 350 kilogram kül olduğunu söyledi. Uzun, 1 ton yıkanmış kömürde ise kül oranının sadece yüzde 17 olduğunu ve yakılmasıyla birlikte ortaya çıkan kirliliğin ise 150 kilogram kül olduğunu vurguladı. Nazmiye Uzun, yıkanmamış kömür yakan bir binanın bacasından daha fazla karbondioksit, partükül madde ve kurum çıktığını da belirtti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber