Enerji Kimlik Belgesi yürürlüğe giriyor

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 31 Aralık 2010 18:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Enerji verimliliği binalarda da uygulanmaya başlıyor. Asgari olarak binanın enerji ihtiyacı ve enerji tüketim sınıflandırması, yalıtım özellikleri, ısıtma ve soğutma sistemlerinin verimi ile ilgili bilgileri içeren 'Enerji Kimlik Belgesi, 1 Ocak 2011 tarihinden itibaren yürürlüğe giriyor. Belgenin, yapı ruhsatı alacak binalarda hazırlanması zorunlu olacak.

Enerji Verimliliği Derneği (ENVERDER) Bursa Şube Başkanı Dr. Mustafa Uysal, Enerji Kimlik Belgesi'nin kanuni bir zorunluluk olmasının ötesinde, tüketici için önemli bir referans belgesi, inşaat sektörü için de büyük bir aşama olduğunu kaydetti. Uysal, belge sayesinde binaların iyi bir enerji sınıfına sahip olabilmesi için adeta birbirleriyle yarışacağını, bu durumda tüketiciye yarayacağını kaydetti.

Uysal, yasanın yürürlüğe girmesiyle birlikte, 1 Ocak 2011 tarihinden itibaren yapı ruhsatı alacak binalarda 'Enerji Kimlik Belgesi'nin hazırlanmasının zorunlu olacağını belirtti. Uysal, Enerji Kimlik Belgesi'nin düzenleme tarihinden itibaren 10 yıl boyunca geçerli olacağını söyledi. Uysal, "Bu süre sonunda Enerji Kimlik Belgesi hazırlanılacak bir rapor doğrultusunda yeniden düzenlenecektir. Enerji Kimlik Belgesi, vermeye yetkili kuruluşlar tarafından hazırlanmakta ve ilgili idarece onaylanmaktadır. Bu belge, yeni binalar için yapı kullanma izin belgesinin ayrılmaz bir parçası olacaktır." dedi.

MEVCUT BİNALARA 2017'YE KADAR SÜRE

Mevcut binaların 2017'ye kadar "Enerji Kimlik Belgesi" alması mecburiyetini de hatırlatan Uysal, 2011 yılında "Enerji Kimlik Belgesi" olmayan binaya yapı kullanım izni alınamayacağı konusunda belediyeleri ve yeni ev sahiplerini uyardı. Uysal, "Şimdiye kadar altyapı eksikliğinden dolayı gecikmeler oldu. Fakat bundan sonra hem yetkili kuruluşlar hazır, hem de onay verici kuruluşlar. Bu nedenle yeni bir ertelemenin olacağını sanmıyorum." şeklinde konuştu.

BİNALARIN SINIFLANDIRILMASI TÜKEYİCİYE YARAYACAK

Yönetmeliğin, binalarda iyileştirme zorunluluğunu getirmediğini söyleyen Uysal, yönetmeliğin daha çok tüketiciyi ilgilendirdiğini söyledi. Uysal, şöyle konuştu: ''Enerji Kimlik Belgesi ile artık binalarımızın enerji verimliliği sınıflandırılacaktır. Örneğin; yanınızdaki bina metrekare başına 140 kw/saat enerji tüketiyorsa A veya B diye sınıflandırılır. Oysa, sizin kendi binanız metrekare başına 240 kw/saat tüketiyorsa, bu demek oluyor ki sizin binanız F sınıfı bir binadır. Siz diğer binadan yüzde 60 daha fazla enerji tüketiyorsunuz. Bu belge bize bunu gösterecek."

ENVERDER YÖNETMELİĞİ TAKİP EDECEK

"Enerji Kimlik Belgesi" ile ilgili gelişmeleri yakından takip edeceklerini belirten Uysal, "Halkımızın, enerji verimliliği konusunda bilinçlendirilmesini, ileride daha müreffeh bir ortam içinde yaşantımızı sürdürmek için önemsiyor ve süreci yakından takip edeceğimizi belirtiyorum." dedi. Konuyla ilgili vatandaşların sorunlarına da çözüm üreteceklerini belirten Uysal, vatandaşların söz konusu yönetmelik ve süreç hakkında kendilerinden bilgi alabileceklerini söyledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber