İstihdam atağı başlıyor, 500 bin kişiye iş göründü

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 01 Ocak 2011 13:08, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ekonomi yönetiminin 2011 ajandasının ilk sırasında işsizlik var. Hükümetin destekleri 500 bin istihdam sağlayacak. Özel sektörün de işe alımları eklendiğinde 1 milyona yakın kişi bu yıl iş bulacak

Küresel krizin yaralarını 2010 yılında sararak dünyanın en fazla büyüyen ekonomilerinin başında gelen Türkiye, 2011 yılında atağa kalkmayı planlıyor. Ekonomi yönetiminin 2011 yılı ajandasında, işsizlikle ve sıcak parayla mücadele ilk sırada yer alıyor. Yeni yılda milli gelirin 1.2 trilyon liraya ulaşması, 500 bin kişiye yeni istihdam sağlanması öngörülüyor. Şimdiden projeksiyonlarını açıklayan özel sektör şirketlerinin işe alımları da eklendiğinde yeni yılda istihdam 1 milyonu zorlayacak.

Devlet, 2011'de kamu kurumlarına yaklaşık 120 bin yeni personel almayı hedefliyor. Avrupa ülkeleri, artçı kriz şokları ile sarsılırken, Türk ekonomisi başarılı bir yılı geride bıraktı. Ekonomi yönetimi, 2010 yılı için, ?yılı kârla tamamladık? değerlendirmesinde bulundu. Milletvekili seçimlerinin yapılacağı 2011 yılında ekonomi yönetimi, işsizlikle ve kayıt dışı ile mücadeleye önem verecek. Ayrıca, kredi derecelendirme kuruluşlarının not artışları ile birlikte Türkiye'ye yoğun bir sıcak para akışının olması bekleniyor. Bu nedenle, sıcak paranın kontrol altına alınmasına yönelik tedbirlerin uygulanması da ekonomi yönetiminin dikkat çektiği konuların başında geliyor.

DEVLETE 120 BİN PERSONEL ALINACAK

Ekonomi yönetiminin 2011 yılı hedeflerinin başında, işsizlikle mücadele oluşturuyor. Bu kapsamda uygulamaya konulacak tedbirlerle ve mesleki edindirdirme kursları ile yıl içinde en az 500 bin kişiye yeni iş kapısının açılması öngörülüyor. Bunun 200-250 bininin ekonomideki canlanmadan, 150 bininin verilecek teşviklerden, 100-120 bin kişininin de devlete alınacak yeni memurlardan kaynaklanacağı hesaplandı. İşsizlikle mücadele kapsamında uygulamaya konulacak bazı tedbirler şöyle:

? 2015 yılına kadar işe alınan işsizlerin primleri devlet tarafından ödenecek.

? Mesleki yeterlilik belgesine sahip işsizlerin primleri 48 ay süresince, mesleki ve teknik okullardan mezun olan işsizlerin primleri de 36 süreyle devlet tarafından karşılanacak.

? 5 yılda 1 milyon kişiye mesleki eğitim kursu verilecek. İş garantili olan kurslara katılanlar devletten harçlık da alacaklar. ? HÜSEYİN ÖZAY ANKARA

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber