Kanserde devrim yaratan testi bulan Türk Prof. konuştu

Kaynak : Vatan
Haber Giriş : 05 Ocak 2011 10:38, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57

Kanser testinde öncelik tedavi görenlerde

Kanserde devrim yaratan testi bulan Türk Prof. VATAN'a konuştu

Uğur KOÇBAŞ / VATAN

1 milyar sağlıklı hücre içinden tek bir kanserli hücreyi tespit edebilen kan testini geliştiren Harvard Üniversitesi Profesörü Mehmet Toner, testin 5 hastanede başlayacağını duyurdu.

Bilim dünyası dün, aralarında bir Türk profesörün de bulunduğu Harvard uzmanlarının kanser teşhisinde çığır açan yeni keşfini konuştu. Sadece birkaç damla kanla, özellikle 4 önemli kanser türünün daha başlangıç safhasında tespit edilebilmesini, kanser ilaçlarının etkisinin çok daha rahat bir şekilde belirlenebilmesini sağlayacak olan yeni kan testi, bu yıl içerisinde ABD'deki 4 önemli kanser enstitüsünde kullanılmaya başlanacak. Bu çığır açan buluşa imza atan heyetin başında bulunan Türk profesör Mehmet Toner VATAN'a araştırmanın detaylarını anlattı.

65 milyon dolar bütçe

?Bu test benim Harvard Üniversitesi Tıp Fakültesi'ne bağlı Massachussets Genel Hastanesi'nde yer alan laboratuvarımda ve benim başkanlığım altında geliştirildi. Üzerinde çalışmaya 6 yıl önce başladık. Testin ilk uygulamaları kanserli olduğu bilinen hastaların kişisel takibi şeklinde olacaktır. Diğer bir uygulama da artık kanserde çok sık kullanılan hedeflendirilmiş tedavi (Targeted Therapy) denilen ve kanserin moleküler yapısına göre ilaç verilmesi şeklinde olacaktır. Test duyarlılığı ilerletilince erken teşhis için de mutlaka kullanılmasına çalışacağız. Johnson&Johnson ile yaptığımız anlaşma 30 milyon dolar. Bunun dışında Hollywood'un başlattığı ?Stand up to cancer? fonumuz var. Bunun boyutu da 15 milyon dolar. Ayrıca bazı vakıf ve devlet fonlarımız da 20 milyon dolar düzeyinde.

Önümüzdeki 2 yıl içinde benim görev yaptığım hastane, Dana Farber Kanser Enstitüsü, MD Anderson Kanser Merkezi ve Sloan Kettering Kanser Enstitülerinde çok merkezli uygulamasını yapacağız. Tıbbi bir ürün haline dönüştürülerek tüm dünyada kullanılmaya başlanması 3-5 yıl alacaktır.?

Prof. Mehmet Toner

Çok parlak bir eğitim kariyeri

1958 doğumlu Mehmet Toner, İTÜ mezunu. Yüksek lisans eğitimini ise dünyanın en prestijli okullarından Massachussets Institute of Technology'de (MIT) gerçekleştirdi. Şu anda ise Harvard Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde görev yapıyor

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber