'Dövizle geliri olmayan dövizle borçlanmasın'

Haber Giriş : 25 Mart 2005 09:32, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Döviz geliri olmayan üretici kesimin döviz riski olduğunu belirten BDDK Başkanı Bilgin, reel sektörün açık pozisyonda olduğunu belirterek, risklere karşı uyardı.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu Başkanı Tevfik Bilgin, reel sektörün şu anda açık pozisyonda olduğunu belirterek, risklerini azaltması gerektiğini kaydetti. Bilgin, Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) tarafından düzenlenen Geleneksel Perşembe Toplantısı'na katıldı. MÜSİAD'da düzenlenen toplantıda konuşan Bilgin, reel sektör firmalarının yabancı para borçlanarak açık pozisyona girdiğini belirtti.

Firmaların bu konuya dikkat etmeleri gerektiğinin altını çizen Bilgin, "Çünkü kurlardaki bir hareketlilik önce açık pozisyondaki firmaları, daha sonra da bankacılık sektörünü etkiler" diye konuştu. Bankacılık Yasa Taslağı'nın Meclis'e sevki konusunda bir tarih veremeyeceğini söyleyen Bilgin, bankacılık sektöründe satın alma ve devralmaların devam etmesinin beklendiğini kaydetti. Bilgin, "Bankalarımız açık pozisyonda değil, ancak maalesef reel sektör açık pozisyonda. Buralardaki aksama, bankaların mali bünyesini etkiler" dedi.

Bankalar krizlerden ders aldı

Tevfik Bilgin, 2000 ve 2001'de alınan dersler sonucu bankaların açık pozisyona gitmediğini ve bu konuda çok ihtiyatlı davrandıklarını, kendilerinin de bunu çok yakından izlediklerini söyledi. Açık pozisyonun, kesinlikle belirttikleri marjlar dışında izin vermeyecekleri ve şiddetli şekilde tavır takınacakları enstrüman olduğuna dikkati çeken Bilgin, şunları kaydetti:

"Bankalarımız açık pozisyonda değil, ancak maalesef reel sektör açık pozisyonda. Reel sektördeki firmalarımız, yabancı para borçlanarak açık pozisyona girmiş durumda. Bir büyüklük vermek istemiyorum. Lütfen açık pozisyonunuz varsa, bir şekilde karşılaştırmaya çalışın. Çünkü açık pozisyondaki bir sorun ve kurlardaki bir hareketlilik sizi etkiler. Daha sonra da doğrudan bankaları etkiler. Çünkü bu firmaların bankalara borçları var. Bunlardaki aksama, bankaların mali bünyesini etkiler."

Kredi kartında taksite sınır şart

BDDK Başkanı Tevfik Bilgin, "Kredi kartlarındaki sorunlu müşteri sayısı, aksi iddia edilse ve bankalar bazı enstrümanlarla yavaşlatma gayretinde olsalar da artıyor" dedi. Tevfik Bilgin, bankaların sağlıklı işleyebilmesi için kredi vermek zorunda olduğunu vurgularken, "bankalarda artık en az ayda bir tane ayakkabı eskiten müdürler makbul. Sizlerin kapısını aşındırması lazım. Yoksa kredi satamaz. Rekabet had safhada. Bankacılık anlayışı da değişmekte" şeklinde konuştu.

MÜSİAD Başkanı Ömer Bolat ise "çok taksitli kredi kartları, piyasaları kilitleyen bir duruma geldi. Bankalar adeta gecikme faizinden dolayı kredi kartları borcunu ödemeyenleri seviyor gibi bir durum var. Taksitlendirmeye sınır getirilmeli'' diye konuştu. Reel sektördeki açık pozisyonun kendilerini de endişelendirdiğini ifade eden Bolat, buna hukuki bir sınır getirilmesi konusunda önerileri bulunduğunu kaydetti. Bolat zora düşen bankaların Fon'a devredilmesini, son derece haksız ve yanlış bulduklarını savundu.

yenişafak

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber