İlköğretime felsefe dersi

Haber Giriş : 25 Mart 2005 10:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Milliyet/Abbas GÜÇLÜ

Milli Eğitim Bakanlığı hızlı mı hızlı. Müfredat yetmedi şimdi de derslerle oynuyor. Bu amaçla bir dizi çalışmalar yapılıyor. Henüz son şeklini almış değil ama ilginç.
Örneğin 4'üncü sınıftan itibaren resim, müzik, beden eğitimi dersleri kaldırılıyor. Onların yerine sanat ve spor etkinlikleri konuluyor. Yine aynı şekilde 1'inci sınıftan 8'inci sınıfa kadar bilgisayar dersi öngörülüyor. O da yetmedi 6, 7 ve 8'inci sınıflara ikişer saat felsefe dersi konulacakmış. Tabii bu derslerden bazıları ana seçmeli, bazıları da seçmeli ders şeklinde. Aynı sınıflarda Türkçe ders saati ise beş saatten dört saate indirilmiş. Bir de girişimcilik, biyografi, tarım ve hayvancılık gibi dersler var ki bu dersleri kim verecek o tam bir muamma.

Vatandaşlık eğitimi ve insan hakları dersinin konulması için az mücadele verilmemişti. Yeni programda kaldırılmış. Anlaşılan o ki artık ihtiyaç kalmamış!
Okulların altyapısı ve liselere giriş sınavı hiç düşünülmeden hazırlanmış bu ders programı, ne kadar başarılı olur? Çok demek hayalcilik olur. Sanki zorlama var. İlle de bir şeyler yapmış olmak için bir şeyler yapılıyor izlenimi veriyor.

Kapalı kapılar ardında yapılan bu operasyonlar, kamuoyuna açık bir şekilde gerçekleşse çok daha verimli olur. Bu arada rehber öğretmenlere yönelik uygulamanın da çok tepki aldığını hatırlatmakta yarar var.

Özetin özeti: Müfredat, ders kitapları ve derslerle oynamak çok tehlikelidir. Oldubittiye getirilemez. Altyapı oluşturulmadan biz yaptık oldu denilemez!..

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber