Yargıtay Başkanının yanıt vermediği soru

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 07 Ocak 2011 17:21, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Son günlerde kamuoyunda rahatsızlık yaratan tahliyelerle ilgili Yargıtay Başkanı Gerçeker bir açıklama yaptı. Gerçeker, iş yükü çok dedi ama o soruya yanıt veremedi.

Analiz/Aktifhaber

Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker, kamuoyunda ciddi rahatsızlık yaratan son tahliyelerle ilgili bugün bir basın toplantısı düzenledi.

Gerçeker yaptığı açıklamada Yargıtay'a yönelik eleştirilerin haksız olduğunu, ilgili dairelerde çalışan tetkik hakimlerin özveri ile çalıştığını söyledi.

Sorunun çözümü için de İstinaf Mahkemelerinin bir an önce faaliyet geçmesi ve yeni dairelerin kurulmasını öneren Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker, kamuoyunun merakla beklediği sorulara tatmin edici yanıtlar veremedi.

Öncelikle durumu kısaca özetleyelim.

2004 yılında AB uyum yasaları çerçevesinde tutukluluk sürelerini düzenleyen CMK 102. maddede değişiklik yapıldı. Bu değişiklik 2005 yılında yürürlüğe girdi. Yargıtay da bu dosyaların 2010'a kadar neticelendirilmesi konusunda uyarıldı. (AKP'li Bekir Bozdağ'In açıklaması bu yönde) Ancak aradan geçen 5 yıl gibi bir süre içinde sayıları 953 olan bu dosyalara bakıl(a)madı.

Peki bakan Yargıtay dairesi yok mu?

Var tabi...

Bugün Vatan Gazetesi'nde Kemal Göktaş imzası ile çıkan haberde, Yargıtay'da aralarında cinayet, uyuşturucu kaçakçıları, Hizbullah'ın beyin takımı serbest kalırken gasp ve hırsızlık suçlarına bakan 6. Ceza Dairesi tutuklu dosyaları 3 ay önceden incelediği için CMK'nın 102. maddesi kapsamında tek bir tahliye yapmadığı belirtiliyordu.

Yani 6. Ceza Dairesi, 2010'da zaman aşımı nedeniyle tahliye edilecek isimlerin dosyalarını 3 ay önceden tespit etmiş ve o dosyaların sanıkları tahliye edilmemiş.

Hasan Gerçeker'e bu soru bugün soruldu. Gerçeker, her dosyanın içeriği farklıdır diyerek bu soruyu geçiştirdi.

Gerçeker'in cevap veremediği, daha doğrusu verdiğini sandığı sorulardan birisi;

2005-2010 yılına kadar, zaman aşımı nedeniyle ilgili dosyalara neden 5 yıl boyunca bakılmadığı sorusuydu.

Gerçeker bu soruya da

"Deniyor ki "Bu dosyaların önlemi neden alınmadı". Bu iddia doğru değil. ben de ceza dairesinde görev yaptım. Bütün arkadaşlar tutuklu dosyaları gelir gelmez gerekeni yaptı. Her dosyanın inceleme prosedürü vardır. Her dosya aynı şekilde incelenmez. Tebligatların davaların taraflarına ulaşması gerekiyor."

şeklinde yanıt verdi.

Ve gelelim asıl soruya. Yargıtay Başkanı bu soruyu öyle bir geçiştirdi ki...

İlhan Cihaner, Osman Kaçmaz ve Mehmet Haberal davaları Yargıtay tarafından hemen karara bağlandı. Bu dosyalarda herhangi bir gecikme sözkonusu bile olmadı. Hatta İlhan Cihaner'in tahliye kararı fotokopi üzerinden verildi. Dosyanın aslı bile beklenmedi.

İşte Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker'e bu soruda soruldu. Bazı dosyalar Hizbullahçıların, PKK'lıların dosyaları 5 senedir beklerken, neden bu dosyalar hiç bekletilmeden Yargıtay tarafından görüşüldü?

Hasan Gerçeker bu soruya bakın nasıl yanıt verdi:

Dosyaları kıyaslamak doğru değil. Dosyanın niteliğine göre bu durumlar değişebilir. Ortaya çıkmış somut bir gecikme durumu yok. Önceliği verilmesi gereken dosyalara öncelik verilmiştir.

Analiz/Aktifhaber

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber