Genel liseleri Anadolu yapmak şart mıdır?

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 10 Ocak 2011 00:23, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

MEB Bakanı Sayın Nimet ÇUBUKÇU genel Liselerin kaldırılacağını 4 yıl içerisinde hiç genel lise kalmayacağını son günlerde defaten dile getirmektedir.

Öncelikle söyleyelim ki bakanın söylediği 4 yıl ifadesi kendi yayımladığı 2010/30 nolu genelgeye aykırıdır. Genelgeye göre gelecek yıl yani 2012 yılında Anadolu Lisesi ya da Meslek Lisesine dönüştürme işlemleri tamamlanacak ve 2012-2013 öğretim yılında genel lise kalmayacaktır.

Bu uygulama ile yapılacak olan ilköğretimde akademik başarısı en düşük öğrencilerin Meslek Liselerine gönderilmesi diğer öğrencilerin ise Anadolu Liselerinde kalması uygulaması olacaktır.

Ülkemizde en önemli sorun olarak görülen husus Meslek Lisesi öğrenci sayısının Akademik Lise öğrenci sayısından az olması. Bunu tersine çevirmek gerektiği yıllarca söylenir ve 2014'e kadar yüzde 52 Meslek Lisesi, yüzde 48 genel lise hedefine ulaşılacağı var sayılmaktadır.

Ülkemizde yıllardır bu dengenin farklı olmasının sebebi öğrencilerin ve velilerin taleplerinden kaynaklanmaktadır. Yani vatandaş genel liseyi daha çok istiyor. Nedeni ise meslek lisesi sonunda yüksek öğrenim olanağının az olduğu yargı ve gerçeğidir.

Bakanlık yada devlet uygulamalarında vatandaşın isteklerine göre planlama yapmalıdır. Burada yapılacak olan ise zorlamadır. Burada yanlış olan meslek liselerinin zoraki gidilecek yer haline getirilmesidir.

Bakanlığın yapması gereken bu okulları tercih edilebilir okullar haline getirmek olmalıdır. Böylece daha sağlıklı bir yapıya kavuşulabilir. Bunun için yapılması gereken bir çok icraat vardır. Örneğin kişilere meslek öğretecekseniz istihdamı için de çalışmalısınız. Örneğin meslek lisesinin bilgisayar bölümünden mezun olan bir kişiye üniversitede kendi alanında öncelik vermelisiniz.

Burada amaç zoraki sayı arttırmak değil istekli sayısını artırmak olmalıdır. Aksi yaklaşım eğitimcilerin yaklaşımı olamaz. Kaldı ki bugün başarılı bir çok öğrencimiz meslek liselerini tercih etmekte iken gelecekte başarılı öğrencilerin bu okullarımızı tercih etmeleri mümkün olmayacaktır.

Bu yaklaşım devam ettiği taktirde gelecek süreçte meslek liseleri toplum gözünde en kötü okullar imajına sahip olacaklardır. Meslek lisesi öğrencileri de toplum nezdinde rencide olabileceklerdir.

Anadolu Liselerine Sınavsız alım mümkün mü?

Bakanlık her ne kadar da alımlar sınavsız olacak, merkezi sistem sınav kalkacak diyorsa da bakanlığın genel yaklaşımı ile bu mümkün değildir. Diploma ortalamasına dayalı yapılacak yerleştirmeler tecrübelerle sabittir ki sağlıklı değildir. Tecrübelerle sabittir diyoruz çünkü geçmişte var olan ve bugün bir çoğu Anadolu lisesine dönüştürülen Yabancı Dil Ağırlıklı okullarımızdaki uygulama bize bu tecrübeyi kazandırmıştır.

Diploma ortalamasına göre yapılacak yerleştirmeler daha çok şaibe getirecektir. Çok iyi biliyoruz ki aynı ilde bulunan A ilçesindeki okuldan 5.00 ile mezun olan öğrenci ile B ilçesinden 5.00 ile mezun olan öğrencilerin akademik düzeyleri aynı değildir.

Hatta ve hatta aynı ilçeden iki farklı okul arasında dahi uçurumlar vardır.

Bu yöntemle yapılacak yerleştirmeler sağlıklı olmayacaktır. Ayrıca İstanbul'da 5,00 ile mezun yüzlerce öğrenci olacağına göre bu öğrencilerin her biri de Kabataş Erkek Lisesi, İstanbul Lisesini tercih ederlerse elemeniz hangi kritere göre olacaktır? Adres kriterini alacağım demeniz mümkün değil çünkü bu okulların etrafında konut nerede ise yoktur.

Tüm liselerin tabelaları değişecek bu masrafa ne gerek var?

Bu okullarımızın Anadolu olması ile beraber niteliklerinde değişim olur mu tartışılır ama tabelalarını değişeceği gerçektir. Daha birkaç yıl Önce bakan Hüseyin ÇELİK döneminde değişen tabelalar yeniden değişecek. Bu masrafa gerek var mıdır? Bence yoktur. Tüm genel Liseler Anadolu Lisesi olacağına göre bu okulların tamamına Anadolu ibaresi eklenmesi anlamsızdır. Okul türü itibari ile Anadolu yapılır fakat tabelası değiştirilmeyebilir. Böylece yıllardır eğitime damgasını vurmuş bir çok okulumuzun isimleri ile oynanmamış olur. Amaç isimlerle oynamak ise söyleyeceğimiz bir şey yoktur. !...

Şu anda mevcut 1467 genel lisemizin tabela değişikliklerinin dahi trilyonlara mal olacağı düşünüldüğünde böyle bir masrafa gerek var mıdır?

Bunun örnekleri de vardır. Örneğin Kabataş Erkek Lisesi, Vefa Lisesi, Pertevniyal Lisesi, İstanbul Lisesi, Ali Güral Lisesi?

Bu okullarımız yıllardır Anadolu Statüsündedir. Fakat isimlerinde Anadolu ibaresi bulunmamaktadır. Bunların bir çoğu da geçmişte genel lise iken sonradan Anadolu lisesi olmuşlardır.

Tüm genel liselerin Anadolu Lisesine dönüştürülmesi uygulaması bakanlıkça yeniden gözden geçirilmelidir. Anadolu lisesine Sınavsız öğrenci alımı konusunda ise Diploma ortalamasının ötesinde daha gerçekçi verilerin kullanılması için çalışma yapılmalıdır. Sınava dayalı sistemin eğitime ve öğrencilerimiz daha doğrusu geleceğimize verdiği zararlar tartışmasızdır fakat kaldırılacak bir sistemin yerine getirilen sistemin daha kullanılır ve güvenilir olması gerekir.

Maksut BALMUK
Eğitim Yöneticisi

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber