Evde sağlık hizmeti yaygınlaşıyor/ Video

Kaynak : DHA
Haber Giriş : 10 Ocak 2011 18:46, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sağlık Bakanlığı tarafından yürütülen uygulama, özellikle yatalak hastalar için önemli kolaylık sağlıyor. Bakanlığın üzerinde hassasiyetle durduğu Evde Sağlık Hizmeti, yatalak, bakıma muhtaç, hastaneye ulaşması zor olan hastaların sağlık görevlileri tarafından evlerinde muayene ve tedavi edilmesini amaçlıyor.

Kastamonu'da da uygulanmaya başlanan Evde Sağlık Hizmeti için 8 ambulans görevlendirildi. Her amubalansta bir hekim ve iki sağlık görevlisinden oluşan kadro görev alıyor. Evinden çıkması çok zor olacak hastalar veya yakınlarının '444 3833' numaralı telefonu aramasıyla başlayan evde sağlık hizmetinde, sağlık ekibi tarafından hastanın durumuna göre randevu veriliyor. Belirlenen saatte tam donanımlı araçlarla hastanın evine giden sağlık ekibi, gerekli muayeneyi yaptıktan sonra teşhis konulmasının ardından gerekli tıbbı malzemeyi de hasta veya yakınına teslim ediyor.

Hastanın ilaçlarının da evine getirileceği uygulamada, ayrıca raporlar da evde yazılıyor. İlaçların da sağlık görevlileri tarafından hastanın evine getirildiği evde sağlık hizmeti uygulaması aile hekimi, hastane hekimi ve toplum sağlığı merkezi hekimleri de yer alıyor.

Evde Sağlık Hizmeti hakkında bilgi veren Kastamonu Sağlık Müdür Yardımcısı Oğuz Cesur, hizmetin Kastamonu'da başladığını belirterek, ?İlk olarak Kastamonu'da 430 kişi tespit ettik. Bunların mevcut durumlarını tespit ediyoruz. Bu kişileri birinci derece sağlık hizmetinde aile hekimlerinin, yoksa ikinci derecede uzman hekimlerin mi hizmet vereceğini belirliyoruz. Aracımızı Sağlık Bakanlığı'na gönderiyoruz. Bu araç, Sağlık Bakanlığı'nın tanıtım filminde yer alacak. Evde Sağlık Hizmeti'nin detaylarını görüşmek üzere Ankara'ya gideceğiz. Kastamonu açısından bu hizmet çok önemlidir. Kastamonu çok geniş ve dağınık bir coğrafyaya sahip. Merkeze 140 kilometre uzaklıkta köyler var. Merkeze gelemeyen, sağlık hizmeti alamayan kişilerin ayağına gidip, evlerinde sağlık hizmeti vereceğiz. Bu, evde bakım değil, evde Sağlık hizmetidir. Hastaların sağlık ihtiyaçlarını evde karşılayacağız. İlaçlar ve ilaç raporları evde hazırlanacak. Gerekli tıbbi bakımları sağlanacak. Hastalara en iyi hizmeti vermeyi düşünüyoruz. Hedef kitlemizde belirli bir yaş sınırı yok. Evde sağlık hizmetine, bakıma muhtaç ve yatalak olan herkese ulaşmayı hedefliyoruzö dedi.

Görevli sağlık ekibi tarafından düzenli olarak belirli aralıklarla evinde kontrol edilen hasta, gerekli görüldüğü taktirde tahsis edilen ambulanslarla hastaneye götürülebiliyor. Türkiye'de ilk olarak 9 ilde başlatılan uygulamanın ikinci etabında Kastamonu'nun yer alıyor. Evde sağlık hizmeti için Kastamonu Sağlık Müdürlüğü'nün tahsis ettiği ambulans, Sağlık Bakanlığı'nın dikkatini çekti. Önümüzdeki aylarda Türkiye genelinde yaygınlaşacak olan uygulamanın tanıtım filminde de Kastamonu'da tahsis edilen ambulans yer alacak. Kastamonu'da hazırlanan evde sağlık hizmeti ambulansı, Sağlık Bakanlığı'nın proje ile ilgili tanıtım filminde görev almak üzere Ankara'ya gitti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber