Kürtler bölünmeye uzak!

Kaynak : Vatan
Haber Giriş : 20 Ocak 2011 08:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Güneydoğu'da 17 il ile İstanbul ve Mersin'de yapılan araştırmadan şu sonuçlar çıktı:

BİLGESAM, Güneydoğu'da 17 il ile İstanbul ve Mersin'de ?Kürtler ve Zazalar Ne düşünüyor? Ortak Değer ve Sembollere Bakış? araştırması yaptı. Araştırmaya göre, Kürtler'in ayrılığı savunan kesimi sadece yüzde 9.9. Araştırmaya katılan Türkler, Kürtler ve Araplar ?Bu tarih hepimizin? diyor...

Emekli Büyükelçi İlter Türkmen, Yargıtay Onursal Başkanı Sami Selçuk ve emekli bakan ve generallerin bulunduğu BİLGESAM'ın,?Kürtler ve Zazalar Ne düşünüyor? Ortak Değer ve Sembollere Bakış? araştırması yankı yarattı. Araştırmaya göre bağımsızlık isteyen Kürt vatandaşların oranı sadece yüzde 9.9, ?Türk Bayrağı benim de bayrağım? diyen Kürtlerin oranı da yüzde 86 çıktı. Doğu ve Güneydoğu Anadolu'daki 17 il ile İstanbul ve Mersin'de göç ile oluşan mahallelerdeki yaklaşık 8 bin 607 kişi ile gerçekleştirilen araştırmada, 10 ana başlık altında sorular yöneltildi.

Araştırmanın Türk Tarihine Bakış bölümünde de ilginç sonuçlar yer aldı. Buna göre törörün sıkça yaşandığı 10 ilde ?Türk Tarihi Bizim Tarihimizdir? diyen Kürtlerin oranının yüzde 71.7 olduğu görüldü. Bunu diyen Zaza nüfusun oranı ise 84.7 olarak ölçüldü. Aynı soru bu bölgelerdeki Arap ve Türk nüfusuna da soruldu. Arapların yüzde 91.5'i ?Türk tarihi bizim de tarihimizdir? derken, Türk nüfusun da yüzde 96.3'ü bu görüşe katıldı.

BİLGESAM Sosyo-Kültürel Araştırmalar Uzmanı Dr. Salih Akyürek, ?Araştırmamıza göre Kürt ve Zazalarda ortak sembollerin kabülü var. Mezhepsel olarak bakınca, genelde Kürt ve Zaza Alevilerde değerler biraz daha düşüyor. Bunun tarihte yaşanan olaylardan kaynaklandığını sanıyorum ? dedi.

İşte ?Evet' oranları

Araştırmada Kürtler ve Zazalar'a yöneltilen sorular ve sorulara verilen ?Evet' oranları şöyle

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber