Çalışma Bakanı müfettişleri uyardı: İşyerlerine gidip korku salmayın

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 22 Ocak 2011 22:34, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Nuray BABACAN-Süleyman DEMİRKAN

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer, iş müfettişlerine, ?İşyeri denetimine gidince korkutmayın. Pat diye icraya vermeyin. İşyerine, ?danışman geldi, yol gösterecek, rehberlik edecek' güveni yaratın? talimatı verdiğini söyledi.

Dinçer, Hürriyet'i ziyaretinde, ?Beni tanıyan herkes, beni sever. Müsteşarlığım döneminde, ön yargılı olanların hepsinin yargısı değişti? dedi. Dinçer, özetle şu değerlendirmelerde bulundu:

Müfetttişlere talimatım

Bakanlık müfettişlerine, personeline şu talimatı verdim; Bir müfettiş bir işyerine gidince, adam korkuyor, ?başıma nasıl bir çorap örülecek' diye. Sizden bir an önce kurtulmak için de, her türlü alavare-dalavereyi yapıyor. Oysa, biz bunu tersine çevirmeliyiz. Korkutmak yerine yol gösterip rehberlik etmelisin. Kamu hizmetlerinden nasıl yararlanacağını söylemelisin. Bizim işimiz bu.

Pat diye icra olmaz

Adam niçin parasını yatırmıyor, ne halde ona bakman lazım. Pat icraya verip para almak olmaz. Bizim görevimiz sadece kendi paramızı korumak değil ki. Görevimiz, parayı verecek kaynağı geliştirmek aynı zamanda.

Altını satar yine verir

Ben talimat verdim; ?hiç kimseyi gidip işyerinde ziyaret etmeden, derdini sormadan icraya vermeyeceksiniz kardeşim' diye. Adam bize 10 yıldır prim ödemiş, ama üç aydır ödeyemiyor. Hemen buna ceza kesip icraya vermenin bir mantığı yok. Çayını içip, ?Yıllardır düzenli ödeme yapıyordun, ama üç aydır aksattın, bir derdin mi var, bizim yardımcı olabilecağımız birşey var mı?' diye bir sor. İnan o adam cebinde parası yoksa gider altınını satar, senin paranı yine öder o esnada. Ama, adamın kafasına balyozla vurur gibi, hemen avukatı gönderirsen, ipler geriliyor.

46 bin şikayet dosyası eridi

İşçi, bana dilekçeyle, ?ben haksızlığa uğradım işimden atıldım, hakkımı koruyun' diye başvuruyor. Bunun uzun bir prosedürü var. Yazık günah, adam belki de gerçekten mağdur. En az 3-4 ay sürüyor. Ben, bu süreci kısaltın dedim. Başvurulan Bölge Müdürü, bir memuru görevdirip sorun çözecek. İşadamına telefon edecek, kanunu hatırlatacak. Haksızlık varsa, işverene, ?telafi et, mahkeme ile uğraşma' diyecek. Danışmanlık gibi, çözüme kavuşturacaksın. Ben bu uygulamayı başlattıktan sonra birikmiş 46 bin dosyayı 8 ayda bitirdik.

Mahkemeye verdiler

Biz bunu yaptıktan sonra müfettişler, ?bizim yetkimizi aldınız' diye beni mahkemeye verdiler. Oysa, müfettişler iş sağlığı ve güvenliği konusunda denetim yapmak durumunda iken, en az yaptıkları iş bu. En çok, para kazandıkları için bilirkişilik yapıyorlar.?

Yabancıya çalışma izni için ?rüşvet' bitecek

ÖMER Dinçer, ?Yabancı çalışanın izni için işlemler bir aydan fazla sürerse ben o yöneticiye ceza veriyorum. Maksimum bir ay. Aracı var, rüşvet alıyorlar. Aracıyı çıkartacağız. Bazen rüşvet verdiklerini iddia ederek, personelin haberi olmadan fazla para alıyorlar. İşveren bu işten korkuyor. Ben, kurallarını somutlaştırıp nesnel kurallara bağladım. Bir kişi kendi işletmesinden internet üzerinden başvuruyor, izin verebiliyoruz? diye konuştu.

Sendikal özgürlükleri sendikalar istemiyor

ÇALIŞMA Bakanı Ömer Dinçer, ?Türkiye'de sendikal hak ve özgürlükleri artırmayı düşündüğünüzde, birçok sendika buna itiraz ediyor, karşı çıkıyor. AB ve İLO, ?Türkiye'de sendikalaşma zayıf, hak ve özgürlüklerin önünde engeller var. Sendika kurmayı serbestleştirin, üyelikleri sonuna kadar açın, herkes rahatça üye olabilsin. Üye olmak için TC vatandaşı, kurucu olmak için de işçi olma şartı koymayın, noter şartını kaldırın' diyor. Sendikalar, yabancıların üyeliğini, işçi olmayanın sendika kurucusu olmasını istemiyorlar. Birbirlerine güvenmediklerinden noterin kaldırılmasını da istemiyorlar? dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber