Kariyer listesinde zirve meslek doktorluk

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 22 Ocak 2011 14:52, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Gençliğin kariyer eğilimi' araştırmasına göre ?Büyüyünce ne olacaksın' sorusuna yanıt değişmedi. Gözde meslek listesinde doktorluk hala ilk sırada

EBRU BARAN

Üniversite sınav başvurularının bittiği ve sınav maratonunun başladığı şu günlerde gençlerin kafası yine ?Acaba büyüyünce ne olmalıyım? sorusuyla meşgul. Uğur Kariyer Merkezi bu soruya cevap arayan gençlere yol göstermek için Türkiye'nin kariyer haritasını ortaya çıkardı. 2002 ve 2011 yılı arasında 380 bin kişiye uygulanan kariyer testi sonuçlarına göre Türkler kariyer eğilimleri konusunda araştırmacı ya da gerçekçi olmaktan ziyade sosyal olmayı seçiyor. Türk halkının yardımsever ve karşısındakini anlamaya önem veren özelliğinden kaynaklanan bu eğilim, memur kenti diye tabir edilen Ankara'da ise araştırmacı özellik olarak ortaya çıkıyor.

BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ İKİNCİ SIRADA

Gençlerin kariyer yolculuğunda en çok tercih ettikleri meslekleri de tespit eden araştırmada en gözde meslek yine doktorluk. Zirveyi yıllardır kaptırmayan doktorluğu, bilgisayar mühendisliği, avukatlık, psikoloji ve eczacılık izliyor. Doktorluğun toplumda saygı duyulan, prestijli bir meslek olması ve ayrıca maddi kazancının pek çok mesleğe oranla daha iyi olması gençlerin bu mesleğe yönlenmesinde etkili olduğu belirtiliyor. Meslek tercihlerinde erkekler daha çok elektrik ya da bilgisayar gibi mühendislik alanlarına yönelirken, kızlar ise doktor, eczacı gibi sağlık alanında uzmanlaşmak istiyor.

1.6 milyon aday YGS'de ter dökecek

Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemi'ne (ÖSYS) başvurular tamamlandı. Sistemin ilk aşaması Yükseköğretime Giriş Sınavı'na (YGS) 1 milyon 648 bin 229 kişi başvuruda bulundu. ÖSYM'den yapılan açıklamada, 2011-ÖSYS'ye 1 milyon 711 bin 254 adayın başvurduğu bildirildi. 2011-YGS'ye girmek istediğini bildiren aday sayısının 1 milyon 648 bin 229, sadece sınavsız geçiş hakkı için 2011-YGS'ye başvuranların ise 63 bin 25 olduğu öğrenildi. YGS, 27 Mart'ta yapılacak. Sınavların güvenliğine ilişkin alınan tüm önlemler, bu sınavda da uygulanacak. Adaylara ?Sınava Giriş Belgesi' gönderilmeyecek. Adaylar sınav yeri bilgilerini, sınav bina atamaları tamamlandıktan sonra ÖSYM'nin ?'http://ais.osym.gov.tr'' adresinden T.C. Kimlik Numaraları ve şifreleri ile öğrenebilecek.

Kızlar artistik erkekler gerçekçi

Kız ve erkek öğrenciler arasında baskın olan kariyer eğilimleri ve bu eğilimlerin oranı da değişiklik gösteriyor. Erkek öğrenciler yüzde 29.9 ile en gerçekçi kariyer eğilimine sahipken kızlarda bu oran yüzde 5.2 ile en çekinik ikinci eğilim olarak karşımıza çıkıyor. Kız öğrencilerde en baskın olan kariyer eğilimi ise yüzde 29.9 ile sosyal eğilim. Uzmanlar kızların erkeklere oranla daha ?artistik' mesleklere yönelmesini uzmanlar şu şekilde yorumluyor:

TOPLUMSAL NEDENLER ETKİLİ

Kız ve erkek öğrenciler arasında kariyer eğilimlerindeki bazı farklılıklar toplumsal etkilerden kaynaklanıyor. Gerçekçi kariyer eğilime baskın olarak sahip olan kişiler fiziksel etkinliklerle uğraşmayı, alet ve makinelerle iş yapmayı tercih ediyor. Bu tür etkinlikler ?erkek işi' olarak görülüyor. Kızlar ise daha çok psikolojik ağırlığı olan mesleklere yönelmeyi tercih ediyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber