10 bin doktor eylem yapacak

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 23 Ocak 2011 07:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Tıp fakültelerinde görev yapan yaklaşık 10 bin 413 öğretim üyesi, 31 Ocak'ta performans sistemini protesto amacıyla bir günlük iş bırakacak

GİZEM KARAKIŞ Ankara

Tıp fakültelerinde görevli öğretim üyeleri, Sağlık Bakanlığı tarafından 31 Ocak itibarıyla üniversite hastanelerinde uygulanmaya başlayacak performans sistemini görüşmek üzere dün bir araya geldi. İstanbul Tıp Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Raşit Tekel, grup adına yaptığı açıklamada, 31 Ocak'ta tıp fakültelerinde görev yapan 10 bin 413 öğretim üyesinin performans sistemine ?hayır? demek için bir gün boyunca iş bırakacaklarını açıkladı.

Bu sistemin sadece doktorları değil, öğrencileri ve vatandaşı da ilgilendirdiğini dile getiren Tekel, yapılacak eylemlere herkesi çağırdığını belirtti.

Amaç gözardı ediliyor

Üniversite hastanelerinin ortadan kaldırılmak istendiğini ifade eden Tekel, özetle şunları söyledi:

?Tıp fakültelerine bağlı hastaneler öncelikle eğitim ve araştırma amacına hizmet etmek için kurulmuştur. Bu ilke göz ardı edilerek, 2547 sayılı yasada yapılan değişiklikler sonucunda üniversite hastanelerinde, bakılan hasta sayısına dayalı performans değerlendirmesi düzene geçecektir.

Bu yeni düzenleme ile tıp fakültesi üniversite hastaneleri, eski devlet hastaneleriyle birleştiriliyor. Bu birleşmede sizin hizmet üretmenizi öne çıkaran bir durum ortaya çıkıyor. Üniversite hastanesi tıp öğrencisi yetiştirmek, araştırma yapmak için kurulmuştur. Yeni düzenleme eğitim, araştırma ve hizmetin birlikte yürütüldüğü, tanısı ve tedavisi zor hastaların bakıldığı özerk ve akademik kurumlar olan üniversite hastanelerinin, asıl amacı sağlık hizmeti sunmak olan Sağlık Bakanlığı'na bağlı hizmet hastanelerine dönüştürülmesini neden olacak.

Hâlâ yönetmelik yok

Sistemin yürürlüğe girmesine bir hafta kaldı ama Yüksek Öğretim Kurumu (YÖK) hâlâ bir yönetmelik hazırlanmadı. Bu karardan sonra üniversiteler başka bir üniversite olacak, tıp fakülteleri başka bir tıp fakültesi olacak. Bu sadece öğretim üyelerini ilgilendiren bir konu değil. Öğrencileri ve vatandaşı da ilgilendiren bir konu. Sistem, tıp fakültelerinin sadece sağlık hizmeti üretmek zorunda kalmasına, eğitim ve araştırmanın mesai saatleri dışına sürdürülebilen etkinlikler olarak görülmesine neden olacak. ?

İstanbul Tabipler Odası Başkanı Taner Gören de bu uygulamanın sadece doktorları değil, öğrenci ve hastaları da etkileyeceğini dile getirerek, ?Bu uygulamadan en çok uygulamayı getirenler etkilenecek? diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber