CEO'ların gözü kamudaki 8 koltukta

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 28 Ocak 2011 09:14, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Torba Yasa'yla özel sektörden kamuya atama imkanı doğması nedeniyle boşalacak 8 kritik koltuğa talep patlaması yaşanıyor

Ekonomi yönetiminde atama heyecanı başladı. 2011 yılında, ekonominin kilit kurumlarına üst düzey atamalar yapılacak. Atama yapılacak kurumların başında ise iki üyesinin görev süresi bugün dolacak olan Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) geliyor. SPK'yla birlikte BDDK, Merkez Bankası, Kamu İhale Kurumu gibi ekonominin 8 kilit koltuğuna atama yapılacak. Bu yılki atamaların diğer yıllardan farklı kılan ise özel sektörden yöneticilerin de atanacak olması. Halen Meclis Genel Kurulu'nda görüşülen vergi ve prim alacaklarına ödeme kolaylığı getiren Torba Yasa tasarısı ile üst düzey yöneticiler için ?kamuda hizmette bulunma' şartı ortadan kalkıyor. Ayrıca Torba Yasa'yla bazı ekonomi birimlerinin merkezlerinin İstanbul'a taşınması da mümkün olacak. Bu yüzden özel sektördeki şirketlerin üst düzey yöneticilerinin (CEO) gözü kamuda boşalacak koltuklara çevrildi.

ŞİMDİDEN 220 ADAY VAR

Torba Yasa henüz Meclis'ten geçmemesine rağmen, sadece SPK'daki boşalacak iki koltuk için 20, diğer koltuklara da 200 kişinin aday olduğu bildirildi. Ekonomideki kilit kurumlara atanmak isteyen adayların şimdiden ekonomi bakanlarına özgeçmişlerini sunarken, Torba Yasa tasarısı yürürlüğe girmeden atama yapılmamasını talep ettikleri kaydedildi. İlk atamanın beklendiği yedi üyeli Sermaye Piyasası Kurulu'nda İkinci Başkan Abdülkerim Emek ile Kurul Üyesi Muhammet Emin Özer'in görev süresi bugün doluyor. Altı yıldır kurul üyeliği görevini yürüten Emek ve Özer'in, aynı görevlere yeniden atanmak için kulis yaptıkları bildirildi.

Maliye de dahil edilince sayı artıyor

? SPK: İkinci Başkan Abdülkerim Emek ile Muhammed Emin Özer'in görev süresi 28 Ocak itibariyle doluyor. Kurul üyelerinden İlhami Öztürk'ün de şartları yerine getirmediği için görevden alınmasına yönelik rapor bulunuyor.

? BDDK: İkinci Başkan Ahmet Şirin ile Hüseyin Al'ın görev süresi mayıs ve haziran aylarında doluyor.

? KİK: Kamu İhale Kurumu Başkanı Hasan Gül'ün görev süresi de mart ayı sonu itibariyle doluyor.

? MERKEZ: Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz'ın görev süresi 18 Nisan tarihinde dolacak. Başkan yardımcılarından birinin Yılmaz'ın koltuğuna oturması bekleniyor. Bu durumda bir başkan yardımcısı atanacak.

? ÖİB-DMO: Özelleştirme İdaresi Başkanlığı ile Devlet Malzeme Ofisi Genel Müdürlüğü koltukları da uzun süredir boş bulunuyor. Her iki koltuğa da atama yapılması bekleniyor.

? MALİYE: Maliye Bakanlığı Gelir Politikaları Genel Müdürlüğü ile Gelir İdaresi Başkanlığı'nda da bazı daire başkanlıkları boş bulunuyor. Buralara da yapılacak atamalarla kamuda boşalacak koltuk sayısı 10'a ulaşıyor

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber