Polis dijital eşkal sistemi kullanıyor, suçlular albümü tarih oldu

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 28 Ocak 2011 10:35, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Suç ve suçlularla mücadelede yöntem değişikliğine giden polis, delilden sanığa ulaşma prensibini hayata geçirdi. Bu kapsamda Bursa Emniyet Müdürlüğü Olay Yeri İnceleme ve Kimlik Tespit Şube Müdürlüğü'nün uygulamaya koyduğu Eşkal Tespit ve Teşhis Sistemi sayesinde olayın mağduru, müştekisi veya görgü tanığı olan şahısların vermiş olduğu eşkal bilgileri yaklaşık 25 bin sabıkalı 700 ayrı parametre kapsamında dijital ortamda süzgeçten geçiriliyor. Sistemle mağdurun verdiği eşkal sayesinde binlerce sabıkalı arasında şüpheliler 5'e indiriliyor ve mağdur zanlıyı teşhis edebiliyor. Polis bir yılda bu yöntemde tam 295 olayı çözdü.

Bursa Emniyet Müdürlüğü Olay Yeri İnceleme ve Kimlik Tespit Şube Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada, öldürme, yaralama, intihar, cinsel suçlar, hırsızlık, ölümlü trafik kazaları, yangın ve patlama olaylarında delilden sanığa gitme yönteminin geliştiği belirtildi. Delil elde edilen olay sayısında ve delilden aydınlatılan olay sayısında önemli ölçüde artışlar olduğunun anlatıldığı açıklamada, "Olay yeri ekiplerimiz 2009 yılında 6 bin 539 olay yerine giderken 2010'da 6 bin 592 olay yerine giderek inceleme yapmıştır. Gidilen olay sayısında yüzde 0,8'lik artış görülürken, delil elde edilen olay sayısında da yüzde 16,6'lık artış sağlanmıştır. Delilden aydınlatılan olay sayısında ise 2009 yılına göre 2010 yılında yüzde 47,3'lük artışla adaletin sağlanmasına katkıda bulunulmuştur. Uzman ekipler tarafından yapılan incelemeler sonucunda elde edilen delillerin Automated Fingerprint Identifiction System (AFIS) sisteminde ve kriminal polis laboratuarlarında yapılan değerlendirilmesi, olayların delillendirilmesinde ve soruşturma birimlerinin olayları çözmesinde önemli bir etken olmuştur. 2010 yılı sonunda yapılan yıllık değerlendirmede, özellikle 2010 yılının ilk 7 ayına göre Ağustos ayından itibaren elde edilen başarı oranının arttığı gözlemlenmiştir." denildi.

SUÇLULAR ALBÜMÜ TARİH OLDU

Bursa Olay Yeri İnceleme ve Kimlik Tespit Şube Müdürlüğünde kullanılmakta olan Eşkal Tespit ve Teşhis Sistemi de suçla mücadelede polisin etkinliğini artırdı. Mağdurun verdiği eşkal bilgileri sistemde kayıtlı yaklaşık 25 bin sabıkalı ile karşılaştırılıyor. Sistem, tam 700 ayrı parametreden sabıkalaları süzgeçten geçiriyor. ABD ve gelişmiş ülkelerde yeni uygulanmaya başlanılan sistemle, suç ve suçlularla mücadele teknoloji ortamına taşıyan polis, binlerce sabıkalının fotoğrafının yer aldığı sabıkalılar albümünü de tarihe karıştırdı. Olayın şoku ile emniyete gelen ve binlerce kişiye tek tek bakmak zorunda kalan mağdur vatandaşlar, verecekleri eşgallerle sadece birkaç kişi üzerinden şüpheliyi tespit edebiliyor. Veri Bankası ile yüz şekli, saç, alın, kaş, burun, boy, elmacık kemiği, konuşma şekli, şivesi, ayak, dudak, diş, çene ve omuz gibi 700 ayrı parametreden sabıkalılar arasından suçlu tespiti yapılabiliyor. Bursa Emniyet Müdürlüğü, olayın mağduru, müştekisi veya görgü tanığı olan şahısların vermiş olduğu eşkal bilgilerine göre yapılan teşhislerde 2009 verilerine kıyasla 2010 yılı verilerinde yüzde 40,7 'lik artış yakaladı. Polis, geçen yıl Bursa'da suça karışan 295 zanlıyı Eşkal Tespit ve Teşhis Sistemi sayesinde yakaladı. Mağdur verdiği eşkal bilgisi dijital ortamda süzgeçten geçiriliyor ve benzer 5 zanlı ekrana yansıtılıyor. Mağdur, suçluyu kısa sürede teşhis edebiliyor.

Bursa Emniyet Müdürü Halil Yılmaz, 'Her Temas Bir İz Bırakır' ilkesini prensip edinen Bursa Olay Yeri İnceleme ve Kimlik Tespit Şube Müdürlüğü'nün suç ve suçluların tespit edilmesinde adalete yardımcı olmaya önümüzdeki günlerde de devam edeceğini söyledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber