Sahte çürük raporu çetesine üç tutuklama

Kaynak : DHA
Haber Giriş : 29 Ocak 2011 18:02, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İZMİR'de askere gitmek istemeyenlere 'Çürük raporu' almaları için sahte raporlar hazırlayan kişilere yönelik düzenlenen operasyonda gözaltına alınıp adliyeye sevkedilen aralarında 2'i askeri olmak üzere 6 doktorun da bulunduğu 50 kişiden sadece 3'ü tutuklandı. Soruşturma kapsamında, çürük raporu alanların tekrar sağlık kontrolüne tabi tutulup elverişli olmaları halinde askere alınacakları bildirildi.

İl Jandarma Komutanlığı ekipleri, yaklaşık 3 yıl önce 1 kişinin sahte çürük raporu aldığı ihbarı üzerine çalışma başlattı. Çalışmalarını askeri ve devlet hastanelerinde ayrı yürüten jandarma, çürük raporu alan kişilerin üzerinden çete elemanlarına ulaştı. Çeteye ulaşılması ardından teknik ve fiziki takip yapıldı. Çete elebaşlarından, elemanlarına, bağlantıda oldukları askeri subaylara kadar tüm ayrıntılarında belirlenmesiyle operasyon başlatıldı.

İzmir, İstanbul, Adana, Bursa, Elazığ ve Antalya'da eş zamanlı baskınlarda aralarında askeri ve sivil doktorlarında bulunduğu 55 kişi gözaltına alındı. Çetenin elebaşı olduğu öne sürülen Yusuf Yegül, Adana'da gözaltına alınarak İzmir'e getirildi. Çete elemanlarının ilk olarak çürük raporu almak isteyen kişiye, 1 ay öncesinden özel bir hastene ya da muayehanede 'Psikolojik tedavi görüyormuş' gibi yeşil reçeteli ilaçlar yazdırdıkları belirlendi.

Bu kişiler daha sonra kendileri için belirlenen psikolojik hastalık türlerinin özelliklerine göre 1 ay boyunca devlet ve askeri hastanelerdeki kontroller sırasında takınacakları tavırdan, yapacakları haketlere, konuşmalarına kadar eğitildikleri saptandı. Çete üyelerinin 2001 yılından bu yana kuyumcu, tekstilci gibi işadamlarının da bulunduğu 250 kişiye, 10- 30 bin TL arasında değişen miktarlara çürük raporları almalarını sağladıkları ileri sürüldü.. Gözaltındaki 55 şüpheliden 5'i ifadelerinin ardından serbest bırakılırken, 50'si, adliyeye sevkedildi.

Şüplelilerden Yusuf Yegül, E.Z. ve N.C., tutuklanırken, aralarında doktorların da bulunduğu 47'si tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı. Soruşturma kapsamında, çürük raporu alan kişilerin tekrar sağlık kontrolüne tabi tutulup elverişli olmaları halinde askere alınacakları bildirildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber