Sağlık Şurası doktorların lehine

Haber Giriş : 28 Mart 2005 18:07, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kazan mevcut yasadaki en önemli sorunlardan birinin de sağlık şûrasındaki yapılanmadan kaynaklandığını kaydetti. Kazan şunları söyledi: "Ceza davalarında sağlık şûrasına giden dosyalarda büyük bir çoğunlukla doktorların lehine sonuç çıkıyor. Sağlık şûrası doktorlardan oluştuğu için doktorlardan kaynaklanan tedavi yanlışlıklarında doktorun kusuru konusunda doktordan yana rapor hazırlanıyor. Özetle, sağlık şûrası yeniden yapılandırılmalı."

'Hasta haklan birimleri var ama..."

Sağlık Bakanlığı'nın hastanelerde kendine bağlı hasta haklan birimleri oluşturduğunu söyleyen Kazan, "Bu birimler, ilk elden şikâyet için imkân sağlıyor. Yani tedavi yanlışlıklarına karşı yeni bir mekanizma. 2004'te pilot hastanelerde başladı. 2005'te tamamına yayılacak" dedi.

Ancak buralann nasıl denetleneceği konusunda tartışmalar bulunduğunu söyleyen Kazan, "Tabip odaları, barolar, sivil toplum kuruluşları temsilcilerinin de yer alacağı hasta haklan kurulları tarafından denetlenmesini istiyoruz" diye konuştu.

NE YAPILABİLİR?
Tazminat ve ceza davalan açılabiliyor

Hem tedavi hem de teşhisle ilgili yanlışlıklar için dava açılabileceğini kaydeden Kazan, tedavi yanlışlıklan sonucu uğranılan maddi ve manevi kayıplann tazmini için "hukuk mahkemelerine", ceza istemi için de "ceza mahkemelerine" başvurulabileceğini belirtti.

Kazan, tedavideki yanlışlık ve hatalar sonucu hastanın yaptığı ek masraflar, ek tedaviler, işgücü kayıplan, kişisel ve sosyal yaşantının bozulması, çekilen acı, tedavilerin getirdiği sıkıntılar ve ruhsal durumdaki bozukluklara! yol açtığı durumlar için bunların tespitiyle manevi tazminatın talep edilebileceğini kaydetti. Tabip odalanna da başvurulabileceğini kaydeden Kazan aynca, tüm barolann adli yardım bürolannın bulunduğunu ve buralarda yoksul insanlara ücretsiz avukat temini ve dava açma hakkı verildiğini de sözlerine ekledi.

cumhuriyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber