Denetim Hizmetleri Sınıfı İhdasına İlişkin Değerlendirme

Sitemizde geçen hafta itibariyle Başbakanlık Kanunlar ve Kararlar Genel Müdürlüğünde hazırlıkları devam eden "Denetim Hizmetleri Sınıfı"na ilişkin bazı bilgiler Akşam gazetesinden alıntılanarak haberleştirilmiştir. Bu haber akebinde konuya ilişkin olarak hazırlanan taslak sitemize gönderilmiş ve bu gönderilen taslak sitemizde yayınlanmıştır. (Bkz: Haberler/Tasarı Haberleri) Bugün bu tasarıya ilişkin olarak Maliye Muhasebat Kontrolörleri Derneği Başkanı Hüseyin Arıcı tarafından sitemize gönderilen açıklamaya yer veriyoruz. Açıklamayı görmek için tıklayın.

Haber Giriş : 01 Ağustos 2003 01:04, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
DENETİM HİZMETLERİ SINIFI İHDASINA İLİŞKİN TASARI TASLAĞI HAKKINDA NOT

www.memurlar.net web sitesinde; Akşam Gazetesinde yayımlanan 657 sayılı Devlet Memurları Kanununda ?Denetim Hizmetleri Sınıfı? ihdasına ilişkin Kanun Tasarısına dair haberle ilişkilendirilerek gerçek kanun tasarı taslağı şeklinde ifade edilen metin sitede yer almaktadır. Esefle karşılanan bu metinler zaman zaman dile getirilmekte, tartışma (çatışma) ortamı yaratılmaktadır. Sıkça kamu oyuna yansıyan bu ve buna benzer haber, çalışma, tasarı, görüş ve düşünceler temsil ettiğimiz Muhasebat Kontrolörlerince kaygıyla ve üzüntüyle izlenmektedir.

1-Söz konusu taslak ve buna benzer görüşlerde; denetim elemanları arasında şimdiye kadar benimsenmiş, uygulanarak gelmiş genel teamüller dışına çıkılarak, salt teşkilat yapıları kabaca dikkate alınarak sınıflandırmaya, alt sınıflandırmaya hatta ücret farklılaştırılması amacına dönük bir yöntem benimsenmektedir.

2-Bu tür görüşler mevcut sorunları çözme gayretinden uzaktır. Sadece belli birimler arasında ücret farklılaştırması ve yeni kazanımlar elde etme amacı taşımaktadır. Bu düzenlemeler yapılmak istenirken, önemli-daha çok önemli, yetkili-daha yetkili, üstün-en üstün gibi düşünceleri çağrıştıran, bu şekilde yeni tartışma ve çatışma ortamlarına sürükleyen alt gruplar yaratılmaktadır. Bu da mevcut denetim elemanlarının sorunlarını çözücü değil, bilakis yeni çatışma alanlarına yeni sorunlara zemin hazırlamaktadır.

3-Denetim elemanı olarak kabul edilen bu unvanlara sahip kişiler; özel seçme sınavıyla, o mesleği seçtiği dönemdeki kanun ve mevzuatın sağlamış olduğu kazanılmış hakları, icra ettiği fonksiyonları, görev yetki ve kendisine verilen unvanın saygınlığını dikkate alarak bu meslekleri seçmekte, üç yıl gibi özel eğitim ve yetiştirme sonunda yine sınavla meslekteki rüştünü ispat etmektedir. Bu tür mesleklerde iyi tahlil edilmeksizin sonradan oluşturulan yeni sınıflar, kategoriler bu kişilerin ilk mesleği seçtikleri kriterler arasında farklılıklar yaratmaktadır. Bu durumda halen bu mesleği icra eden kişiler üzerinde çalışma azmini ve direncini kırıcı, farklı davranış kalıplarına ve arayışlara yönlendirici, diğer birimler arasında çatışmaya sebebiyet verecek olumsuz sonuçlar doğurmaktadır. Bu çerçeveden de bakıldığında bu tasarı ve buna benzer düşünceler mevcut mevzuatlarda tanımlanmış hakları da hiçe sayarak denetim elemanları arasında yeni huzursuzluklara yol açacaktır.

4-Avrupa Birliğine girme sürecinde uluslararası normlarda denetim birimlerinin etkinliğini, verimliliğini, objektif kriterler içinde zamanında kendisine düşen görevleri yerine getirmesi, denetim birimlerinin fazlalığı ve farklılığı buna bağlı çok başlılığı giderici önlemlerin alınması, aynı işi yapan yaklaşık aynı yetkilere sahip denetim elemanları arasında farklığı giderici birleştirici düzenlemelerin yapılması gerekirken salt teşkilat yapıları kabaca irdelenerek denetim elemanları sınıfı ihdas edilip kendi arasında tekrar kategorize edilmesi denetim elemanları sınıfının ihdasına ilişkin genel amaca hizmet etmemektedir.

Medyada ve diğer yayın organlarında sıkça dile getirilen ve genel hatlarıyla yukarıda açıklanmaya çalışılan genel çekincelere aykırı 657 sayılı Kanunda denetim hizmetleri sınıfı ihdasına ilişkin düşünce ve taslaklar meslek grubumuzda hassasiyet ve tedirginlik yaratmakla birlikte bu tür düzenlemeleri Bakanlığımızın da dikkate almayacağına şüphe duyulmamaktadır.

Denetim elemanlarının genel sorunlarını çözmekten uzak, tam tersine olumsuzluklar yaratacak, ilgililerin kazanılmış haklarını elinden alan, eşitlik, hakkaniyet ve istikrar ilkelerine aykırı bu taslağı hazırlayanların amacı ve zihniyetini anlamakta güçlük çekilmektedir. Ülke çıkarları ile hizmetin gereği ve kamu yararına uygun olmayan, uluslararası normlardan uzak bu Tasarı Taslağını ve bu tür düzenlemeleri tasvip etmek mümkün değildir..
30.07.2000

Hüseyin ARICI
Maliye Muhasebat Kontrolörleri Derneği Başkanı

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber