Kar yağışı bin 279 merkeze ulaşımı engelliyor

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 31 Ocak 2011 13:14, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yurdun doğusunda etkili olan kar yağışı ve soğuk hava nedeniyle Ağrı'da 280, Bitlis'te 171, Hakkari'de 131, Malatya'da 123, Van'da 49, Kayseri'de 84 köy yolu ulaşıma kapalı bulunuyor. Kar yağışının etkili olduğu Doğu Karadeniz'de ise 441 köy yolunda ulaşım sağlanamıyor.

Kar yağışı nedeniyle Van'da 49, Hakkari'de 131, Ağrı'da ise 280 köy olmak üzere 460 köy yolu ulaşıma kapalı bulunuyor.

Kar yağışının aralıklarla devam ettiği kent merkezleri ve bağlı ilçelerde, soğuk ve yağışlı hava yaşamı olumsuz etkiliyor.

Van İl Özel İdaresinden alınan bilgiye göre, yağışın etkili olduğu ilçelerden Çatak'ta 21, Özalp'te 10, Gürpınar'da 6, Bahçesaray'da 6, Erciş'te 3 ve Başkale'de 3 olmak üzere 49 köyle ulaşım sağlanamıyor.

Kar kalınlığının kent merkezinde 27 santimetre, yüksek kesimlerde ise 1 metreyi bulduğu Hakkari'de ise 2 günden bu yana devam eden kar yağışı sonucu ulaşıma kapanan 131 köy yolunda 100 kişilik personel ve 23 iş makinesiyle çalışma başlatıldı. Yüksek kesimlerdeki yerleşim birimlerinde çalışmaların güçlükle sürdürüldüğünü belirten yetkililer, köylerde yaşayan vatandaşların mağdur olmaması için çalışmalara aralıksız devam edildiğini söyledi. Şehir içi ulaşımın güçlükle sağlandığı kent merkezinde de Belediye Başkanlığı ekipleri, sabah saatlerinden itibaren kardan kapanan mahalle yollarını açma çalışmalarına başladı.

Kar kalınlığının kent merkezinde 15, yüksek kesimlerde 50 santimetreyi bulduğu Ağrı'da da 280 köy yolunun ulaşıma kapalı olduğu bildirildi.

Meteoroloji Bölge Müdürlüğü yetkilileri, Van, Hakkari ve Ağrı'da, çarşamba gününe kadar aralıklarla kar yağışı beklendiğini kaydederek, vatandaşları don olaylarına karşı uyardı.

-BİTLİS-

Bitlis Valiliğinden yapılan açıklamada, kentte etkili olan kar yağışı nedeniyle 171 köy yolunun ulaşıma kapandığı belirtildi.

Bitlis Meteoroloji Müdürlüğü yetkililerinden alınan bilgiye göre, kar kalınlığı kent merkezinde 60, yüksek kesimlerde ise 80 santimetre olarak ölçüldü.

Kentte kar yağışı önümüzdeki günlerde de devam edecek

-MALATYA-

Malatya'da kar ve tipi nedeniyle 123 köy yolunun kapalı olduğu bildirildi.

İl Özel İdaresi'nden alınan bilgiye göre, Malatya'da iki gündür aralıklarla devam eden kar yağışı ve tipi nedeniyle merkeze bağlı 2, Akçadağ'da 2, Arapgir'de 16, Arguvan'da 9, Darende'de 12, Doğanşehir'de 4, Doğanyol'da 9, Hekimhan'da 10, Kale'de 9, Kuluncak'ta 22, Pütürge'de 19, Yazıhan'da 3, Yeşilyurt'ta 6 köy yolunu ulaşıma kapandı.

Özel İdare'ye bağlı ekipler, 1 kar makinesi, 16 dozer, 24 greyder 8 kepçe ve 11 kamyon ve 21 ekiple kapalı köy yollarını açmak için aralıksız olarak çalışmalarını sürdürürken, bazı bölgelerdeki çalışmalar zaman zaman olumsuz hava koşulları nedeniyle aksıyor.

-KAYSERİ-

Kayseri'de, yoğun kar yağışı ve tipi hayatı olumsuz etkiliyor.

İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Mustafa Atsız, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yoğun kar yağışı ve tipi nedeniyle kapanan 174 köy yolundan 90'ının ulaşıma açıldığını söyledi.

Halen Bünyan ilçesine bağlı 3, Pınarbaşı ilçesine bağlı 65, Sarız ilçesine bağlı 16 köy yolunda karla mücadele çalışmalarının sürdüğünü ifade eden Atsız, şöyle konuştu:

''Karla mücadele ekiplerimiz 7 ayrı bölgede çalışmalarını sürdürüyor. Ekiplerimiz, Bünyan, İncesu ve Akkışla ilçelerinde vefat eden 3 vatandaşımızın, kapalı bulunan köy ve mezarlık yolunu açarak defnedilmesini sağlandı. Ayrıca, Pınarbaşı ilçesine bağlı Şabanlı köyünde, Talas ilçesine bağlı Çömlekçe köyünde, Pınarbaşı ilçesine bağlı Hanyeri köyünde ve Sarız ilçesine bağlı Gümüşali köyünde hastalanan 4 vatandaşımızın da hastaneye ulaştırılması sağlandı. Vatandaşlarımız acil durumlarda 24 saat görev yapan Karla Mücadele Merkezinin 222 32 39 ve 222 69 73 numaralı telefonlarını arayarak yardım talebinde bulunabilirler.''

Öte yandan, kayağa yapışmayan toz karı ile ünlü Erciyes Kayak Merkezi'nde kar kalınlığı 190 santimetreyi aştı.

-DOĞU KARADENİZ'DE 441 KÖY YOLU ULAŞIMA KAPALI-

Doğu Karadeniz'de ise 441 köy yolu kar yağışı nedeniyle ulaşıma kapalı bulunuyor.

Bölgenin yüksek kesimlerinde etkili olan kar yağışı sebebiyle Gümüşhane'de 199, Bayburt'ta 165, Trabzon'da 53 ve Artvin'de 24 olmak üzere toplam 441 köy yolunda ulaşım sağlanamıyor.

Bayburt'ta kent merkezinde kar kalınlığının 17 santimetreye ulaştığı bildirildi.

Bu arada Kastamonu'da kar yağışı hayatı olumsuz etkiliyor. İl genelinde 3 gündür etkili olan kar yağışı nedeniyle Küre'de 8, Devrekani'de 5, Seydiler'de 1, Tosya ve Doğanyurt ilçelerinde ise 3'er olmak üzere, toplam 20 köy yolu ulaşıma kapandı.

Amasya'da ise gece saatlerinde etkili olan ve halen devam eden kar yağışı nedeniyle kent beyaza büründü. Yetkililer, merkezde 10, Merzifon'da 13, Taşova'da 8, Suluova'da 7, Gümüşhacıköy'de 11, Göynücek ve Hamamözü'nde ise 1'er olmak üzere toplam 51 köy yolunun ulaşıma kapandığını bildirdiler.

Kapalı köy yollarının açılması için karla mücadele ekiplerinin çalışmalarını sürdürdüğü belirtildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber