Kamuda maaşlar özeli geçti

Haber Giriş : 29 Mart 2005 07:55, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Devlet İstatistik Enstitüsü (DİE), Üç Aylık İmalat Sanayi Üretim Anketi'nin 2004 yılı 4. Dönem (1 Ekim - 31 Aralık 2004) geçici sonuçlarını açıkladı. Buna göre; 2004 yılının dördüncü döneminde kişi başına aylık ortalama brüt ücret 1 milyar 83 milyon lira, kişi başına aylık ortalama brüt kazanç ise 1 milyar 231 milyon lira olarak tahmin edildi. Özel sektörde kişi başına aylık ortalama brüt ücret ve kazancın kamu sektöründeki kişi başına aylık ortalama brüt ücret ve kazançtan düşük olduğu her dönem için gözlendi. Bu dönemde, fiili çalışma karşılığı saatlik brüt ücretin, işyeri büyüklüğüne göre karşılaştırıldığında, işyeri büyüklük grubu arttıkça kişi başına fiili çalışma karşılığı saatlik brüt ücretin de arttığı görüldüğü. İşyeri büyüklük grubuna göre en yüksek fiili çalışma karşılığı saatlik brüt ücret; 500 ve daha fazla ücretli çalışanı bulunan büyük ölçekli işyerleri oldu.

Kok kömürcü iyi kazandı
Aylık ortalama brüt kazançlar iki basamaklı ekonomik faaliyet kolu itibariyle incelendiğinde, en yüksek ortalama brüt kazanç, 3 milyar 162 milyon lira ile ?Kok kömürü, rafine edilmiş petrol ürünleri imalatı' ekonomik faaliyetinde, onu 2 milyar 168 milyon lirayla ?Kimyasal madde ve ürünleri imalatı' ekonomik faaliyeti takip etti. Toplu iş sözleşmesi (TİS) kapsamındaki işyerlerinde; en yüksek ortalama brüt kazanç, 3 milyar 595 milyon lirayla ?Kok kömürü, rafine edilmiş petrol ürünleri imalatı', 2 milyar 589 milyon lirayla ?Plastik-kauçuk ürünleri imalatı' ve 2 milyar 497 milyon lirayla ?Kimyasal madde ve ürünleri imalatı' ekonomik faaliyet kolunda çalışanlar aldı. 2004 yılının dördüncü döneminde kamu sektöründe en yüksek ortalama brüt kazancın 3 milyar 591 milyon lirayla ?Kok kömürü, rafine edilmiş petrol ürünleri imalatı' ve 2 milyar 762 milyon lirayla ?Ana metal sanayii' sektöründe olduğu tespit edildi. Özel sektörde ise en yüksek ortalama brüt kazanç 2 milyar 697 milyon lirayla ?Kok kömürü, rafine edilmiş petrol ürünleri imalatı' ve 2 milyar 300 milyon lirayla ?Tütün ürünleri imalatı' sektöründe oldu.

En yüksek kazanç K. Doğu Anadolu'da
Türkiye'nin 12 bölgesinde aylık ortalama brüt kazançlar incelendiğinde, en yüksek kişi başına aylık ortalama brüt kazanç, Kuzeydoğu Anadolu Bölgesinde 1 milyar 685 milyon lira ile olurken, bunu 1 milyar 684 milyon lira ile Batı Karadeniz Bölgesi ve 1 milyar 493 milyon lira ile Doğu Marmara Bölgesi takip etti. İstanbul Bölgesinde kişi başına aylık ortalama brüt kazanç 1 milyar 160 milyon lira oldu. 2004 yılının dördüncü döneminde ücretli çalışanlara yapılan ikramiye ve prim ödemelerinin, kamu-özel sektör ayrımında aylık ortalama brüt kazanç içindeki oranına göre, bu dönemde ikramiye ve prim ödemelerinin aylık ortalama brüt kazanç içindeki oranı kamu sektöründe yüzde 16.5, özel sektörde ise yüzde 9 oldu. Ankette kapsanan imalat sanayi ekonomik faaliyet kolunda, ücretli çalışanlara yapılan sosyal yardımların aylık ortalama brüt kazanç içindeki payı 2004'ün dördüncü döneminde kamu sektöründe yüzde 1.3, özel sektörde ise yüzde 1.9 olarak tahmin edildi.

türkiye

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber