KESK'ten torba yasaya tepki yürüyüşü/ Video

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 01 Şubat 2011 16:23, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Hükümetin Torba Yasa Tasarısını protesto eden KESK, DİSK, TTB, TMMOB'li sendika üyeleri Ankara yürüyüşünün İzmir ayağını başlattı. KESK Genel Başkanı hükümetin Torba Yasa Tasarısını ucube benzetmesinde bulundu.

Tartışmalı Torba Yasa Tasarısına ilişkin KESK, DİSK, TTB, TMMOB'li sendikacılar Ankara'ya doğru yürüyüş eyleminin İzmir ayağını başlattı. Konak YKM önünde toplanan sendika üyeleri hükümet aleyhinde çeşitli sloganlar atarak Büyükşehir Belediyesi'nin önünde basın açıklaması yaptı. Yaklaşık 200 kişinin olduğu eylemde basın açıklamasını KESK Genel Başkanı Döndü Taka Çınar yaptı. Çınar torba yasa tasarısının geleceği kararttığını ve emeği sömürdüğünü ileri sürdü. Torba Yasa Tasarısı'nın çağdaş köleliği

beraberinde getirdiğini ifade eden Çınar; " Şu kış gününde AK Parti torbasına karşı yollara düşmek zorunda kaldık. Yasa meclisten geçerse ödünç memurluk yolu ile sürgünler yasallaşacak. Belediyelerde çalışan işçiler diğer kurumlar arasında mekik dokuyacak. Kamu emekçilerinin iş güvencesi ellerinden alınacak" dedi.

TORBA YASA TASARISINA UCUBE BENZETMESİ

Yasa tasarısına ucube benzetmesinde bulunan KESK Genel Başkanı Çınar; " Hükümet ucube arıyorsa torba yasadan daha büyüğünü bulamaz. 16-18 yaş arasındaki 250 bin gencin 85 TL'sine, staj yapan öğrencilerin üç kuruşluk asgari ücretlerine göz dikmekten daha büyük ucubelik olabilir mi? Uluslar arası sözleşmelere, kazanılmış haklara ve mahkeme kararlarına rağmen torba yasaya koydukları grev yasağından daha büyük bir ucubelik olabilir mi?" dedi. Çınar son olarak basın açıklamasında, 'Sermayeye af, emekçilere

saldırının adı olan Torba Yasa derhal geri çekilmelidir. İzmir'den yürüyüşümüzü başlatıyoruz. Yolumuz açık, kazamız mübarek olsun" diye konuştu. Basın açıklamasının ardından sendika üyeleri otobüse binerek Afyon'a doğru yola çıktı.

Yürüyüşün İzmir ayağına katılan sendika üyeleri, Aydın, Denizli ve Uşak illerinden eyleme katılacak diğer gruplarla 2 Şubat Çarşamba günü Afyon'da buluşacak. Sendika üyeleri 3 Şubat Perşembe günü Ankara'da olacak şekilde Afyon'dan hareket edeceklerini belirttiler.


DOĞU KARADENİZ'DEN ANKARA'YA ?TORBA YASA? İÇİN YÜRÜYÜŞ

Trabzon'dan, Ankara'ya Torba Yasa Tasarısı'nı protesto etmek için yola çıkan DİSK, KESK, TMMOB ve Tabip Odası üyeleri Giresun'un Bulancak Durağı'nda Giresunlu sendikacılar tarafından karşılandı.

Fatih Caddesi'nden yürüyerek Atapark'a gelen sendika üyeleri burada basın açıklaması yaptı. ''Torba Yasa Geri Çekilsin, Ankara'ya Yürüyoruz'' pankartı açan sendika ve meslek odaları temsilcileri, ''Sendika hakkımız söke söke alırız'' ve ''işçilerin birliği sermayeyi yenecek'' ''Hükümet yasanı al başına çal'' ve ''Direne direne kazanacağız'' sloganları attı. Bir konuşma yapan KESK Merkez Yürütme Kurulu üyesi Hamide Yiğit, Torba Yasa Tasarısı'nın emekçilerin geleceğine yönelik bir tehdit olduğunu söyledi. Yiğit, ?Çalışma yaşamı üzerindeki siyasal iktidarın veya iktidarın keyfi,baskıcı tutumları yasal hale getirilmek istenirken aynı zamanda zaten her geçen gün kuralsız hale getirilen çalışma yaşamı tümden esnekleştirilerek geleceksiz bir yaşam yaratılmak istenmektedir. Vergi afları, teşvikler ve işsizlik fonundaki birikimlerin sermayeye peşkeş çekilmesine rağmen emekçilerin yaşamını, örgütlenme özgürlüğünü güvenli bir gelecek yaşamını tümden yok sayan bu yasal tasarının yasalaşması durumunda biz emekçilerin kayıpları daha artacaktır. TBMM'de görüşülmekte olan yasanın başta çocuk ve kadın emeği üzerindeki sömürüyü artırdığı esnek, kuralsız, sözleşmeli çalışmanın kölelik boyutuna ulaştığı bir gerçektir? dedi.

Açıklama sloganlarla son bulurken, Ankara'da yapılacak büyük eylem için Giresun'dan sendika temsilcilerinin yarın yola çıkacağı belirtildi.


BALIKESİR'DE TORBA YASA PROTESTO EDİLDİ

Balıkesir'de Kesk tarafından düzenlenen basın açıklamasında Torba Yasa Tasarısı protesto edildi.

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu'na (Kesk) bağlı Eğitim-Sen Balıkesir şubesi üyeleri "Torba Yasa Tasarısı"nın geri çekilmesi için basın açıklaması yaptı. Kesk adına basın açıklamasını yapan Eğitim Sen şube başkanı Sibel Öztürk Tarakçı, mecliste görüşülen Torba Yasa Tasarısı'yla işsizlik fonunun sağlanamayacağını, sürgünlerin yasallaşacağını ve ödünç memurluk getirileceğini söyledi. Tarakçı, işsizlik sigortası fonunun, iºsizlere değil, kaynak olarak hazineye ve işverenlere aktarılacağını belirterek, iºsizlik fonunun yağmalanacağını ileri sürdü. Hükümet aleyhinde sloganlar atılan basın açıklamasında konuºan Sibel Öztürk Tarakçı, "Esnek ve kuralsız çalışma yasalaşacağı için on binlerce belediye işçisi ihtiyaç fazlası olarak milli eğitim veya emniyetin taşra teşkilatına sürgün edilecek. Bu belediyeler 5 yıl boyunca yeni işçi alamayacak. Hizmet alımı yöntemiyle taşeronlaşma yaygınlaşacak. Memurlar kamu yararı ve hizmet gerekleri sebebiyle ihtiyaç duyulması halinde diğer kurum ve kuruluşlarda 6 aya kadar geçici süreyle görevlendirilebilecek" dedi.

"GENÇLERİN VE ÇOCUKLARIN GELECEĞİ ÇALINACAK"

TÜİK binası önündeki alanda düzenlenen gösteride, "Hükümet torbanı al başına çal", "Genel grev genel direniş" sloganları atıldı. Hükümet aleyhinde çeşitli dövizler açıldı. Sibel Öztürk Tarakçı, Torba Yasa Tasarısı'nın kabul edilmesiyle memurların da işçiler gibi başka kurumlara ödünç verilebileceğini, norm kadro fazlası kamu emekçilerinin ihtiyaç fazlası personel olarak 4/C statüsüne geçirileceğini söyledi. İş yaşamını kuralsız hale getiren tasarının geri çekilmesi gerektiğini ifade eden Eğitim Sen Şube Başkanı Sibel Öztürk Tarakçı, primini tamamlamayanın sağlık sigortasından yararlanamayacağını ve ömür boyu emekli olamayacağını belirtti. Tarakçı, "Herkes gelirinin yüzde 12,5'i oranında prim ödemedikçe sağlık hizmetlerinden yararlanamayacak. Gençlerin ve çocukların geleceği çalınacak. 16-18 yaş arasında çalışan yüz binlerce genç ortalama 85 TL daha az ücret alacak. İşe ilk girişlerde deneme süresi 2 aydan 4 aya çıkacaktır. Stajyerlik uygulamasıyla ücretler düşürülüp, sömürü artırılacak. Meslek yüksek okulu öğrencileri, meslek lisesi ve çıraklık okulu öğrencileri ile aynı kategori içine sokularak stajyerlik ve çıraklık ücretleri düşürülecektir. İşçi lehine iş müfettişleri eliyle yapılan denetimler, işçinin temel haklarına ve alacaklarına dair yetki bağımsız iş müfettişlerinden alınarak bakanlık personeline verilerek denetimsizlik artırılacak" diye konuştu.

ANKARA'YA GİDİYORLAR

Kesk Balıkesir Şubesi tarafından torba yasayla alakalı eylem için yarın Balıkesir'den Ankara'ya hareket edileceği bildirildi. Torba Yasa Tasarısının geri çekilmesi için yarın saat 11.00'de stadyum önündeki miting alanından (Kuva-yi Milliye Meydanı)otobüslerle Ankara'ya gideceklerini açıklayan Sibel Tarakçı, "Bu sefalet ve kölelik belgesini geri çektirmek için tüm emekçiler Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne yürüyecek" dedi. Öte yandan, Türkiye'nin birçok bölgesinde bugün yapılan basın açıklamalarının ardından İstanbul, İzmir, Diyarbakır., Trabzon gibi bölgelerden de Kesk platformu tarafından Ankara'ya yürüyüş başlatıldı. Balıkesir'deki eyleme diğer sendika ve sivil toplum kuruluşları da destek verdi. Basın açıklaması olaysız şekilde sona erdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber