Radara takılanlara torpil yapan polisler, ağır cezada yargılanıyor

Haber Giriş : 29 Mart 2005 08:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkiye genelinde hız denetimlerinde yapılan torpil, Emniyet Genel Müdürlüğü'nce radar kayıtlarının incelenmesi sonucu ortaya çıkarıldı.

Son iki yılda radara yakalanan eş, dost, ahbap ve meslektaşlarına radar torpili yapan 45 trafik polisi hakkında ?görevi ifada kayıtsızlık' ve ?görevi savsaklamak' suçlamasıyla idari soruşturma açıldı. Soruşturmalarda trafikçiler kıdem durdurma, maaş kesimi ve uyarı gibi idari cezalar aldı. İdari soruşturmaların yanı sıra trafikçiler hakkında ceza davaları da açıldı. Radar izleme formları ile ceza takip cetvellerinde tespit edilen çelişkiler, görevli trafik polislerini adli ve idari soruşturmalarla karşı karşıya bıraktı. Bilecik'te radara yakalanan polis babasına torpil yapan iki trafik polisi hakkında ?görevi kötüye kullanmak' ve ?evrakta sahtecilik' suçundan ağır ceza mahkemesinde dava açıldı. Ankara Bölge Trafik Şube Müdürlüğü'nde görevli iki polis de, radara yakalanan bir şube müdürüne ceza kesmedikleri gerekçesiyle yargılanmak zorunda kaldı. Trafik polislerinin soruşturma geçirmesine sebep olan olay, yapılan radar denetimlerinin saniye saniye kaydedildiği video kasetlerinin Emniyet Genel Müdürlüğü'nce incelenmesinde yaşandı. Trafik Uygulama ve Denetleme Daire Başkanlığı verilerine göre Türkiye çapında video kameralı 450 trafik ekibi görev yapıyor. Bu ekip otolarında 4 saat kayıt yapabilen 240'lık video kasetler bulunuyor. Radar uygulamalarının kaydedildiği video kasetler rüşvet, torpil vb. iddialar nedeniyle Trafik Uygulama ve Denetleme Daire Başkanlığı'nca periyodik olarak illerden istenerek incelemeye alınıyor. Kaset incelemesinde uzman iki polis görev yapıyor. İnceleme, radar izleme formları ile ceza takip cetvelleri karşılaştırılarak yapılıyor. Kasette radara yakalanan bir araca ceza takip cetvelinde bu yönde ceza yazılıp yazılmadığı kontrol ediliyor. Ortaya çıkan çelişki ise adli ya da idari soruşturmayı gündeme getiriyor. Emniyet, çelişki tespit ettiği hallerde söz konusu ekip hakkında suç duyurusunda bulunuyor. Video kaset incelemeleri ile başta rüşvet ve torpil olmak üzere usulsüzlük ve suiistimallerin önüne geçilmesi hedefleniyor.

Hız sınırını aşana en düşük ceza 92,40 YTL

Hız sınırlarını yüzde 10'dan yüzde 30'a kadar aşanlara 92,40 YTL para ve 5 ceza puanı, hız sınırını yüzde 30'dan fazla aşanlara ise 183,30 YTL para ve 15 ceza puanı uygulanıyor. Radar cihazlarının yerlerini belirleyen veya sürücüyü ikaz eden cihazları imal veya ithal edenlere 1.143,10 YTL-1.904,40 YTL arası para ile 6-8 ay arası hapis cezası veriliyor.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber