Bakanlıktan yargıya yeni paket/ Video

Kaynak : CNN Türk
Haber Giriş : 07 Şubat 2011 17:16, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Adalet Bakanlığı, Yargıtay ve Danıştay'daki iş yükünü hafifletmek için ikinci bir düzenleme daha yapıyor. Yaklaşık 800 bin dosyanın Yargıtay ve Danıştay'a gitmesini önlemek amacıyla, hafif suçlara para cezası verilecek.

Tutukluluk süresinin kısaltılması ile gelen tahliyeler ve başlayan yargılama süresi uzun tartışmaları.

"İşyükümüz çok" diyen yüksek yargının o yükünü hafifletmek için hükümet ilk adımı attı. Hükümet hazırladığı tasarıyı Meclis'e gönderdi. Buna göre, Yargıtay ve Danıştay'ın daire ve üye sayıları artırılacak.

Yüksek mahkeme başkanları buna itiraz etse de, çözüm için bölge mahkemelerinin bir an önce kurulmasını işaret etse de, hükümet kararlı. Ve şimdi ikinci bir düzenleme daha yolda.

Amaç 800 bin dosyayı mahallinde çözmek. O dosyaların Yargıtay ve Danıştay'ın önüne gelmesini önlemek. Bunun için Adalet Bakanlığı iki ayrı paket üzerinde çalışıyor.

Hedef hafif suçlara para cezası verilmesi. Bu şekilde davaların kısa sürede yerinde çözülmesi amaçlanıyor.

Öncelikle Yargıtay'daki dosyaların önemli bir kısmını oluşturan askerlik yoklama ve bakaya suçlarına ilişkin davalara yeni düzenleme getirilecek. 2010 verilerine göre Yargıtay'a bu cezalarla ilgili 100 bin dosya gitti.

İşte bunun önüne geçmek için düzenlemede, bakaya ve yoklama kaçaklarına idari para cezası verilmesi öngörülüyor. İdari para cezasına mülki idare amirinin, askerlik şubesinin ya da savcılığın karar vermesi gibi üç alternatif üzerinde duruluyor.

Verilen cezalara itiraz için sulh ceza mahkemeleri'ne başvurulabilecek. Sulh cezanın vereceği karara ise ağır ceza mahkemesinde itiraz edilecek. Vereceği karar kesin olacak böylece dosyalar Yargıtay'a gitmeyecek.

Ayrıca, veraset ilamı için mahkemelerin yanı sıra doğrudan noterlerin görevlendirilmesi, Orman Kanunu'na muhalefet suçları ile yurtdışına giriş çıkış ihlalleri suçlarına da idari para cezası verilmesi gündemde.

İdari yargı ile ilgili de düzenleme yapılacak.

Bundan böyle ortaöğretim kurumlarındaki not, kayıt ve nakil işlemlerine karşı yapılan itirazlar Danıştay'a kadar gitmeyecek. Üniversite ve Milli Eğitim Bakanlığı bünyesinde kurulacak komisyonların ön inceleme yapması sağlanacak.

Bu incelemelerden sonra istenirse yargıya başvurulabilecek. Bu dosyalara yapılacak itirazlar en son bölge idare mahkemelerinde ele alınacak, Danıştay'a taşınmayacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber