Göğüs ağrıları, kroner arter hastalığının en önemli belirtisi

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 09 Şubat 2011 13:33, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57

Günümüzde en sık görülen ve en önemli sağlık sorunlarından biri olarak gösterilen kroner arter hastalığının en önemli belirtisinin göğüs ağrıları olduğu belirtiliyor. Kalp kasını besleyen koroner arterlerin tıkanıklığı olarak tanımlanan koroner arter hastalığındaki göğüs ağrılarının kalp bölgesindeki diğer ağrılarla karıştırılmaması gerektiği ifade ediliyor.

Özel Tekden Hastanesi Kardiyoloji Uzmanlarından Dr. Yücel Yılmaz, "Kalp ağrısı genellikle göğsün ortasında göğüs kemiğinin üzerinde veya solda kalp bölgesindedir. Ayrıca, her iki omuzda, her iki kolda, sırtta her iki kürekkemiği arasındaki kısımda veya sol kürekkemiği altında, boyunda, çenede ve dişlerde, mide bölgesinde olabilir." uyarısında bulundu.

Kalp ağrısının baskı tarzında sıkıştırıcı özellikte olduğunu hatırlatan Yılmaz, hastanın göğsünde veya omuzlarında çok ağır bir yük hissedebileceğini, beraberindeki korku hissi, endişe ve huzursuzluk da olabileceğini söyledi. Bıçak saplanır tarzda, iğnelenme tarzında ya da ani, keskin, gelip geçici bir ağrı olmadığına dikkat çeken Yılmaz, "Göğsün ortasında ve sol tarafta sırtta duyulan ağrıların hepsi göğüs ağrısı değildir. Bu ağrıların bir kısmında göğüs boşluğundaki ve göğüs duvarındaki organlar sorumlu olabilir. Kalp ve akciğer zarı, iltihaplanmaları kaburgalar, sırt kemiklerindeki kireçlenmeler. Bu ağrılar genellikle batıcı ve keskindir. Devamlıdırlar, nefes alıp vermekle artarlar. Mide ağrıları, yemek borusu spazmları da kalp ağrısıyla karışabilir. Bu ağrıların süresi daha uzundur. Yemek yemek veya süt içmekle, mide asidini gideren ilaçlarla geçerler. Boyun ve sırt eklemleriyle ilişkili ağrılar da saatlerce sürer, ancak ağrı giderici ilaçlarla geçer." dedi.

Koroner arter hastalığının tanısını koymanın her zaman kolay olmadığını, uzman hekimlerce hastanın şikayetinin dinlenmesi, muayene ve uygulanan testler sonucunda teşhis edilebileceğini hatırlatan Yılmaz, hastalığın tedavisinin ise yine uzman hekimlerce verilecek ilaçlarla, kalp aniografisi ve devamında balon veya cerrahî olarak yapılabileceğini söyledi. Kalp krizi geçiren hastaların derhal bir yere oturup dinlenmesi gerektiğini hatırlatan Yılmaz, hemen tam teşekküllü bir hastaneye gitmeleri gerektiğini sözlerine ekledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber