Yargı reformu tamam, sıra atamalarda

Kaynak : Yeni Şafak
Haber Giriş : 11 Şubat 2011 08:35, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

HÜSEYİN LİKOĞLU / ANKARA

Yargı yükünü azaltmak için hazırlanan yasa tasarısı Meclis'te kabul edildi. Yargıtay ile Danıştay'da daire ve üye sayısını artıran, Adli Tıp Kurumu'nda döner sermaye ödemelerini düzenleyen tasarı TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilerek yasalaştı. Yasaya göre, Yargıtay'da 32 olan daire sayısı 38'e, Danıştay'da 13 olan daire sayısı ise 15'e çıkartıldı.

YÜKSEK YARGIYA 137 YENİ ÜYE

Yasaya göre, Yargıtay'ın üye sayısı 250'den 137 artırılarak 387'ye çıkarılıyor. Danıştay'ın 95 olan üye sayısı, 61 artırılarak 156'ya çıkarılıyor. Yargıtay dairelerinde üye sayısının yeterli olması halinde birden fazla heyet oluşturulabilecek. Bu durumda oluşturulan diğer heyetlere, heyette yer alan en kıdemli üye başkanlık yapacak.

SALT ÇOĞUNLUK YETERLİ

Yargıtay Başkanı ve birinci başkanvekilleri ile daire başkanlarının seçiminde Yargıtay Büyük Genel Kurulu'nun toplanabilmesi için üye tam sayısının salt çoğunluğunun hazır bulunması yeterli olacak. Danıştay'da başkan, başkanvekilleri, başsavcı ve daire başkanları seçiminde de aynı hüküm geçerli. Yasayla Danıştay, Yargıtay ve Adli Tıp Kurumu'na toplam 777 kadro tahsis ediliyor.

BAŞKANLIK KURULU YENİDEN

Yargıtay'da ihdas edilen üye kadrolarına seçim yapılmasından itibaren 15 gün içinde Birinci Başkanlık Kurulu yeniden belirlenecek. Üyelerin hangi dairelerde görev yapacağını, dairelerin iş durumunu ve ihtiyaçlarını göz önünde tutarak, oluşturulan yeni Başkanlık Kurulu belirleyecek

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber