CHP'li Serter: ÖSYM yasa teklifi kadrolaşma teklifidir

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 11 Şubat 2011 15:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

TBMM Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonunun CHP'li üyesi İstanbul Milletvekili Nur Serter, ''siyasi, popülizm, imam hatip lisesi mezunlarına şirin gözükmek amaçlarıyla yapılan düzenlemelerin, eğitim sisteminin temeline dinamit koyduğunu'' söyledi.

Serter ile komisyonun diğer CHP'li üyesi Zonguldak Milletvekili Ali Koçal, TBMM'de düzenledikleri basın toplantısında, komisyonda dün kabul edilen Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Teklifi'ne yönelik eleştirilerde bulundu.

Serter, teklifte öngörülen ÖSYM'nin Kamu İhale Kanunu dışına çıkarılmasına ve ÖSYM'nin 318 kadrosunun YÖK'e devredilerek, yeni 180 kadro talep edilmesine karşı çıktıklarını kaydetti.

ÖSYM'nin yapacağı sınavlara ilişkin takviminin yaklaşık 1 yıl önce belirlendiğini, bu nedenle görevlerinin de önceden belli olduğunu ifade eden Serter, buna rağmen sınavlarla ilgili her türlü mal ve hizmet alımının Kamu İhale Kanunu dışına çıkarılmasını anlamanın mümkün olmadığını kaydetti. Serter, bu itirazlarına verilen cevapların tatminkar olmaktan öte, gülünç olduğunu söyledi.

Serter, ÖSYM'nin 318 kadrosunun YÖK'e devredilmesi karşılığında 180 kadro talep edilmesini, ''doldur-boşalt yapılmaktadır. ÖSYM kadrolaşmaktadır. Bu bir kadrolaşma teklifidir. ÖSYM, Türkiye'nin en ayrıcalıklı kurumu haline dönüştürülmektedir. Kabul edilen ücret sistemi, bu ayrıcalıklı kurumun parçasıdır'' diye değerlendirdi.

-''DEDİKODUSUNU YAPACAK BİR ÜSLUP''-

Tasarıyla, Polis Meslek Yüksek Okullarına lise ve dengi okulları bitirenlerin de alınmasının amaçlandığını ifade eden Serter, şöyle devam etti:

''Bu okullara, düz, genel, meslek dışı eğitim veren okulların alınması esastır. Siz meslek lisesi mezununu, başka bir meslek okulunun içine alırsanız, o alanda verdiğiniz eğitimin, yatırımın hiçbir anlamı yoktur. Meslek lisesi anlayışının bu iktidarda olmadığını, bu Milli Eğitim Bakanı'nın meslek lisesinin ne olduğunu anlamadığını, meslek eğitimi vizyonuna sahip olmadığını, bu uygulamayla bir kere daha tespit etmiş oluyoruz. Sadece siyasi, popülizm amacıyla imam hatip lisesi mezunlarına şirin gözükmek amacıyla yapılan düzenlemeler, Türkiye'de eğitim sisteminin temeline dinamit koymaktadır. AKP, bunu sürekli yapıyor.''

Serter, dünkü komisyon görüşmelerinde Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu'nun da tutumunu eleştirerek, bir vakıf üniversitesiyle ilgili bilgi talebine, Bilgi Edinme Yasası ile bu bilgiye ulaşabileceği karşılığını aldığını kaydetti. Serter, ''iyi niyetle sorduğumuz soru, son derece önyargılı şekilde değerlendirildi. Bakan, yanındaki bürokratlara, muhalefet partisi bir milletvekilinin dedikodusunu yapacak bir üslupla, onu aşağılayıcı ifadelerle, toplantı boyu konuşmasını sürdürmüştür'' diye konuştu.

CHP Zonguldak Milletvekili Ali Koçal da iktidarın, Cumhuriyet kazanımlarına, kurumlarına karşı alerjisinin olduğunu savunarak, ''İktidarın Türkiye Cumhuriyetine karşı alerjisi, Cumhuriyeti ile hesaplaşması vardır. Onunla ilgili yaptığı projelerden biri de ÖSYM'nin teşkilat yasa teklifidir'' görüşünü savundu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber