Köylülerden imece usulü okul

Kaynak : NTV
Haber Giriş : 15 Şubat 2011 19:44, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

İnegöl'de, 210 haneli Dipsizgöl köyü halkının, 1954 yılında yapılan mevcut binanın yetersiz olması nedeniyle kazma kürekle temelini attığı, diğer aşamalarını ihaleye çıkardıkları yeni okulun inşaatında son aşamaya gelindi.

İki ay sonra bitirilmesi planlanan Dipsizgöl İlköğretim Okulunun yeni binası, önümüzdeki eğitim-öğretim yılında hizmete girecek.

210 haneli 900 nüfuslu Dipsizgöl'de, 1954 tarihinde yapılan mevcut okul binasının yetersiz gelmeye başlamasının ardından, köy halkı yeni okul talebiyle İlçe Milli Eğitim Müdürlüğüne başvurdu.

Kaba inşaatın kendileri tarafından yaptırılması koşuluyla talepleri kabul gören köy sakinleri, bir araya gelerek binayı yapmaya karar verdi.

Bursa Valiliğiyle 25 Temmuz 2009'da imzalanan protokolün ardından köylüler, 200 bin lira civarında maliyeti bulunan 8 derslikli ilköğretim okulu binası için hane başı para topladı.

Köy halkından 350 kişinin, 125 traktör desteğiyle gönüllü olarak çalıştığı inşaatın temel aşaması 24 Ekim 2009 tarihinde başladı ve 20 gün gibi kısa bir sürede bitirildi. İnşaatın diğer aşamaları ise ihaleyle para karşılığı müteahhide verildi.

İki ay sonra tamamlanması hedeflenen bina, daha sonra İnegöl Milli Eğitim Müdürlüğüne devredilecek ve iç donanımı tamamlanarak yeni eğitim-öğretim döneminde hizmet vermeye başlayacak.

''YAKLAŞIK 200 BİN LİRA HARCANDI''

Köy muhtarı Tevfik Arslan, 8 derslikli Dipsizgöl İlköğretim Okulu binasının inşaatı için köylülerin, emek ve alın terinin yanı sıra şu ana kadar yaklaşık 200 bin lira harcadıklarını bildirdi.

Arslan, okulun kaba inşaatının 2 ay sonra tamamlanacağını, iç donanımını devletin yapacağını belirterek, ''(İmece) yaparak traktör, kazma ve kürekle çalışarak okulun temelini bitirdik. Temel çalışmaları bittikten inşaatı ihaleye çıkararak müteahhide devrettik. Köylüler kendi arasında topladığı para ile okul inşaatını buraya kadar getirdi'' diye konuştu.

Öğrencilerin bir kısmının eski okulda, bir kısmının da köy konağında eğitimine devam ettiğine dikkati çeken Arslan, şunları kaydetti:

''Bize göre şu anda görülen eğitim, yarım eğitim. Okulumuz bittikten sonra öğrencilerimizin tam anlamıyla eğitim göreceklerine inanıyorum. İnşallah okulumuz 2 ay içinde bitirilecek ve öğrencilerimiz yeni okullarına geçerek rahat edecek. Allah'ın izniyle, yüzümüzün akıyla bu işin altından çıkacağız.

Yeni okulumuzda 8 derslik, ana sınıfı, bilgisayar odası, kalorifer dairesi var. Daha doğrusu bir okulda ne lazımsa hepsi okulumuzda mevcut. Valilikte düzenlenen protokol töreninde, valimiz, yaptığımız şeyin 'Türkiye'de bir ilk' olduğunu söylemişti. Bundan dolayı bizi kutladı. İnşaat çalışmalarına başladıktan sonra İnegöl'deki Boğazköy, Ortaköy ve Edebey köyleri bizi örnek alarak okul yapma kararı aldı. Hatta köy muhtarları ve köylüler, köyümüze gelerek bizden bilgi aldı. Biz de bu konuda öncülük yaptığımız için mutlu olduk.''

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber